sevgili arkadaşım, sanırım verdiğiniz değerler "yumurta sarısı " (egg yolk) için verilen değerler...zira , %92 si su olan ve ağırlıklı olarak "bumin "serisi amino asit ihtiva eden bir besin türünün o kadar çok çeşit içermesi mümkün değilidr..yumurta beyazı civcivin son tekamül devresinde yedek akçe olarak devereye giren ağırlıklı olarak" tüy, gaga, tırnak "oluşturan besin serisidir,ayrıca "immun sistemine " katkı sağlar...zaten, basit bir aritmetik hesabıyla % 92 si su olan yumurta beyazının miktar olarak, % 52 si su olan ve ana oluşum bölgesinden daha fazla protein ve besin değeri ihtiva eden bir malzeme olamayacağını kolayca görebilirsiniz...
görünen o ki, "yumurta üreticilerinin" bazı manüpülasyonları ile yumurtatüketimi artımına yönelik "yumurta beyazı değerlerinde "rahatca tahrifat yapabiliyor ,kolestrolün daha az olduğu silahıyla !...(( doğrudur ,kolestrol eserdir,ancak bu hiçbir zaman böyle çarpıtmalara yer verilmemesi gereken bir durumdur...resmen ,tüketiciler manuule ediliyor çarpıtmalarla...
yumurta beyazı değerleri :
--------------------------------
(Total listed 95.8%)
% 92 su (ağırlıkca)
---------------------------------------------------
******buna karşılık % 52 su ,çeren ve "amino asit çeşitliliği "daha fazla ve miktarca yüksek "yumurta sarısı " değerleri:
------------------
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 1,325 kJ (317 kcal)
Carbohydrates 3.59 g
Fat 26.54 g
Protein 15.86 g
- Tryptophan 0.177 g
- Threonine 0.687 g
- Isoleucine 0.866 g
- Leucine 1.399 g
- Lysine 1.217 g
- Methionine 0.378 g
- Cystine 0.264 g
- Phenylalanine 0.681 g
- Tyrosine 0.678 g
- Valine 0.949 g
- Arginine 1.099 g
- Histidine 0.416 g
- Alanine 0.836 g
- Aspartic acid 1.550 g
- Glutamic acid 1.970 g
- Glycine 0.488 g
- Proline 0.646 g
- Serine 1.326 g
Water 52.31 g
Vitamin A equiv. 381 μg (42%)
Thiamine (Vit. B1) 0.176 mg (14%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.528 mg (35%)
Pantothenic acid (B5) 2.990 mg (60%)
Folate (Vit. B9) 146 μg (37%)
Calcium 129 mg (13%)
Iron 2.73 mg (22%)
Magnesium 5 mg (1%)
Phosphorus 390 mg (56%)
Potassium 109 mg (2%)
Zinc 2.30 mg (23%)
Choline 682.3 mg
Cholesterol 1234 mg
One large egg contains 17 grams of yolk.
Percentages are relative to US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient database
----------
Son düzenleme: 22 Nisan 2011