Yeni başlayanlar için bütçe yönetim tavsiyeleri.

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve ftck tarafından 19 Ekim 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. ftck
    Offline

    ftck Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2018
    Mesajlar:
    397
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Selam.

    Salona çocuklar geliyor, üzerlerinde yüksek paralar ödenmiş marka giysiler ve hepsinin elinde birer tane shaker içerisinde ne için kullandığını dahi bilmediği tozlar var. Bu çocukların hiç birinin yeterli beslenmediği ve vitamin-mineral almadığı vücut kalitelerinden belli oluyor. Ben egzersize girmeden önce 5 set ısınıyorum, çocukcağız 3. sette bitiyor hareketin formunu bozuyor. İşte böyle hataları gördükçe benimde içime dert oluyor. Köklü bir anlayış değişikliğine gitmezsek ülkemizde sporda gelişmez sporcuda. Yeni başlayan arkadaşların hepsinde giyim ve supplement'e korkunç paralar harcarken beslenme ve önemli takviyelere özen gösterilmediğini görüyorum. Bende sizler gibi bu hataları yaptığım için korkunç kayıplar yaşadım. Eğer harcamalarımı daha isabetli yapsaydım bugün çok daha farklı bir durumda olurdum. Bu nedenle sizlere bazı tavsiyeler vermek istiyorum. Spor yaptığınız için spor giyinmek, sporcu gibi görünmek istiyorsunuz elbette ama bütçenizi doğru yönetmezseniz tekrar eski tişörtlerinize geri dönebilirsiniz. Bütçenizi yönetmezseniz ve bütçe yönetimini öğrenemezseniz bu spor sizin için sürdürülebilir olamaz.

    Sırasıyla bütçenizi yönetmeniz gereken alanlar;

    Beslenme: Beslenme bizim her şeyimizdir arkadaşlar. Biz vücudumuza yeterli miktarda doğru gıdaları vermezsek o bize iyi bir antreman performansı ve kaliteli bir kütle veremez. Bunu halletmeden diğerlerine harcanan para tamamen israftır. Bizim için ulaşılabilir kaynaklar içerisinde en değerli proteinler kırmızı et, yumurta, hindi ve tavuk göğsü'nde vardır. Karbonhidratı ise yine ulaşılabilir kaynaklar olan pirinç, yulaf, patates haşlaması, bulgur ve makarna'dan almalıyız. Bunları kesinlikle hedefimize uygun olacak şekilde doğru miktarlarda almalıyız.

    Ben amatör ve doğal, 174cm/69kg bir fitness sporcusu olarak 400gr et (genelde hindi ve tavuk göğüs olmak üzere bütçem el verdikçe kırmızı et tüketmeye çalışıyorum) ve 300gr (pişmemiş ağırlık) karbonhidrat (bulgur, pirinç, makarna) tüketiyorum. Bazı günler et yerine yumurta tüketiyorum (10-15 haşlama) Bunun yanında sebze ve kuruyemiş tüketimimde mevcut.

    Bu beslenme benim, spor yapmadan önceki beslenmeye harcadığım parayıda düşünürsek ayda 200tl civarı bir külfet çıkarıyor. Zaten sporcu değilken bundan farklı olarak bu kadar protein kaynaklı besini az tüketiyordum. Onun için protein kaynaklı besine harcadığım dışındakileri "sporcu beslenmesine ayrılan bütçe" olarak sınıflandırmıyorum.

    Supplement: Gelelim supplement'e... "Supplement" kelimesinin anlamı "ek" ve "ilave" anlamına gelmektedir. Yani bunlar bize kas yaptırmaz. Supporter (destekçi) diyelim bunlara. Mesela BCAA alırsınız, çift zincirli aminoasitler gider hızlıca kaslarınızda tamirat yapar ve kaslarınızdaki ağrıları alır. 1 ölçek Whey alırsınız, vücudunuza 20-25gr protein sokarsınız. Bir pre-workout alırsınız, içerisindeki uyarıcılarla biraz enerji açığa çıkar ve antremanı biraz daha sert yaparsınız. Hepsi bu kadar, sizi daha büyük kaslara ve daha düşük yağ oranına sahip bir makine yapmazlar. Bunlar sizin için yardımcılardır. İyi bir beslenmenin üzerine elzem değillerdir. Zaten iyi bir beslenmesi olmayıp bunlara umut bağlayan başarısız un çuvallarıyla doludur salonlar. Öncelikle supplement alışverişi yapmadan bir kaç ay gerçek bir sporcu beslenmesiyle bütçenizi sınayın, eğer gerçekten supplement'e ayıracak bütçeniz varsa o zaman supplement düşünebilirsiniz. Eğer beslenme bütçenizden kısıyorsa supplement alışverişini unutun ve beslenmenizi zenginleştirin...

    Peki supplement'e nereden başlayacağız? İyi bir beslenmeniz var, sıra geldi Supplement almaya... Bir kan tahlili yaptırıp özellikle eksik olan bir şeyler varsa bunlardan başlamak suretiyle "VİTAMİN, MİNERAL VE PROBİYOTİK" ürünlerine yönelin. Bunu sadece ben söylemiyorum, spor camiasında kabul görmüş olan Emir İnalbay, Özgür Mustafa Geldeç, Orhan Yılmaz, Ertuğ Evrekli gibi isimlerde bu yönde bir çok açıklama yaptılar. Vitaminler, mineraller ve probiyotikler, aldığınız protein ve karbonhidratları daha verimli hale getiriyor. Daha iyi bir onarım, daha kaliteli bir uyku ve genel sağlık durumumuz için bunlara ihtiyacımız var. Bunlar bizim en öncelikli ihtiyaçlarımızdır. Bunlardan sonra hedefleriniz doğrultusunda, eğer gerçekten ihtiyacınız varsa ve kesinlikle bir profesyonelden yardım alarak diğer supplementleri almayı planlayın. Supplement danışmanı olarak eğitimsiz ve paragöz "salon hocaları"nı seçmeyin. Hiç olmazsa buraya gelip forumdan yardım alın, forumda bir çok büyüğümüz spor salonlarında bulamayacağınız bilgileri size verebilir.

    Giyim ve aksesuar: Arkadaşlar içerisinde kaliteli vücut olmadıktan sonra üzerindeki giysinizin sporculuk açısından hiç bir önemi yoktur. Savaş Cebeci senede 200kg kırmızı et yer ama 15 yıllık tişörtüyle antreman yapar, basic tişört giyer. Milyonlarca dolarlık vücuda sahip insanlar altına basic şort, üstüne basic tişört yada tank-top giyer antremana giderler. Büyük markaların sağını solunu süsleyip yok bilmem ne teknolojisiyle üretildi, yok performans ürünü vs. yazmalarına kanmayın. Eldiven, kemer, strap, eklem destek ürünleri gibi malzemeleri ihtiyacınız doğrultusunda satın alabilirsiniz.

    Ben evde yer bezi olmaya yüz tutmuş giysileri salonda kullanıyorum. Atıl durumda olan ayakkabımı yıkadım salon ayakkabısı olarak kullanıyorum. Çünkü vücudum için bunun hiç bir önemi yok, sadece 70 lira verip iyi bir eldiven aldım, harcadığım para bundan ibarettir.

    Zamandan da tasarruf edin, instagrama harcadığınız vakitlerin yarısını okumaya ve araştırmaya harcayın. Boş şeyler izleyene kadar bu sporla ilgili kaliteli ve bilgilendirici içerik sunan yayıncıları izleyin.

    Herkese iyi forumlar.
     
    Son düzenleyen: Moderatör: 23 Ekim 2018
    body41body, legolas246 ve sinful bunu beğendi.
  2. bdycıcihan
    Offline

    bdycıcihan Üye

    Katılım:
    22 Ekim 2018
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bayan
    Elinize emeğinize sağlık gerçekten paylaşım için çok teşekkür ederim. Bu ara değişikliklere ihtiyacım var.
     
    ftck bunu beğendi.
  3. ftck
    Offline

    ftck Üye

    Katılım:
    21 Şubat 2018
    Mesajlar:
    397
    Beğenileri:
    172
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    ne gibi değişiklikler acaba
     
  4. legolas246
    Offline

    legolas246 Üye

    Katılım:
    7 Eylül 2009
    Mesajlar:
    438
    Beğenileri:
    261
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Ankara
    Harika bir yazı olmuş, katılmamak elde değil.

    "Mesela BCAA alırsınız, çift zincirli aminoasitler gider hızlıca kaslarınızda tamirat yapar ve kaslarınızdaki ağrıları alır. 1 ölçek Whey alırsınız, vücudunuza 20-25gr protein sokarsınız. Bir pre-workout alırsınız, içerisindeki uyarıcılarla biraz enerji açığa çıkar ve antremanı biraz daha sert yaparsınız. Hepsi bu kadar, sizi daha büyük kaslara ve daha düşük yağ oranına sahip bir makine yapmazlar. "

    Çok güzel yazmışsınız, bunu supplementler bölümü konu aç kısmının üzerine asmak lazım. Aslında hepsi bu, çok güzel özetlemişsiniz.

    Elinize sağlık.
     
    ftck bunu beğendi.
  5. lpr2411
    Offline

    lpr2411 Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2017
    Mesajlar:
    241
    Beğenileri:
    92
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Güzel içerik
     
    ftck bunu beğendi.
  6. Taylan3
    Offline

    Taylan3 Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2018
    Mesajlar:
    135
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    az çok eksik ama öz yeni başlıycaklar için gayet açıklayıcı.
     
    ftck bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş