Yemekleri ısıtmak veya soğutmak?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve AnakinSkywalker tarafından 6 Haziran 2020 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. AnakinSkywalker
    Offline

    AnakinSkywalker Üye

    Katılım:
    16 Haziran 2012
    Mesajlar:
    49
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    18
    Arkadaşlar kendi yemeğimi işe götürmekteyim. Yemeklerimi akşamdan yapıp ertesi sabah ısıtmak veya akşam piştikten sonra buzdolabına koymak gibi durumlar yemeğin besin değerine zarar verir mi? Proteini falan yok olur mu?
     
  2. NeverEnough
    Offline

    NeverEnough Üye

    Katılım:
    21 Kasım 2019
    Mesajlar:
    795
    Beğenileri:
    652
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Stj.Dr.
    Vermez. :D Yumurtayı veya eti çiğ yemediğimiz gibi, pişirmek-soğutmak yemeklerin besin değerini etkilemez.

    Sadece şöyle bir durum var. Eğer biftek seviyorsanız, 1kg'lık biftek az pişmiş yendiğinde 750gr civarı çeker. Ama çok pişmiş hale getirilip, çok büzülürse 500gr'a kadar düşer. Protein değerini kaybetmez çok fazla ancak içerisindeki lezzeti sağlayan suyunu kaybetmiş olursunuz.
     
    igormami ve AnakinSkywalker bunu beğendi.
  3. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Mikro besin (vitamin-mineral) değerlerinde kayıp olabilir. Protein kaybı olması için proteinlerin yüksek ısıya maruz kalıp denatüre olması gerekiyor. Uygun olmayan pişirme yöntemlerini tercih etmediğiniz sürece protein kaybı olması zor.

    Bence besin içeriklerindeki kayıplardan ziyade, yemeklerin sıcaklığına ve mikrobiyolojik üremeye odaklanın. Pişirilen bir yemek tekrar ısıtılırken yemeğin iç bölümü 60 derecede 15 dk ya da 72 derecede 15 saniye ısıya ulaşmalı. HACCP der ki, iç sıcaklık bahsedilen sürelerde bahsedilen değerlere ulaşmazsa o yemek tehlikelidir.

    Bu yüzden protein içeren et, tavuk balık, yumurtalı besinler ısıtılmadan tüketilirse zehirleyebilir. Aksini iddia eden, buna devam eden sporcular olabilir. Onları uzun dönem maruziyette nasıl göreceğiz ben de merak ediyorum :)

    Size tavsiyem yukarda saydığım besinler yerine eğer ısıtma imkanınız yoksa iş yerine bozulma ihtimali daha zor olan besinleri/yemekleri götürün.
    Yeşil mercimek salatası, nohutlu pilav vb buna örnek verilebilir.
     
  4. Huseyin24
    Offline

    Huseyin24 Üye

    Katılım:
    20 Nisan 2016
    Mesajlar:
    97
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Hiçbir sorun yaşamazsın. Son 4 yıldır evde hazırlıyorum her öğünümü ve iş yeri veya neredeysem orada tüketiyorum. Kaliteli bir yemek kabı satın almanı öneririm. Benim yemek kabım sıcak veya soğuk ürünü 12 saate kadar belli bir sıcaklık/soğuklukta saklayabiliyor. Kaliteli bir ürün almanı öneririm, Tekrar söylüyorum hiçbir sorun yaşamazsın. Hava almanaması, sağlıklı bir şekilde koruyabilmesi vb gibi etkenleri göz önünde bulundurarak iyi bir yemek taşıma kabı al ama kesinlikle yerli markaları deneme, test ettim ve malzeme kalitesinden memnun kalmadım çoğundan. Henüz Türkiye de evden işe yemek taşıma alışkanlığı yok ve bu sektör için çalışan iyi firmaya rastlamadım.
     

Sayfayı Paylaş