Yaptığımız Cardio boşa mı gidiyor?

mevsres

Üye
Arkadaşlar bildiğiniz üzere biz Cardio yaptığımızda önce yakılan enerji Glikojen depolarından gider, daha sonra yağlardan gider.

Cardio yapmanın anlamı ise vücut yağ yakma moduna geçtikten sonra başlar, yoksa paso kalori yakmak için Cardio yapmayız, öyle olsa kaloriden keseriz aynı mantıktır.

Şu an diyet dönemindeyim ve şimdi ben günlük aldığım karbonhidratın neredeyse yarısından fazlasını antrenmandan hemen önce alıyorum, 1 saat antrenman sonrası 20 DK koşu yapıyorum hafif tempo.

Sanki yaptığım Cardio çalışmasının hiçbir anlamı yokmuş gibi geliyor, ben glikojen depolarımı yaksam bile antrenmandan hemen önce karbonhidrat yediğim için sindirilirken bir yandan depoluyor zaten vücut. :D

Örneğin sabah aç karnına yapsak direk yağ yakma modunda başlarız koşuya, daha kısa sürer, vakit kaybı da olmaz.

Sizce mantığım doğru mu, yoksa atladığım bir nokta mı var?

Bu sorular benim de hep kafamda donup duruyor. Ben spora baslayip 2 sene ac karnina gidip, agirlik ve kardiyo yaptim. Zayifladim mi, evet ama pek kas gelistiremedim. Hatta zamanla gucten de fena dusmeye basladim. Benim fikrim yaza veya herneyse hazirlamak icin 2-3 aydan fazla yapmamaktir. Sabah ac karnina kardiyo yapip sonra yemek yedikten sonra agirlik calikmakta uygun olabilir.

ben su anda bulk dönemindeyim, antrenman sonlarında hiit seklinde ip atlıyorum yada bisiklet sürüyorum. Kardiyo 15 dakikayı geçmiyor ama yağlanmayı gerçekten yavaşlatıyor.Özellikle hiit olarak yaparak nabzı zorlaman uzun süreli yağ yakımına neden oluyor, daha fazla kalori yaktığından dolayı, sen yemek yesen de yada tokta olsan yakılan miktarı mutlaka etkiliyordur.

Sabahları aç karnına kardiyo yaparsan, kaslardan yersin:)Çünkü aç karnına kardiyo yaptığında vücudun yağ yakması için 2 saatlik zamana ihtiyacı olacak. O süreye kadar kaslardan yer.İyi bir fikir değil yani.
En etkili kardiyo, ağırlık çalışmasından 2 saat kadar sonra yapılanıdır. Ama zamanın yoksa, ağırlık çalışmasından hemen sonra yapabilirsin. Sadece şuna dikkat et. % 100 tempo ile değil. Maksimum temponun % 80 ini geçmemeye çalışmalısın.

Arkadaşlar bildiğiniz üzere biz Cardio yaptığımızda önce yakılan enerji Glikojen depolarından gider, daha sonra yağlardan gider.

Cardio yapmanın anlamı ise vücut yağ yakma moduna geçtikten sonra başlar, yoksa paso kalori yakmak için Cardio yapmayız, öyle olsa kaloriden keseriz aynı mantıktır.

Şu an diyet dönemindeyim ve şimdi ben günlük aldığım karbonhidratın neredeyse yarısından fazlasını antrenmandan hemen önce alıyorum, 1 saat antrenman sonrası 20 DK koşu yapıyorum hafif tempo.

Sanki yaptığım Cardio çalışmasının hiçbir anlamı yokmuş gibi geliyor, ben glikojen depolarımı yaksam bile antrenmandan hemen önce karbonhidrat yediğim için sindirilirken bir yandan depoluyor zaten vücut. :D

Örneğin sabah aç karnına yapsak direk yağ yakma modunda başlarız koşuya, daha kısa sürer, vakit kaybı da olmaz.

Sizce mantığım doğru mu, yoksa atladığım bir nokta mı var?

Dostum öncelikle senin bu yazından sonra yazılan yazıları okudum ondan sonra yazmaya karar verdim çünkü gördüğüm kadarı ile kardiyo biraz yanlış anlaşılmış.

1.si vücudun yağ yakım moduna girebilmesi için 12 dakika boyunca kalp ritmini optimize etmen gerekir.
2.si 20 dk koşu sana yağ yaktırmaz bacak kaslarından kreatin bcaa kullanırsın eğer gerekli amino asiti bulamazsa vücut, bunu kaslarından karşılar .
3. sü KArdiyonun süresinden ziyade nasıl yapıldğı daha öenmlidir. 5-6 km/h hızla yapılan 40 dk kardiyo bütün şampiyonların tercih ettikleri kardiyo tipidir
4.sü Kafanızda kalan şu soru peki madem şampiyonlar bu kardiyo tipini uyguluyor ama ne zaman uyguluyorlar Antrenman sonrası mı? antrenmandan önce mi? Sabah Aç karnına mı ? Gece Yatmadan Önce mi?

Sonuç== Sabah aç karna 40-50 dk 5-6 km/h hızla yapılan kardiyo en verimli kardiyodur. Buna ek olarak kullanabileceğiniz carniin ve basit supplementlerin yağ yakımınıza bir katkısı yoktur. Tek işinize yarayacak madde KAFEİN dir.
Kafein yağ ile birlikte su da atılmasını sağlar. Bu sürece giren bir insanın psikolojisi tabi ki kas kaybetmemek yönünde işleyecektir eğer NATURAL bir sporcu iseniz yarışma hazırlığınız yok ise salon BRO'su iseniz Sabah kalkın 1 fincan kahvenin yanına kurabiye yerine zahmet olmaz ise amino asit alıp için ve kardiyonuzu bu şekilde yapınki en azından boşalan amino asit havuzunuz dolsun.

Yarışma hazırlığında ve kür yapan bir sporcu zaten ne yapacağını sormaz :D soruyor ise kendine bir öz eleştiri yapsın.

Herkese Mutlu YILLAR...

Yag yakmada ne antrenmandan once yenilen karbonhidratin cok etkisi vardir ne de 2 saatden once yag yakilmaz diye birsey vardir. Yag yakmada antrenmanin siddeti be suresi onemlidir. Genelde hafif tempo uzun sureli antrenmanlarda yag yakilir.. Buna ragmen ilk 10 dakika yine karbonhidrat yakar daha sonrasi yagdan gider diye literaturde yazar.. O yuzden @dexter03 e katiliyorum uzun sureli ve sabah yapilan antrenmanlar daha iyidir.. Ama hit kardiyo yapmanin da soyle bir mantigi var karbonhidratlar ve kreatin fosfat kullanildigi icin antrenmandan hemen sonra karnonhidrat almazsaniz yaglarin bi kismi karbonhidrata donusup enerji kaynagi olur ve bu sekilde yag yakilir..

Yag yakmada ne antrenmandan once yenilen karbonhidratin cok etkisi vardir ne de 2 saatden once yag yakilmaz diye birsey vardir. Yag yakmada antrenmanin siddeti be suresi onemlidir. Genelde hafif tempo uzun sureli antrenmanlarda yag yakilir.. Buna ragmen ilk 10 dakika yine karbonhidrat yakar daha sonrasi yagdan gider diye literaturde yazar.. O yuzden @dexter03 e katiliyorum uzun sureli ve sabah yapilan antrenmanlar daha iyidir.. Ama hit kardiyo yapmanin da soyle bir mantigi var karbonhidratlar ve kreatin fosfat kullanildigi icin antrenmandan hemen sonra karnonhidrat almazsaniz yaglarin bi kismi karbonhidrata donusup enerji kaynagi olur ve bu sekilde yag yakilir..

katılmana sevindim ama hit kardiyoda karbonhidrat alınmazsa katabolizma gerçekleşir
yağlar soğuk böyle buzzzz gibi enerji kaynaklarıdır vücut basit karbonhidratlardan sonra sıralamada ikincil olarak yağları kullanır beyinde yağı kullanır enerji kaynağı olarak proteinler ve amino asitler enerjiye en zor dönüşen enerji kaynaklarıdır bu nedenle aslında düşük tempo(5-6km/h) uzun süreli kardiyo da kas kaybı veya katabolizma imkansıza yakındır aslında :)

katılmana sevindim ama hit kardiyoda karbonhidrat alınmazsa katabolizma gerçekleşir
yağlar soğuk böyle buzzzz gibi enerji kaynaklarıdır vücut basit karbonhidratlardan sonra sıralamada ikincil olarak yağları kullanır beyinde yağı kullanır enerji kaynağı olarak proteinler ve amino asitler enerjiye en zor dönüşen enerji kaynaklarıdır bu nedenle aslında düşük tempo(5-6km/h) uzun süreli kardiyo da kas kaybı veya katabolizma imkansıza yakındır aslında :)
Ben dusuk tempo uzun sureli kosularda kas kaybi olur mu yazmisim

net bir cevap aldımı arkadaş bilmiyorum da. yeni konu açmak yerine benimde merak ettiğim birşey var. bulktayım bende 3 aydır 3 cm bel ölçüm arttı bu 3 ay içersinde olsun o kadar takıntılı değilim verim ve gelişimden memnunum . yağ oranım yüzde 2 civarı arttı bu 3 ay içerisinde. ben bulkta antremandan sonra 20 30 dk kardiyo eklesem yağsız kas kütlesi alma ihtimalimi arttırır mı? yada ekleyeceğim off güne kardiyo ile yağ oranımı bulka rağmen azaltabilirmiyim merak ettiğim şeyler benimde.

ALT VE UST vucut olarak calisiyorum. Ust vucut calistigim gunler cardiyo yapiyorum sadece. Bulkda oldugum icin yaglanmayi olabildigince aza indirmeye calisiyorum. Gozlemledigim kadariyla cok az yag aldim gibi. 20 gun sonra olcumum var. Bakalim 3 ayda ne almisim ne vermisim.

Back
Yukarı