Yapılan kaç set son tekrara kadar zorlanmalı?

Bu konuda fikirleriniz nelerdir. Kimisi tam zorlamayla kaslar başarısızlığa uğramaya alışır, güç ve dayanınklılık ve hacim artışı olmaz derken kimisi de tam zorlamayla maksimum adale yıpranması olacağı için maksimum büyüme olur diyor.

Maksimum hacim ve büyüme için yapacağımız çalışmalarda her set son tekrara kadar kendimizi zorlamalı mıyız? 1bölge için 4 setlik 4 farklı hareketi yapacağımızı varsayarsak bu 4lü setlerin 2sinde kendimizi tam yorulma tekraraına gelmeden bırakıp son 2 tekrarlarda mı maksimuma zorlamalıyız. Veya piramit şeklinde çalışıyorsak 4 tekrarı da başarısızlık noktasına gelmeden mi bırakmalıyız.

bence son sette iyice zorlanabilir. bak aslında diyelimki 7.tekrardasın ve zorlukla agırlığı kaldırdın. amm biliyorsunki bir daha indirsen kesinlikle kalkmaz. işte o noktada bir partner yardımıyla bir kere daha kaldırmalı ve bırakmalısın. zorlamalı tekrarlar 1 yada 2 yi geçmemeli. en iyisi partnerli kaldırış sayısının 1 olması bence.

bence son sette iyice zorlanabilir. bak aslında diyelimki 7.tekrardasın ve zorlukla agırlığı kaldırdın. amm biliyorsunki bir daha indirsen kesinlikle kalkmaz. işte o noktada bir partner yardımıyla bir kere daha kaldırmalı ve bırakmalısın. zorlamalı tekrarlar 1 yada 2 yi geçmemeli. en iyisi partnerli kaldırış sayısının 1 olması bence.

Sanırım bahsettiğiniz şey HIT.

Katılıyorum, eğer vücudun alışmasından korkuluyorsa son setlere HIT katılabilir. Ancak partnersiz HIT pek mümkün değil.

oklahoma'nın görüşnü tamamen katılıyorumthums:

Kası başarısızlık noktasına götürmek bence her antrenmanda aranmalı.
Ama bu demek değil ki, 4 hareket ve 4 setlik bir bir bölge çalışmasında her sette zorlamaya çalışılmalı. Genelde ben son sette başarısızlık noktasına götürürürüm, ama ilk sette de zorlayıp diğer setlerin daha hafif geçirildiği programlar gördüm.
Ayrıca tabii ki başarısızlık noktasına gitmek partnerle çalışarak daha güvenli oluyor.
Ama partner yoksa zorlama olmaz diye bir şey de yok.
Özellikle rest-pause sets, drop sets, negative tekrarlarla partnersiz de zorlamak mümkün.

Salondakiler genelde taktığı ağırlıkla 4set yapıyor hatta ağırlıgı arttırıp daha fazla tekrar yapıyor ilk setlerde zorlayan pek yok yani ama ben ilk sette 10 tekrar çıkardığım bi ağırlığı 2. sette 8 tekrar çıkmıyo ağırlık düşürüyorum mecburen ben her sette zorluyorum güç tükenene kadar sonrada 1-1:30 dk dinlenip giriyorum yeni sete set sonunda kası hissetmiyorum desem yeridir yani o kadar yıpranıyor böyle daha iyi geliştiğini düşünüyorum verim aldım baya.

Şahsen çok zorlamaya luzum yok veya yanınıza bir partnere hiç hiç luzum yok.Kimisi 60kg bench yapar yanına partner alır 80kg takar zaten 20sini partner kaldırır :)

Her set zorlanmalı ama aşırı ağırlıkla değil.Orta ağırlıkta hareket yavaş yapılmalı.Ben bazen 1.5 nefes alarak çalışıyorum :) tekrarlar uzun sürdüğü için.

TEURG'a katılıyorum. bir ağırlığı yalnız başınıza kaldırabiliyorsanız antreman yapıyorsunuz demektir. son set son tekrardan sonra işniz bitince kendiniz o ağırlığı yerine koyabilmelisiniz. yoksa işin adı "hamallık" veya "...muş gibi yapmak" olur.

bende katılıyorum ama bench presste partnerle çalışmak her zaman iyidir ağırlık ne olursa olsun son setlerde pump etkisi istiyorsanız partner şart . ha partnersiz olmaz mı tabiki olur ama partnerli daha iyi olur :D

Back
Yukarı