yag yakma

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve saydam tarafından 18 Aralık 2004 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    İlk önce zayıflama ile yağ yakmayı birbirinden ayırmamız lazım.Yağları yakmak zayıflamaktan çok daha zor bir olaydır. İnsan zayıflarken yağ dokusu ile beraber kas dokusunda da bir azalma olmaktadır.Bu da vücutçular için hiç istenmeyen bir durumdur.Nedense zayıflamak bizim konumuza kıyasla çok basit bir olgu olmasına rağmen toplum içinde çok irdelenmekte ve spesifik bir olgu gibi lanse edilmektedir. Öncelikle konunun temeline inmeliyiz.Yalnızca diyetle ya da sade egzersizle insan zayıflamaz.Hatta sadece egzersiz yapılırsa iştah açılacağından kilo alma bile gerçekleşebilir. Zayıflamayı etkin kılmak için ikisi bir arada uygulanmalıdır.Aynen kilo almada olduğu gibi günlük enerji alımınızın altına inerseniz ve olağan enerji tüketiminizin üstüne çıkarsanız zayıflarsınız. Günlük enerji-kalori gereksinimi 3000 kcal ise 2500 alırsanız zayıflama gerçekleşir fakat zamanla metabolizma buna ayak uydurmak için yavaşlayacağından etkinlik kaybedilir. Bu nedenle mutlaka sık frekansla egzersiz yapılmalıdır.

    Uygulanacak olan egzersizler kardiyovasküler yani aerobik sınıfında olmalıdır. Yüzme,yüksek tempoda koşu veya bisiklet,koşu bantı gibi makineler olabilir. İdeal zaman 30-45 dakikadır.45 dakika azamidir çünkü bu limitten sonra kas blokları yakılabilir. Aerobik çalışması için en uygun zaman sabahları aç karnınadır. Çünkü çalışma esnasında yağlar erimeye başlar ve kanda belli miktar yağ asitleri birikir. Karnınız aç olduğundan kanınızda glikoz bulunmaz ve yağ asitleri de glikoz olmadan depolanamaz. Kendi kendilerine nefes alırken bile yakılır. Aksi taktirde kanda arta kalmış olan bu yağ asitlerinin depolanması kaçınılmazdır. Nitekim glikoz olmadığı zaman amino asitlerin-kasların yakılacağı aşikar olduğundan çalışma öncesi sadece su ve amino asit almalısınız. Alınan amino asitler yakılacak kas bloklarının yerini alacaktır. Özellikle enerji üretilmesinde esas olan zincirli amino asitler(BCAA-Branch Chained Amino Acids) alınmalıdır. Ayrıca normal ağırlık çalışmasına 15-20 gibi yüksek tekrarlı setler eklenmelidir. Yüksek tekralı setler aerobik sınıfına girdiğinden yavaş seyrilen lifler daha fazla çalıştırılacak,hücrelerde daha fazla mitokondri oluşacak ve yağ asitleri yakılacaktır.

    Diyette en çok yağlar üstünde durulur ve nedense karbonhidratlar göz ardı edilir.1 gr yağ 9 kcal enerji sağlarken 1gr protein ve karbonhidrat 4 kcal enerji sağlar.Yağlar çok daha konsantre enerji kaynağı olduklarından kesinlikle minimum düzeyde tüketilmelidir.Fakat unutulmamalıdır ki fazladan karbonhidrat ve protein de yağ olarak depolanır.Yalnız proteinlerin karbonhidratlara oranla yağ olarak depolanmaları çok daha zordur.Çünkü proteinler insülin salgılanmasını etkilemez.İnsülin olmadan da ekstra kaloriler de yağ olarak depolanamaz.Karbonhidratlar ise insülin salgılanmasını yegane etkileyen besinlerdir.Karbonhidratlar ikiye ayrılır:1.Basit Karb.(şeker,beyaz un,beyaz pirinç..) 2.Kompleks Karb.(lifli besinler,nişasta menşeililer-makarna,patates,bulgur..)Basit karb. yüksek glisemiks değerde olduklarından insülin salgılanmasını çok daha fazla etkilerler.Mesala basit karb. tükettiniz ,kanınızda glikoz oranı artacak kan şekerinin düşürülmesi içinde insülin salgılanacak ve kan şekeri düştüğü için tekrar acıkacak ve tekrar yemek yiyecekseniz.Görüldüğü gibi bir kısır döngü gibi tekrar etmektedir.Bu nedenlerden kompleks karb.'ı tercih etmelisiniz.İdeal besin oranları Karb. %50,Proteinler %40,Yağlar %10 şeklinde olmalıdır.Günlük öğün sayısı minimum 5 olmalıdır.Her öğün ve özellikle geceleri protein açısından zengin olmalıdır.Kesinlikle yatmanıza yakın yüksek oranda karb. tüketmeyin.

    Alacağınız kalori miktarını Bazal Metabolizma+Fiziksel Aktivite olarak hesaplayabilirsiniz. Fakat en geçerli yöntem deneme yanılma yöntemi ile kendinizi gözlemlemektir. Günde fazladan 650 kcal harcarsanız bu haftada 4550 kcal yapacaktır.4550 kcal/9 kcal =505 gr yağı bir haftada yakabilirsiniz. Dakikada 100 nabız atışıyla saatte 500 kcal, 115 ile 750 kcal,125 ile 1000 kcal yakabilirsiniz. Bazal Metabolizmanızı hızlandırmak için ECA(25 mg efedrin-200 mg aspirin-300 mg kafein) ya da sadece kafein kullanabilirsiniz. Antrenmandan önce alarak etki arttırılabilir. Ayrıca daha etkili fakat daha riskli olan tiroid hormonlarını ya da doping sınıfına giren klenbuterol'u kullanabilirsiniz. Yemeklerden önce su içerek mide hacminin azalmasından dolayı iştahınızı kısabilirsiniz. Lifli kompleks karb.'lı besinler tüketerek de daha uzun süre açlık hissetmezsiniz. Unutulmamalıdır ki imkansız diye bir şey yoktur yeterki sabredebilelim.
     
    atakan123123 ve orpheo bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş