Vücut geliştirme saçma gelmeye başladı

Konusu 'Konu Dışı' forumundadır ve EMN tarafından 16 Haziran 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 12 üye.
  1. EMN
    Offline

    EMN Üye

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Merhaba.2 yıldır felan vg ye merakım vardı 2 ay 3 ay salona gidip çeşitli sebeblerden dolayı bırakıyordum.son 6-7 aydır düzenli çalışıyorum iyide hacim aldım ama güç konusunda çok şey değiştirmedi sanki bende.Yani benden çok daha zayıf olanlar beni güreşte yıkabiliyor.Ve etraftakilerde şaşırıyor nasıl yenilirsin sen bu kalıpla felan diye.Hiç spor yapmayan adamlar beni koşuda geçebiliyor tabi bende hiç koşmuyordum salonda ama en azından hiç spor yapmayan birine göre bir farkım olması gerekir diye düşünüyorum.Sonuç böyle oluncada spordan soğumaya başladım yani ben başladığımda güçlü ve atletik olmayı hayal ediyordum ama önceki halimden çok çok bir fark da yok açıkcası.
    Az öncede forumda dolaşırken bir konuda güç ve hacimin çok farklı şeyler olduğu söylenmiş.E o zaman biz bu sporu sadece görüntü için mi yapıyoruz?ne kondisyona faydası var ne de güç konusunda öyle ahım şahım bir fark yaratıyor.(tabi bunları kendi adıma söylüyorum belki de benim genetiğim kötüdür bilemiyorum).Ben bu spora hem hacimleniyim iyi bir görüntüm olsun hem de atletik dayanıklı ve güçlü biri olmak için başlamıstım.
    Bu zamana kadar galiba vaktimi boşa harcadım.Yani salona gittiğimde sadece ağırlık kaldırıp eve dönüyordum ne ısınma çalışması yapıyordum ne de sağuma ki salona gelenlerin çoğu da bunu yapıyordu.

    Yanlış mı düşünüyorum sizce?
     
  2. zeo64
    Offline

    zeo64 Co-Moderator Yönetici Co-Moderator

    Katılım:
    18 Eylül 2011
    Mesajlar:
    1.904
    Beğenileri:
    1.831
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Kocaeli / Uşak
    eğer olay "bodybuilding,fitness" ise doğru düşünüyorsunuz ilk amaç zaten estetik kaygılar.fakat güç istiyorsanız kondisyon çeviklik dayanıklılık istiyorsanız ona göre antrenman yapmanız lazım,vücudunuzu ne için programlarsanız size o geri dönüşü vericek,amaçlara göre çalışmak lazım.

    fakat şunu da söylemeliyim biraz haksızlık da yapıyorsunuz,herhalukarda bir çok normal bireye göre fiziksel bir çok konuda daha üstün olur düzenli spor yapan bir insan.
     
  3. columbu
    Offline

    columbu Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    592
    Beğenileri:
    1.079
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Herkesin algıları ve istekleri farklı, kendi perspektifinden baktığında doğru düşünüyorsun bana göre.Vücut geliştirme bir spordur evet, ama estetik sporudur. Vücut geliştirme ve ağırlık çalışmak farklı kavramlar. Kabul edilebilir düzeyde, yani dikkat çeken bir vücut geliştirmeci;
    - orta seviye bir bilek güreşçisine yenilebilir,
    - 1.50 boyunda bir halterci kadar ağırlık kaldıramayabilir,
    - herhangi bir basketbolcu / futbolcu vs. kadar kondüsyon sahibi olmayabilir,
    - 1.85 boya, 47 cm kola rağmen, 35 cm kollu ve orta boylu bir güreşçi tarafından yere vurulabilir,
    - hiçte dikkat çekmeyen, welter siklet mensubu bir boksör tarafından tek yumrukla yere serilebilir
    vs. diye bu liste uzar gider. Sadece estetik kaygılarile hareket etmek yerine, harmanlamak daha doğru .
     
    Created By Loss, Katarina ve zeo64 bunu beğendi.
  4. asilcenk
    Offline

    asilcenk Üye

    Katılım:
    4 Haziran 2015
    Mesajlar:
    34
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Güreşçi güreşir, rakibini yere vurmanın tekniklerini öğrenir, koşucu koşar ve uzun süre kondisyonlu olmayı öğrenir, vücut geliştirmeci (ki profesyonellerin estetik olduğuna inanmıyorum) sadece kasları büyütmeyi amaçlar (groeth hormonu kullanmaları buna en güzel örnek), power lifter sadece daha güçlü olmayı amaçlar yağlı olmak önemli değildir vb.
    Bence sen ne yapmak istediğine karar ver, calisthenic tarzına yönel, hem güç hem kondisyon gerektirir...
     
    FuriousWind ve SoldiersOfGod bunu beğendi.
  5. dr-ozgurys
    Offline

    dr-ozgurys Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Bence kim ne derse desin en iyi spor güreştir. Bir süre uğraştım sonra imkansızlık yüzünden bıraktım. Bütün vücut kaslarım maksimum seviyede çalışıyordu salonda arttıramadığım ağırlığı güreş antremanlarında çok hızlı bir şekilde arttırdım. Zaten güreşte kondisyon olmazsa olmaz. Ben profesyonel maç yapmayacağım derseniz yediklerinize dikkat edersiniz ortalama bir bodyci vücuduna da sahip olursunuz. Ama güreşte karbohidratı biraz fazla almak gerekiyor çünkü 2 dakikada tüm gücünüzü tüketeceksiniz. Kavga olayına gelirsek bir güreşçiyi kolay kolay tek bir spor dalıyla uğraşan adam deviremez ancak karma filan yapması lazım.
     
  6. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Güç istiyorsan powerliftinge yönelebilirsin. Vücut geliştirmede güç amaç değildir, yan etkidir.
     
    Created By Loss ve zeo64 bunu beğendi.
  7. SoldiersOfGod
    Offline

    SoldiersOfGod Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenileri:
    328
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu dediğiniz herkes için geçerli değil.. Tabi elbette "BENCE" diyerek başlamışsınız o yüzden pek bişey diyemeyeceğim, bi güreşçiyi kolay kolay yıkmak zordur demişsinizde, ben 1 sene güreş 1.5 sene kick boks ile uğraşmıştım.. güreş bildiğin boğuşmaktır bundan ibarettir farklı taktik ve hareketlerle rakibi al aşağı edersiniz.. eğer iyi bi kick boksör iseniz üzerinize gelen bir güreşçiyi bir tekmede indirebilirsiniz.. yani bu kişiye, bildiklerine, kavga öz güvenine göre değişir.. bana göre kavga için en iyi kavga öğrenme, kavga anındaki heyecanı atmak için en iyisi MMA kafes dövüşleri falan.. bildiğin kavga ediyorlar..
    Ayrıca konu sahibine gelirsek, evet kısmen haklısında, bu senin antrenman yapışına göre değişir, bide şunu düşün; sen tam anlamıyla vücut geliştirme sporunu yapıyor musun? ısınmadan girip soğumadan çıkıyordum demişsin, Allah bilir set aralarında stretching bile yapmıyorsundur, kardiyo yapmassan, koşmassan mesela koşma anında devreye giren kasların gelişmez.. vücut geliştirme evet dış görünüşe dayalıdır ama kuvvet artışıda çok iyi oluyor spor yapıyosun sonuçta damarlar açılıyor kan gidiyor besleniyor vs. vs.. güreşçiye yenilirim diyosunda sen güreş tekniklerini biliyomusun? hayır. e o zaman yenilirsin.. boks bilmessen boksör e yenilirsin..sen neye odaklı çalışırsan o şekilde gelişirsin o konuda iddialı olursun..
     
    FuriousWind ve emreozgun479 bunu beğendi.
  8. dr-ozgurys
    Offline

    dr-ozgurys Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    18
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    MMA kafes dövüşleri tek spor dalını içermiyor o yüzden tek spor diye belirtmiştim. Ama dediğim gibi bence tabii ki herkesin görüşü farklıdır. Ha ben bunu dedim diye gidip güreş yapmıyorum sonuçta bende vücut geliştirme yapıyorum şuan. Her sporun amacı farklıdır. Güreş güç-kondisyon-kordinasyonu birleştiriyor yani tam bir karma o yüzden bu karmalar arasında en iyisi olduğunu söyledim. Yoksa eğer kaslarınıza hacim kazanmak ve estetik bir vücut istiyorsanız tabi ki vg hepsinden üstün olacak. Aslında aynı şeylerden bahsettik :)
     
    SoldiersOfGod bunu beğendi.
  9. EMN
    Offline

    EMN Üye

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Çoğunuz güreşle uğraşan güreşte başarılıdır işte koşucu koşuda başarılıdır demişsiniz tabi ki bir vg ci ile güreşciyi güreştirirsek güreşçi kazanır ama benim kendimi karşılaştırdığım kişiler öğle güreşle uğraşan veya koşu ile uğraşan kişiler değil sporla alakası olmayan arada bir halı saha maçı yapan sıradan tipler.İşte ben bunlarla kendimi farklı spor dallarında karşılaştırdığımda(onlarında ilgilenmediği bir spor dalında) o kaldırdığım ağırlıkların pek bi faydasını görmüyorum.Ama salona gidip bench pres bassak ben kat kat fazlasını basarım.Yani sadece o salonda kontrollü bir şekilde yaptığımız hareketlerde bir farkım oluyor.Öbür türlü o kaldırdığım ağırlıkların görüntü dışında dışarıda bana pek faydası olmuyor.İşte bana saçma gelen nokta da o kadar emeği sadece görüntü için vermek.Millet cafelerde barlarda eğlenirken biz spor salonlarında ter atıyoruz herkes istediğini dilediğini yerken biz o saman gibi yulaf vb şeyleri yiyoruz ve sonuç sadece görüntü.Uzun zamandır bu konu kafamı kurcalıyor ama yinede aynada kendimi iri gördükçe vg den kopamıyorum garip bir duygu :)
    Güreşte başarısız olunca veya koşamayınca millet 'o kadar spor yapıyorsun kalıbın var ama fıssın' felan deyince de moral bozukluğu oluyor ister istemez ve spor yapasım gelmiyor.
     
  10. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Sen de, sana "fıssın" diyen millet de vücut geliştirmeden vaadetmediği şeyler bekliyorlar. Kas büyüklüğü gücü belirleyen faktörlerden sadece bir tanesi. Kas büyüklüğünün dışında nörolojik adaptasyon önemli. Kasın çalışmasını sağlayan sinir hücrelerini ne kadar verimli kullanıyorsun, eklemlerin ne durumda, kemik kalınlığı önemli, tendonların sağlamlığı önemli vs...Bunların bir kısmı bazı şanslı insanlarda doğuştan, genetik olarak zaten oldukça iyi durumdadır, hiç çalışmadan insanların çoğundan doğal olarak güçlüdürler.

    Bunun haricinde, salonlarda genellikle gördüğüm kimse squat ve deadlift yapmıyor, deadlift yapanların da çoğu romanian deadlift yapıyor. Bu iki hareket genel olarak gücü arttıran en önemli iki harekettir. Bench press yatay itiş gücüyle ilgili ve daha iyi bench press yapan birisinden daha yüksek yatay itiş gücün vardır ama karşılıklı birbirinizi ittiğinizde yaptığın hareket yataydan ziyade dikey itiştir. Bunun için de en önemli egzersiz bench press değil overhead presstir. Peki şurada anlatılan şekilde overhead press yapan kaç kişi görüyorsunuz salonlarda?


    Kaldı ki iki kişi birbirini ittiğinde veya çektiğinde kazananı kimin daha güçlü ittiği veya çektiği kadar kimin daha dayanıklı olduğu da belirler ve bu dayanıklılık daha çok core bölgesiyle alakalı. Gene döndüm başa, core bölgesini en çok güçlendiren hareketler squat, deadlift ve overhead press ve ben bunları yapan insan pek görmüyorum. Bizde ise salonlarda insanların güçlerine bench pressle karar veriliyor, herkes sürekli bench press arttırma peşinde, şaka gibi. Günlük hayatta yatay itiş en az işe yarayan yetenektir. Bunun yanında sırt için en temel hareketler barbell row ve pendlay row (deadlifti full body hareketi olarak görüyorum) çalışan kaç kişi görüyorsunuz? Az, çok az. Sırt diyince makinelere yöneliyor insanlar.

    Özetle aynada görülen kaslara değil de gerçekten güç açısından önemli kaslara (daha da iyisi hareketlere) odaklanırsan büyük güç artışı göreceksin ve hissedeceksin. Programın da nasıl bilmiyorum ama klasik vg splitlerini kullanıyorsan öncelikle Starting Strength programından başla, vücut ağırlığının 2 katı kadar squat yapabilmeye başladığında (gerekiyorsa daha yükseğe de bu programla çıkabilirsin) Texas Method'a veya Madcows 5x5'e geç. Bunlar güç programlarıdır veya direkt olarak powerlifting programları da kullanabilirsin. Şu sitede bu konularda epey bilgi var: http://www.powerliftingtowin.com/
    Daha güzeli Starting Strength'in sitesi ve forumu: http://startingstrength.com/
     
  11. SoldiersOfGod
    Offline

    SoldiersOfGod Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenileri:
    328
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    doxux hocam dedikleriniz doğruda aklıma bişi takıldı, son zamanlarda çok sık duyuyorum core bölgesi lafını.. tam olarak neresi, yani benim anladığım çıkardığım anlam vücudu dik tutan kaslar, yani nedir bu core bölgesi dedikleri şey?
     
  12. EMN
    Offline

    EMN Üye

    Katılım:
    2 Aralık 2011
    Mesajlar:
    81
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    İşte beklediğim açıklama buydu.Gerçektende dediğiniz hareketlerden bir tek squatı yapıyordum ama onuda pek önemsemiyordum açıkası son 1 aydır felan yapıyordum.Karın hiç çalışmıyordum sanırım core bölgesi dediğiniz karın bölgesi.Bundan sonra powerliftinge dönmeyi planlıyorum.Powerlifting hacim verme konusunda da başarılı sanırım çünkü bu eliot diye bir adam var o vücudumun kalınlığını powerliftinge borçluyum diyordu.
    Teşekkür ederim.
     
  13. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    serveimage.jpg
    Vücudun ağırlık merkezindeki, stabiliteyi sağlayan kaslar, genel olarak karın, kalça, alt sırt...
    Rica ederim. Powerlifting elbette vücut geliştirme kadar hacim açısından başarılı değildir ama birçok kişinin düşüncesine göre düşük tekrarlı güç çalışmalarıyla bir süre güç arttırmaya odaklanıp daha sonra bu artmış güçle hipertrofi çalışmalarına geçmek hem temel gücü arttırmak açısından hem de hipertrofi açısından uzun vadede daha verimli. Büyük vücut geliştirmecilerin de önemli bir kısmı powerliftingden vücut geliştirmeye geçiş yapmış kişilerden oluşur, Ronnie Coleman dahil. Sadece powerlifting çalışmak da zaten vücut geliştirme kadar olmasa da gene seni iri yarı gösterecek hacmi verecektir. Gene de 8-12 tekrar gibi hipertrofi aralıklarıyla çalışmayı seçsen bile squat, deadlift, barbell row, pendlay row, barfiks, bench press (elbette önemli hareket, sadece tek önemli hareket olmadığının farkına varmak lazım) ve overhead pressin (ağırlık omuzlara inecek şekilde) özellikle üzerinde durmak seni sokaktaki 100 kişinin 99'undan daha güçlü yapar.

    Gene şu anda aklıma geldi, Westside For Skinny Bastards programını kullanmadım ama güç açısından çok övülür.
     
    EMN, Juiceles, Ludendorff ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  14. zeo64
    Offline

    zeo64 Co-Moderator Yönetici Co-Moderator

    Katılım:
    18 Eylül 2011
    Mesajlar:
    1.904
    Beğenileri:
    1.831
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Kocaeli / Uşak
    doxux hoca ne güzel anlatmış.ayriyeten bahsedilen şekilde birebir kontakta bize gücü veren en önemli bölgeler bacak ve hips/glutes bölgesidir.yani bildiğimiz bacak ve kalça çevresi.bu bölgelerin güçlü olmasının anahtarı da squat ve deadlift.
     
    EMN ve doxux bunu beğendi.
  15. Katarina
    Offline

    Katarina Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2013
    Mesajlar:
    343
    Beğenileri:
    238
    Ödül Puanları:
    53
    doxux hocam fierce 5 gibi programlar da bu guc programlarina ornek verilebilir sanki. Fierce 5 i oldukca begendigim icin belirttim ancak bu tarz programlar baslangic ve orta seviye icin yurt disinda bize kiyasla cok kullaniliyor.
     
  16. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Fierce V'i ben de çok severim. O da güç programı sayılır tabi, zaten Starting Strength'in izolasyon hareketleri eklenmiş hali gibi.
     
    Katarina bunu beğendi.
  17. BounGiorno
    Offline

    BounGiorno Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    341
    Beğenileri:
    158
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Powerliftingle r daha iri yarı aslında ama yağ oranı farkı sebebiyle bodyciler daha hacımli gözükür hani derler bu bir ilizyon diye body için ha işte öyle ne kadar az yağ oranı okadar daha hacımli gösterir bu arada ilk mesajını okuyunca konunun aklıma direk crossfit geldi hem güç hem hacım hem atletiklik hepsini bir arada sağlar istediğin gibi

    SM-G900FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  18. FiziCisT
    Offline

    FiziCisT Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2015
    Mesajlar:
    84
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Vücut geliştirme karşı tarafta ne şekilde cereyan ettiğini , bizim Türk toplumunda ne tür beklentilere itildiğini yorumlardan anlamışsındır. Ama sana şunu söyleyeyim : karşı taraf her zaman bir vücut geliştirmeciden korkar . Bilhassa bilmeyenler . Çünkü o hacim sana caydırıcılık kazandırır . Bir çok serseri , hatta az çok karate yapmış adam bile birkez düşünür sana ilişmeden önce . Çünk toplumda gücün simgesi kastır. En basit örnekle belirteyim : discolarda önemli eğlence merkezlerinde ya da viplerin korumlarında bodyci , iri kıyım adamlar vardır . Kimse buraya bruce lee gibi eti kemiğine yapılmış adamları almaz . İstediğiniz kadar iyi dövüşün . İşte konu sahibi arkadaşın , arkadaşları ondan bu beklentiye kapıldılar . Otomatik olarak kas güç demek , güç alt etmek demek . Onlara göre .
    Gelelim bir diğer mesele de genetiktir. Genetik olarak hcmi olmayan ama güçlü olan çok insan tanıyorum . Biri de benim gençliğim . Bu spora başlamadan önce gerçekten cılızdım ama 50 kiloluk bir yem çuvalını omzuma vururdum . Kavgadan asla korkmazdım.Bazıları da dövüşe yatkındır . Bazıları özgüvenlidir . Bazıları da ulan nolucak dayak yesem de bırkmam diyerek ısrarcıdır (en tehlikelisi) . İşte bu ayrımlar , insanın psikolojik yapısı ve genetik faktörleri harmanlanarak senin performansına etki ediyor .
    Senin yapman gereken nedir ? Ben bu sporu en güzel hangi sporla harmanlarız diye sorsalar cevabım ^Boks^ olurdu . Mike Tyson bana göre gücün de çevikliğin de simgesidir . Ben de bazen spor salonundan çıkınca duvarları yumruklarım . (Artık sağ elimdeki sinirleri hissetmiyorum:)) bu sporu boksla yaparsan aradığın iki şeye de sahip olursun . Powerlifting seni iyi bir güreşçi yapar mı bilmiyorum ama boks seni tam bir kondüsyon makinesine , çevik bir yapıya kavuşturacak bodybuilding de istediğin estetiği sana sağlayacaktır .[
     
    columbu ve SoldiersOfGod bunu beğendi.
  19. SoldiersOfGod
    Offline

    SoldiersOfGod Üye

    Katılım:
    23 Nisan 2014
    Mesajlar:
    593
    Beğenileri:
    328
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Kelimesinden virgül kullanım yerlerine kadar katılıyorum :) Bende vücut geliştirme + kick boks nasıl olur diye düşünüyodum ama, güçlü ve hızlı bir tekme atmak kolay iş değil, hem hızlı olucak, hem güçlü, hemde en önemlisi İSABETLİ olması lazım, çünkü youtube'dan bakın en basiti olarak cadde ortasında kavga vs. olarak arattığımızda hep böyle paldır küldür bi atışme itişme kakışma bi boğuşma, yumruklar bile adam akıllı atılamıyorken tekme hiç atılmaz ve atılmıyorda, sokak kavgası öyle tv lerde izlediğimiz gibi değil yok öyle o gardını alıyor sende ona göre vuruyon falan hikaye o iş.. bodybuilding+boks antrenmanı çok süper şekilde sizi makinaya çevirecektir, hem kondüsyon olarakta iyi olur sokak kavgasında kondüsyonda lazım kick boks maçlarına çıkmış biri olarak söyleyebilirim ki insan üç beş yumruk sallamaya tıkanabiliyor.. boks antrenmanında ellere dambıl alıp kontröllü şekilde direk aparkat kroşe atıldığı zaman atılan yumruğun gücüde artıyor, yumruk atıldığı anda devreye giren kasları güçlendiriyoruz sonuçta dambılla boks antrenmanı yaparsak..
     
    FiziCisT bunu beğendi.
  20. FiziCisT
    Offline

    FiziCisT Üye

    Katılım:
    23 Şubat 2015
    Mesajlar:
    84
    Beğenileri:
    120
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Bu arada bu dambellla boks antrenmanı yapma fikri kafama çok yattı. Salonda denemek için sabırsızlanıyorum. Bence muazzam bir fikir .
     
    SoldiersOfGod bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş