Terleme, kas ağrılarındaki azalma ve şınav...

Öncelikle herkese selamlar.Sorularımı sormadan önce birşey iritaf etmek istiyorum.Ben vgye baslamadan önce bu body buildingcileri et kafalı vahşi tarkan misali bi budu bi oturuşta hatır hutur yiyen insanlar sanırdım.Fakat özellikle bu forumu keşfettikden sonra ne kadar yanıldığımı gördüm ve bu düşüncelerimden dolayı utanç duydum.Burda hocaları bir kenara bırakın bu sporla biraz olsun ilgili olan herkes bir tıp öğrencisi kadar anatomi biliyor, bir diyetisyen kadar kalori hesabı yapabiliyor ve gıda konusunda donanımlı.Üstüne üstlük bu forumda , siyasetin tartışıldığı forumlardan bile daha saydın ve düzgün bir üslup kullanılıyor.Buda beni ayrıca etkiledi.
Uzun bir girişten sonra sorularıma gecmek istiyorum.Kafa ütülediysem affola.Ben 21 yaşında üniversite öğrencisiyim.72 kilo 1.78 boyundayım.Ölçülerimi tam olarak bilmiyorum ama özellikle bel çevresindeki yağlanmadan şikayetçiyim.Elimle kavrayacak kadar cok.Yaklaşık 2 aydır Flexor hocamızın evde dumbell programını uyguluyorum.Gözle görülür bir değişim var tabi ama henuz cok başında olduğumun farkındayım.Beslenme konusunada yeterince özen gösteremiyorum malesef.Bu temel bilgilerden sonra şunları sormak istiyorum.Antreman sırasında kaslarımı tavsiye edildiği üzere zorluyorum.Setlerde 8.yi anca görecek kadar ağırlık seciyorum.Set araları 20-30 snyi kesinlikle gecmiyor.Ancak ya hic terlemiyorum yada cok az terliyorum.Bu anormal bir durummu yoksa üzerinde durmaya gerek yokmudur.2. yine bu forumda antreman öncesi 3x15 şınav mekik çekmemizi öneren bir yazı okumuştum.Evde dumbell programına bu hareketleride eklesem sorun olurmu.3. olarakda özellikle ilk 2 hafta kendisini iyice hissettiren antreman sonrası gun kas ağrıları artık iyice azaldı.1-2 saat icinde kayboluyor.Sadece yorgunluk düzeyinde kalıyor.Bu yeterince zorlamadığım anlamınamı gelir.Ancak setlerde sonuncuyu basarken zorlamaya özellikle dikkat ediyorum.Sabır gösterip yazımı sonuna kadar okuyan herkese teşekkürler.Herkese iyi çalışmalar...
 
Öncelikle aramıza hoşgeldin. Gerçi olmuş 2 ay :) Bu sporda her zaman sporun adını kötüye çıkartan dediğin gibi et kafalı insanlar var ama bu insanlar azınlıkta , bu forumdaysa olduğunu yada barınabileceğini düşünmüyorum.

Öncelikle bu ağrıların azalması durumu bir süre bendede yaşanmıştı. Özellikle benchte. Bu gelişimin durduğu anlamına gelmiyor ben pek buna inanmıyorum. Sadece bazen şöyle bir durum olabiliyor. Mesela ben benchte basabildiğm maksimum ağırlığı basıyordum 8 tekrarı zor çıkartıyordum ama göğüslerimden verim alamıyordum ve ağrımıyorduda. Göğüslerimin ağırlığa doymadığını farkettim ama kilomuda arttıramıyordum. Sorunun tricepslerimin zayıf olması olduğunu anladım. Bunun dışında aklıma gelebilecek bir başka şeyde hareketleri nizami (düzgün) yapmıyor olabileceğin. Doğru ısınmamaktanda kaynaklanabiliyor bazen. Bu üçü geliyor sadece aklıma. Ama bu ağrı yaşamadığım dönemlerdede gelişmem oldu o yüzden gelişmiyorum diye düşünme. Hepimizin böyle dönemleri oluyor.

Flexor hocamızın dumbell programına tam bakamadım açıkçası göğüs hareketi varmı bilmiyorum (Dumbell fly vs.) eğer göğüs hareketi yapıyorsan şınavı göğüs girmeden önce ısınma amaçlı kullanabilirsin. Ama göğüs çalıştığın günün hemen sonraki günü şınav yapmanı önermem. Mekik bence çalışma yaptığın her gün antrenmandan önce veya sonra çekebilirsin.

Terleme konusunun temel sebebi su içmiyor olman olabilir. Yeterli miktarda su almazsan terlemezsin. Antrenman yaparken aralarda çok olmamak suretiyle yudum yudum su içersen terlemenin arttığını görebilirsin. Eğer buda yetmiyorsa antrenman yaparken üstüne polar gibi seni ısıtacak kalın şeyler giymeyi deneyebilirsin belkide. Ama tabiki seni zorlamayacak şekilde.
 
Merhabalar,

Aramıza hoşgeldiniz.
Forum hakkındaki düşüncelerinize katılmamak elde değil.
Buradaki insanların vücutları geliştikçe, ruhları da gelişiyor. Nezaket ve iyi niyet onların ortak özellikleri.

Hani tanımasak da birimizi, hatta çok yazmasak daha çok okusak da, gönül bağımız çok büyük buradaki hanımefendilerle, beyefendilerle...

Terleme sağlığımız için son derece önemli bir koruma mekanizması. En temelinde vücut sıcaklığımız bu şekilde dengeleniyor. Özellikle antrenmanlardaki terleme artan vücut sıcaklığının vücudumuzdan uzaklaştırılması için daha da büyük önem kazanıyor. Terleme miktarımız da genetik yapımız, vücut yağ oranımız, vücut ısımızdaki değişiklik, vücudumuzdaki su oranı gibi etmenlere bağlı.

Mesala, bazı insanlar genetik yapıları nedeniyle çok fazla terlerken bazıları çok az terliyor.

Genetik mirası bir tarafa bırakırsak vücut yağ oranınıdaki fazlalık da terlemeyi arttıran nedenlerden. Yağ oranı fazla olanlar fazla terlerken, yağ oranı düşük olanlar daha az terliyor.

Su tüketiminizi arttırmanız sadece terlemenizi arttırmak için değil, kas ve eklem esnekliğinizi arttırmanız için de önemli. Eğer yeteri kadar su tüketmezseniz (dehidrasyon) vücudunuzu birçok tehlikeye açık hale getirirsiniz. Bunu önemseyin ve su tüketiniminiz mutlaka arttırın.

Antrenman öncesi ısınma ve esneme hareketlerini ihmal etmeyin. Isıttığınız vücudunuzla hem daha başarılı bir antrenman çıkartırsınız hem de sakatlanmalara karşı dayanıklılığınızı arttırmış olursunuz.

Antrenman esnasında kalın giysiler belki sizi terletecektir ama unutmayın ki antrenmanda terlemek amaç değildir. Bu bir araçtır, vücut bu şekilde kendini korumaktadır. Genel olarak doğru şekilde antrenman yapıyor ve yeteri kadar da su alıyorsanız vücut ısınızı da çok yüksek hissetmiyorsanız terlememenizi bir sorun olarak düşünmeyin. Ve kanaatimce kalın kıyafetler yerine daha rahat edeceğiniz, ince ve vücut ısınızın uzaklaştırılmasını kolaylaştıran kıyafetleri tercih edin.

Bir de vücut geliştirme gibi isotonik sporların yanında, kalp ve dolaşım sisteminizi güçlendiren aerobik sporları da ihmal etmeyin. Koşun, tenis oynayın, yüzün, basketbol oynayın; üniversite öğrencisisiniz mutlaka klüplere katılın, dağa tırmanın, kürek çekin...ve en önemlisi sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:
Evet yapar bench_O:)
 
Back
Yukarı