Tavuğun bölgesel olarak besin değerleri

Pişmiş tavukdaki değerler.

Mesela çiğ 100gr tavuk göğsünde 21gram protein varken, 100gr haşlnmış ve suyu süzülmüş tavuk göğsünde 30gr protein vardır.

pişmiş mi ? emin misin ?! misal sen veya üretici firma benim tavuk göğsünü ne kadar pişirdiğimi, pişirirken tavuğa ne kadar su kaybettirdiğimi nereden bilebilir ? bilemez. atıyorum ben içinde %20 protein bulunan 100 gram çiğ tavuğu 15 dakika ızgarada tutarım elimde 80 gram pişmiş tavuk ve yine 20 gram protein vardır. sen 25 dakika tutarsın daha çok su kaybeder elinde 70 gram pişmiş tavuk ve yine 20 gram protein vardır. kimin ne kadar veya hangi yöntemle pişireceğini bilmeden pişmiş ağırlık üzerinden protein yüzdesini nasıl hesaplarsın ? tam olarak bilgi sahibi olmadan kesin eminmiş gibi yorumlar yazmayın arkadaşlar.
ayrıca tavuğun yetiştirilme şekline göre protein değerleri belli miktarda farklılık gösterebilir ancak yukarıdaki değerler kesinlikle abartılı, fazla değerler. günümüzde marketlerden ulaşabildiğimiz tavuk göğsünda aşağı yukarı %20 protein vardır, üzerlerinde de yazar zaten.
 
Verdiğim değerler standart pişirme sürelerine göre USDA Nutrition Database'den alınmış değerlerdir.

Haşlama, ızgara, fırınlama vs yöntemleriyle pişirilince su kaybı veya ağırlık olarak değişkenlikler olabilir. ben haşlama tavukdaki protein miktarını yazdım.

Kesin emin olmak isteyen çiğ olarak tartar zaten.
 
Verdiğim değerler standart pişirme sürelerine göre USDA Nutrition Database'den alınmış değerlerdir.

Haşlama, ızgara, fırınlama vs yöntemleriyle pişirilince su kaybı veya ağırlık olarak değişkenlikler olabilir. ben haşlama tavukdaki protein miktarını yazdım.

Kesin emin olmak isteyen çiğ olarak tartar zaten.
ben yorumumda senin paylaştığın değil resimdeki değerlerden bahsettim fazla ve abartılı diye. seninkinden bahsetmedim bile çünkü 250 gr. haşlanmış tavukta 26 gr. protein var demek, 100 gr haşlanmış tavukta yaklaşık 10.5 gr. protein var demek. kusura bakma ama komik. bu hesaba göre tavuk haşlandığında proteininin yarısından fazlasını kaybediyor. yıllardır bu işin içindeyim kaç beslenme uzmanıyla fikir alışverişim oldu ama sayende bi yaşıma daha girdim :) öyle şey olur mu ya ? tabi ki bir miktar besin değeri kaybı olacak ama radyasyona tabi tutmuyosun, altı üstü pişiriyosun. aynen seninde dediğin gibi 100 gram tavukta 20-25 gram civarı protein vardır. insanlar pişirirler yerler ve yaklaşık bu aralıkta proteini alırlar. daha işin başında olup buralardan bilgi edinmeye çalışan insanların kafasını bu tarz hesaplarla karıştırmaya gerek yok. bak ambalaja kaç gramsa hesapla ye, bitti. kaynağını değiştir bence, durduk yere bir öğünde altı üstü 40 gr protein almak isteyen insanlara yarım kiloya yakın haşlanmış tavuk yedirmenin lüzumu yok.
 
Niye bu kadar olay oldu anlamadım 250 gr haşlanmış tavuk yazıp 100 gramının değerlerini vermiş. Yanlış çok bariz belli oluyor. Bu olay kuru ağırlık farkı gibi hemen hemen 100 gr pişmemiş tavuk su içerdiğinden dolayı protein olarak daha düşük görünür fakat piştikten sonra %30 su kaybeder ve protein değeri kuru ağrılıkta daha fazla görünür. Evde mutfak tartımla da denedim 260 gr tavuk pişirdim tavada 192 gr geldi piştikten sonra ağırlığı.
 
ben yorumumda senin paylaştığın değil resimdeki değerlerden bahsettim fazla ve abartılı diye. seninkinden bahsetmedim bile çünkü 250 gr. haşlanmış tavukta 26 gr. protein var demek, 100 gr haşlanmış tavukta yaklaşık 10.5 gr. protein var demek. kusura bakma ama komik. bu hesaba göre tavuk haşlandığında proteininin yarısından fazlasını kaybediyor. yıllardır bu işin içindeyim kaç beslenme uzmanıyla fikir alışverişim oldu ama sayende bi yaşıma daha girdim :) öyle şey olur mu ya ? tabi ki bir miktar besin değeri kaybı olacak ama radyasyona tabi tutmuyosun, altı üstü pişiriyosun. aynen seninde dediğin gibi 100 gram tavukta 20-25 gram civarı protein vardır. insanlar pişirirler yerler ve yaklaşık bu aralıkta proteini alırlar. daha işin başında olup buralardan bilgi edinmeye çalışan insanların kafasını bu tarz hesaplarla karıştırmaya gerek yok. bak ambalaja kaç gramsa hesapla ye, bitti. kaynağını değiştir bence, durduk yere bir öğünde altı üstü 40 gr protein almak isteyen insanlara yarım kiloya yakın haşlanmış tavuk yedirmenin lüzumu yok.

foruma yeni uğrayan insanlara ışık tutmak için uyarma ihtiyacı hissettim eski konu da olsa...tavuğun ısıl işlem görüp suyunu kaybedince öncelikle kütlece ardından hacimce küçüldüğünü biliyoruz . sonuç olarak tam da dediğiniz gibi 40 gram protein almak istiyorsa --ki bir öğünde max 30 gram protein vücutta emilebiliyor kalanı karaciğere yükten başka bir şey değil-- tam olarak 135gram pişmiş , 200gram pişmemiş tavuk etiyle beslenmesi, 30 gram protein almak istiyorsa da : gidip 100 gram~ pişmişinden , ya da pişmemişinden* 150 gram~ tavuk etiyle öğününü geçirmektir .
*pişirir yerse ne ala :D

demek istediğim düşündüğünüz gibi 50 santigrat derecelik bir ortam peptit bağlarını koparıp karbonları yakıp da besin ögesi kaybına yol açmıyor , yenebilecek tavuk azalıyor sadece suyu buharlaşınca bkz.konsantreleşiyor
 
Arkadaslar kafama takilan bir soru var simdi bu tavuk gogusu tum tavuk aldigimiz takdirde ikiye bolunuyor bu degerler o gogusun yarisi icinmidir ?
 
Back
Yukarı