Bazı aminoasitler bakımından daha zengin olabilir ancak genel aminoasit profiline bakıp değerlendirmemiz gerekir. Bunun için de aminoasit skorlaması kullanılıyor.
Ekleyeceğim tablo için açıklama şu şekilde: Digestible indispensable amino acid score (DIAAS) and pro- tein digestibility-corrected amino acid score (PDCASS) for isolated proteins and whole foods
Buradan whey protein ve tavuk göğsü için aminoasit skorlamasını karşılaştırabiliriz.
Kaynak: Burd NA, et al.
Food‐First Approach to Enhance the Regulation of Post‐exercise Skeletal Muscle Protein Synthesis and Remodeling. Sports Medicine (2019) 49 (Suppl 1):S59–S68
--- Mesaj birleştirildi, 3 Nisan 2019 ---
Bu alandaki kitaplarda hep protein takviyelerinin ekonomik olmadığı belirtiliyor. Hatta bazı yabancı tez çalışmalarında egzersiz sonrası etli sandviç ve protein tozu karşılaştırmaları yapılıp maliyet hesaplamaları ile sandviç tarzı öğünlerin daha uygun olduğu belirtiliyordu. Ancak şuanda fiyatlar protein kaynakları için oldukça arttı. O yüzden aradaki fiyat farkı daraldı maalesef. Yine de besinler ile protein ihtiyacını karşılamak daha ekonomik. Pratik olması isteniyorsa bu durumda düşünülebilir ancak dikkatli olmakta fayda var. Güncel bir çalışmada protein takviyesinin sporcularda bağırsak mikrobiyatasını olumsuz etkilediği gösterildi ve uzun vadede zararlı olabileceği belirtildi. Bu yüzden gelişigüzel protein takviyesi kullanmak veya diyetle protein alımını artırmak uzun vadede bize olumsuz sonuçlar ile geri dönebilir.
Son düzenleme: 3 Nisan 2019