Squat - Deadlift, boya etkisi

arkadaşlar meraba yaş 20 boy 172, 16- 17 gibi bu spora başladım zayıflıktan psikolojimin bozulduğu zamanlardı, kısa süre sonra kaldırabildiğim en fazla kiloları kaldırmaya başladım, squat ve deadlifti kendimi ciddi anlamda zorlayarak yapıyodum, yanlış yapmıyodum ama parantez açalım

babamla aynı boydayım öyle uzun bi genetik yok,sadece kafama takılan spor yapmasaydım da şu an ki boyumda mı olacaktım yoksa 2-3 cm daha fark eder miydi, boyun tamamen genetikle alakalı olduğunu düşünüyorum ama bacağa bindirdiğim yüksek ağırlıklar kafada biraz soru işareti bıraktı,bi de genelde babadan uzun boylu olunur falan, bunun kesin cevabını kimse bilemez ama genelde bacak - eklem bölgelerinin gelişme çağında boyu biraz etkileyebileceği söyleniyo, fikirlerinizi bekliyorum..

Ağırlığın boy kısalttığı veya boy uzamasını engellediği hiçbir zaman bilimsel bir iddia olmadı, tıpkı yağlar kasa dönüşür efsanesi gibi sıradan insanlar tarafından uydurulmuş bir efsanedir.

Büyüme çağında büyüme merkezleri olan epifizlerdeki büyüme potansiyeli kullanılarak ortodontik olarak alt çeneyi öne doğru büyümesi için çeşitli apareylerle stümüle edebiliyoruz. Büyüme, belli limitler çerçevesinde yönlendirilebilir ve stümüle edilebilir. Büyüme merkezlerine uygulanan gerilim ve basınç, çeşitli durumlarda büyümeyi uyaran veya baskılayan sinyaller oluşturabilir. Spor yapmak bu açıdan bence olumlu bir katkı sunar. Kasların esnetilmesi ve uzatılması da büyüme için bu plaklara hareket potansiyeli sağlar ve kasların çekişiyle birlikte kemikleri uzamaya zorlar. Sonuçta belli limitlerde baskı olumlu olsa da bir noktadan sonra uzamayı azaltan bir etki de gösterebilir

ağırlık kaldırmanın boy uzamasına etkisinin olmadığı bilinen bir şey zaten. insanlara haltercilere bakıyor , boyları kısa. oradan da bir çıkarım yapıyorlar. ağırlık kaldıranın boyu uzamaz diye. kısa boylu birinin ağırlığı kaldıracağı mesafe de kısa olacağından dolayı , aynı kiloda olan ve birisi kısa-diğeri uzun insan arasında karşılaştırma yapmamız gerekirse , boyu kısa olan kişinin harcayağı enerji daha az olur. fizikteki temel prensip: iş= kuvvet x kuvvet yolu.

sonuç itibariyle bu hareketleri yapmak boyunu kısaltmaz.

Back
Yukarı