NASA, Spirulina’yı kompakt astronot gıdası (1 kilo Spirulina, 1 ton çeşitli sebzelerin ve meyvelerin besin değerine eşdeğerdir) olarak kullanmakta ve uzayda üretimini sağlamak için araştırmalar yürütmektedir.
Havuçtan 100 kat daha fazla
A vitamini içerir. Spirulina, doğadaki en zengin
beta karoten kaynağıdır. (******-A). Antioksidan olmasının yanı sıra, göz için de yararlıdır. A vitamini fazla alındığında zehirlenmeye neden olmaktadır, ancak Spirulina’da A vitamini beta karoten formunda olması nedeniyle fazlası alındığında bile vücutta depolanarak ihtiyaç halinde metabolizma tarafından kullanılmaktadır. Sentetik formdan 10 kat daha etkilidir.
Yumurtadan 6 kat, sığır ve tavuk etinden 3 kat daha fazla
protein içermektedir. (%60-70 protein) Spirulina’nın içerdiği yüksek biyolojik değerdeki protein
“TAM PROTEİN” olarak tanımlanmaktadır. Spirulina, dışarıdan alınması gereken tüm esansiyel amino asitleri, anne sütündeki gibi ideal ve dengeli bir oranda içermektedir.
Ispanaktan 60 kat daha fazla demir içermektedir. içerdiği demir, sentetik demir preparatlarına kıyasla 60 kat daha fazla emilime sahiptir. Ayrıca içeriğindeki organik demir, B12 ve folik asit, kan değerlerini yükseltir.
Sütten 7 kat daha fazla kalsiyum içermektedir. Spirulina doğada bilinen
en zengin kalsiyum kaynaklarından biridir.
En fazla potasyum içeren meyveden
10 kat daha fazla potasyum içermektedir. İçerdiği potasyum ve diğer maddeler sayesinde
hipertansiyonu kontrol altına alır.
Özellikle vejeteryanlar için önemli olan ve sadece hayvansal gıdalarda bulunan
B-12 vitamini bakımından en önemli ve tek bitkisel kaynaktır. Dana ciğerinden 3 - 6 kat daha fazla Vitamin B12 içerir.
Doğadaki en zengin E Vitamini kaynağıdır. Buğday filizinden 3 kat fazla
E Vitamini içermektedir. Sentetik E Vitaminine göre biyolojik etkinliği %50 daha fazladır.
Yonca ve buğday bitkisinden klorofil miktarı 20 - 30 kat daha fazladır.
Doğadaki, GLA (Gamma Linolenic Acid), DHA (Docosahexaenoic), ALA (Alpha Linolenic Acid), Omega-3 yağ asitleri, SOD (Superoxide Dismutase), Phycocyanin, Zeaxanthin ve 2000’den fazla enzim içeren tek besin kaynağı Spirulina’dır.
Kaynak :
http://www.algbiotek.com/spirulinanin_ozellikleri.html