smith machine squat vs serbest squat

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan egemenn
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

egemenn

Üye
arasında farklar var mı acaba bilenler varsa aydınlatırlarsa sevinirim, çünkü serbest squat yapamıyorum. boyum 1.96 belki boyum uzndur diye yapamıyorum düşecek gibi oluyorum. smith machinede 60kgye kadar çıkıyorum 3.ayım bitti sporda

en etkilisi serbest suquat çünkü makinede kolay oluyor zaten dengede olduğu için zorlanmıyon
ama serbestte hem dengeliyorsum hemde kendin ayarlıyon tüm wücudu daha etkili çlıltır

Tabi ki de serbest squat en iyisi
Serbest Squat niye yapamıyorsun bir sakatlık,sıkıntı mı söz konusu ?

selam,
buna tight ankle diyorlar amerikalılar squat kabiliyeti kötü olanlara çünkü bebeklikten sonra neredeyse hiçbirimiz günlük hayatta squat pozisyonunda değiliz o yüzden zorlanman normal. sıçarken bile klozete oturuyoruz.
1. Stretching yapamazsan squat yapmayı unut.
bu video biraz kadınsı gelebilir ama 140 kg 10 tekrar squat yapan birisi olarak şiddetle tavsiye ederim.
2. Form: 2 çeşit squat var, yüksek bar (1) alçak bar (2). halterciler yüksek bar squat yaparlar silkmelerde sıkıntı yaşamamak için. bodyciler ve powerlifterlarda alçak barla yaparlar (genelde daha kolaydır çünkü parallel olmak yeterli).
alçak bar kalça hareketi gerektirir, yüksek barda ilk dizler kırılır.
sen büyük ihtimal boynuna koyuyorsun barı, bu da yüksek bar squattır. o yüzden harekete dizlerini kırarak başlaman lazım.
squat bu sporun EN ZOR hareketidir, ama getirisi en iyi olanıdır. haftada 3 set ağır squat yapan adamın karnı günde 8 saat crunch oblik çalışan arkadaştan daha güçlü ve hacimce fazladır, squat yapamyan adamın alt sırtı boştur. benim alt sırtımda yılbaşı ağacı var sanırım bu squatın getirisi.
tabi smith değil de SERBEST ağırlıkla yaparsan.
ben şu aralar yüksek bar squat yapıyorum neden bilmiyorum ama bence daha çok getirisi var çünkü ROM ( menzil) i daha fazla.

sana tavsiyem stretch yap günlük, kendine iyi hissedene kadar topuklarına 1.25 kg lik disklerden koy squat yaparken. tight ankle (türkçesi gerçekten yok kusura bakmayın) sorununu yendiğinde disk koymadan squat yapacaksındır.

kolay gelsin,

Serbest squatta, ağırlığı sürekli
kontrol altinda tutmanız ve kaldırırken olası dengesizlikleri de gidermeniz gerekir, bu sayede isin icine dengeleyici kaslarınız da katilir ve hareket daha etkili hale gelir smith machine' de alet bunu sizin yerinize yapar...

Sic Semper Tyrannis

Squat hakkında 1-2 kelam da ben edeyim bari benim gözümde belki de ağırlık çalışmanın temelidir. Squat-Deadlift-power clean ve benzeri hareketler.

İnsanlar genelde squat yapmaktan kaçınıyorlar sebebi gerçekten zor ve her babayiğidin hoşuna gitmiyor. Bunun yerine leg press, hack squat tarzı daha rotasyonu belli cihazlara yöneliyorlar. Halbuki boş barla bile olsa squat başlangıçta getiri olarak hepsinden evladır.

Sık yapılan bana göre yanlış, kendi içinde sebepleri olan konulara gelirsek eğer. İlk olarak birçok kişi, buradaki arkadaşları tenzih ederim kendi bulunduğum salonlardan referans alıyorum fakat yeterince çökmeme sorunu var. Squat adı üzerinde çömelmek zaten, lakin genelde insanlar diz kapağına paralel olacak kadar bile çökmüyorlar lakin ağırlıkları arttırmaya çalışıyorlar ki aslında squatı mükemmelleştiren asıl şey ass to grass dedikleri inebildiğin kadar kontrollü olarak inip, oradan geri kalkmaktır. Genelde halterciler bu miktarlarda squat çalışırlar ki bu arkadaşların bacak kuvvetlerinden bahsetmiyorum bile aşağıda ne kadar indiklerine ait bir referans veriyorum.

Olympic-Squats1.jpg

Ayrıca bir diğer saplantı noktasına getirilen durum da hep duyduğumuz dizlerin parmak uçlarını geçmemesi gerektiği efsanesi. Bu her ne kadar hareketin doğru yapılışında zaten sorun olmamasına rağmen, bazı durumlarda bu olay aşılabiliyor. Bunun diz kapağı sakatlıklarına neden olacağı iddia edilir fakat eğer düzgün ve kontrollü bir çömelme yapılır, yeterince ısınılmış ise dizlerin pozisyonunun sakatlanma ile herhangi bir alakası yoktur. Referans görsellerini de aşağıda veriyorum.

Arnold'un full squat yaparken ayakları ve diz açısını kontrol edebilirsiniz.

timthumb.php

Yine profesyonel bir haltercinin squat antremanı sırasındaki diz pozisyonu aşağıda görülebilir.

olympic-squat.jpg

Squat, belli bir quadriceps ve gluteus gücüne ulaşana kadar çok çok ağır girilmesine gerek olmayan, tekrar aralığının 12-15 civarında tutularak verim sağlanabilecek bir harekettir. Her 3-4 antremanda bir olmak üzere 3-5 tekrar aralığında güç arttırımı yapılıp, yeni yükseltilen ağırlıkla tekrar 3-4 antreman 12-15 tekrar yapılırsa dolgun güzel bir bacak formunu garanti edebilir.

Uzun oldu okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.

Faydalı bir yazı olmus tesekkürler.
Ben iki şekildedir yapıyorum Squat
Birincisi tam oturarak Diz kapaklarını serbest bırakarak parmak uçlarını geçiyor bu durumda ağırlık Bayağı Düşüyor.
Ikincisi ise diz kapaklarının parmak uçlarını geçmeyeceği şekilde kalçadan indirerek çömeliyorum tam oturma yok
Artı bazen geniş açarım bacakları bazende omuz açıklığında
Velhasıl squatsız Bir Spor düşünemiyorum.
Önemli olan harektn doğru olmasıdır.

Beni Sıcacık Şefkati ile Kollarına alan, ihaneti Yalanı Tattırmayan Tek Aşkım Spor.

selam,
buna tight ankle diyorlar amerikalılar squat kabiliyeti kötü olanlara çünkü bebeklikten sonra neredeyse hiçbirimiz günlük hayatta squat pozisyonunda değiliz o yüzden zorlanman normal. sıçarken bile klozete oturuyoruz.
1. Stretching yapamazsan squat yapmayı unut.
bu video biraz kadınsı gelebilir ama 140 kg 10 tekrar squat yapan birisi olarak şiddetle tavsiye ederim.
2. Form: 2 çeşit squat var, yüksek bar (1) alçak bar (2). halterciler yüksek bar squat yaparlar silkmelerde sıkıntı yaşamamak için. bodyciler ve powerlifterlarda alçak barla yaparlar (genelde daha kolaydır çünkü parallel olmak yeterli).
alçak bar kalça hareketi gerektirir, yüksek barda ilk dizler kırılır.
sen büyük ihtimal boynuna koyuyorsun barı, bu da yüksek bar squattır. o yüzden harekete dizlerini kırarak başlaman lazım.
squat bu sporun EN ZOR hareketidir, ama getirisi en iyi olanıdır. haftada 3 set ağır squat yapan adamın karnı günde 8 saat crunch oblik çalışan arkadaştan daha güçlü ve hacimce fazladır, squat yapamyan adamın alt sırtı boştur. benim alt sırtımda yılbaşı ağacı var sanırım bu squatın getirisi.
tabi smith değil de SERBEST ağırlıkla yaparsan.
ben şu aralar yüksek bar squat yapıyorum neden bilmiyorum ama bence daha çok getirisi var çünkü ROM ( menzil) i daha fazla.

sana tavsiyem stretch yap günlük, kendine iyi hissedene kadar topuklarına 1.25 kg lik disklerden koy squat yaparken. tight ankle (türkçesi gerçekten yok kusura bakmayın) sorununu yendiğinde disk koymadan squat yapacaksındır.

kolay gelsin,

çok önemli bir noktayı işaret etmişsiniz. ayak bileğinin yeteri kadar esnek olmaması squat için büyük problem gerçekten. ancak paylaştığınız videodaki hareket plantar fleksiyon esnemesi. squat yaparken gerekli olan ise dorsi fleksiyon esnemesi.
dorsi fleksiyon esnetme egzersizleri:
http://www.exrx.net/Stretches/Soleus/Wall.html
http://www.exrx.net/Stretches/Soleus/Kneeling.html

varsın az kiloda olsun serbest squat yap bence. gerçekten beni de en zorlayıcı hareket squat. resmen nefes tükeniyor ne kadar kontrollü yapılsa bile.

Smith machine'nin yararlari da var zararlari da. Mesela zarari hareketi yaparken dengeleyici kaslarin calismamasi , yarari eger yaninda arkadasin yoksa cok agir squat giremezsin serbest agirlikla. Neden cunku gercekten de cok agir giriyorsan( son tekrari cikaramayana kadar) haliyle barı yerine koyamazsin benchte oldugu gibi. Iste smith machine burda devreye girer ve hareketin neresinde olursan ol barı düzgün bi sekilde yerine koyabilirsin , öbür türlü serbest agirlikta tekrar yapamayana kadar rep girmek tehlike arz eder dengeni kaybedip düsebilirsin ciddi sakatlanmalar yasayabilirsin.

Back
Yukarı