selam,
buna tight ankle diyorlar amerikalılar squat kabiliyeti kötü olanlara çünkü bebeklikten sonra neredeyse hiçbirimiz günlük hayatta squat pozisyonunda değiliz o yüzden zorlanman normal. sıçarken bile klozete oturuyoruz.
1. Stretching yapamazsan squat yapmayı unut.
bu video biraz kadınsı gelebilir ama 140 kg 10 tekrar squat yapan birisi olarak şiddetle tavsiye ederim.
2. Form: 2 çeşit squat var, yüksek bar (1) alçak bar (2). halterciler yüksek bar squat yaparlar silkmelerde sıkıntı yaşamamak için. bodyciler ve powerlifterlarda alçak barla yaparlar (genelde daha kolaydır çünkü parallel olmak yeterli).
alçak bar kalça hareketi gerektirir, yüksek barda ilk dizler kırılır.
sen büyük ihtimal boynuna koyuyorsun barı, bu da yüksek bar squattır. o yüzden harekete dizlerini kırarak başlaman lazım.
squat bu sporun EN ZOR hareketidir, ama getirisi en iyi olanıdır. haftada 3 set ağır squat yapan adamın karnı günde 8 saat crunch oblik çalışan arkadaştan daha güçlü ve hacimce fazladır, squat yapamyan adamın alt sırtı boştur. benim alt sırtımda yılbaşı ağacı var sanırım bu squatın getirisi.
tabi smith değil de SERBEST ağırlıkla yaparsan.
ben şu aralar yüksek bar squat yapıyorum neden bilmiyorum ama bence daha çok getirisi var çünkü ROM ( menzil) i daha fazla.
sana tavsiyem stretch yap günlük, kendine iyi hissedene kadar topuklarına 1.25 kg lik disklerden koy squat yaparken. tight ankle (türkçesi gerçekten yok kusura bakmayın) sorununu yendiğinde disk koymadan squat yapacaksındır.
kolay gelsin,