Sette yapılan tekrarlar hakkında soru

Merhaba arkadaşlar merak ettiğim olay şu: 12-10-8-6 sistemine göre idman yapıyorum.Burda bi çok konuda okuduğuma göre hareketleri hissederek yapmak önemli ve ben hissetmek için yavaş yapıyorum.hareketleri yavaş yaptıkça daha çabuk yoruluyorum sadece bende mi var acaba bu problem.son sette 50kg girebilecekken önceki setlerde yavaş yaptıysam 40-45 anca oluyor.sizce nasıl yapmalıyım?

Merhaba arkadaşlar merak ettiğim olay şu: 12-10-8-6 sistemine göre idman yapıyorum.Burda bi çok konuda okuduğuma göre hareketleri hissederek yapmak önemli ve ben hissetmek için yavaş yapıyorum.hareketleri yavaş yaptıkça daha çabuk yoruluyorum sadece bende mi var acaba bu problem.son sette 50kg girebilecekken önceki setlerde yavaş yaptıysam 40-45 anca oluyor.sizce nasıl yapmalıyım?
kasların hepsi aynı şekilde çalışmaz. kaslar: yavaş çalışan ve hızlı çalışan kaslar diye iki ana gruba ayrılır. örneğin omuz kasları uzun stres gerektiren hareketlerde daha iyi gelişir bu yüzden ağırlığı yavaş kaldırıp yavaş indirmek daha yararlıdır. ancak göğüs kasları patlayıcı kuvvet hareketine daha yatkındırlar bu yüzden ağırlığı hızlı kaldırıp yavaş indirmeniz göğüs kası gelişiminde daha etkilidir. bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgiyi forumda bulabilirsiniz.

'Yavaş'tan kasıt indirirken 4-5 sn. ise bu bana abartı geliyor. Kontrollü bir şekilde indirip-kaldırmak ( genelde 2 sn. aşağı-1 sn. yukarı) yeterli. Benim görüşüm hacim için daha çok odaklanması gerekilen nokta çalıştırılan kası en iyi şekilde açıp, sonunda kadar kapamak (kasmak) ve çalışırken o kasın kasılıp-gevşediğini zihinde canlandırmak.

• Like
Reactions: HCI
4 ay kadar hacettepe üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin yanında B.B. yaptım. Genelleme yaparsak eğer t sürede kaldırıyorsan 2t sürede indir ki hem kaslara oksijen dolsun hem de kaslar düzgün bir şekilde çalışabilsin. Kol için ise t sürede kaldırıyorsan eğer, indirme süresini 3-4t süresine kadar çıkarabilirsin demişlerdi. Özellikle kasların inerken çalışacağını birbirleri arasında tartışarak kanıtlamışlardı birbirlerine. :D

4 ay kadar hacettepe üniversitesi tıp fakültesi öğrencilerinin yanında B.B. yaptım. Genelleme yaparsak eğer t sürede kaldırıyorsan 2t sürede indir ki hem kaslara oksijen dolsun hem de kaslar düzgün bir şekilde çalışabilsin. Kol için ise t sürede kaldırıyorsan eğer, indirme süresini 3-4t süresine kadar çıkarabilirsin demişlerdi. Özellikle kasların inerken çalışacağını birbirleri arasında tartışarak kanıtlamışlardı birbirlerine. :D
bende bu mantığa yakın bi sistemde çalışıyorum hızlı hareketi 1t, yavaş hareketi 3t şeklinde yapmaya çalışıyorum. fakat son setlerde ağırlığı iyice arttırdığım için mecburen biraz daha hızlı çalışıyorum. kasların çalışması için en az hareket hızı kadar kaldırma ve indirme açısı, hareketin nizami yapılışı da çok önemlidir.

Back
Yukarı