Sırt Kasları Hakkında

Merhaba arkadaslar bi kac hareket hakkında soru sormak istiyorum seated row (karnımıza çekiş hareketi ile) bu harekete benzer olan seated row machine bu ikisi farklı hareketlermi aynı hareketlermi eger aynı bölgelere vuruyosa yoluma machine ile devam etmek istiyorum cünkü hareketi dogru yaptımı ve kasları hissediyorum normal yaptıımızda ise ellerime ciddi anlamda yük biniyo ve sanırım hareketi dogru yapamıyorum odaklanamıyorum kasa.

2. olarak latt puldown harektinde enseye çekiş ile gögse çekiş arasındaki fark nedir bunları normal tuttumuzda nereye vurur geniş tuttumuzda nereye vurur
Sırtı genişleten hareketler nelerdir tabiki sırtın geniş olması birkaç diger bölgeylede ilgili (belin ince olması falan) omuz bölgemi biraz daha genişletip sırtımı daha büyük yapmak icin nasıl bir yol izlemeliyim ? Bilgilendirirseniz Tavsiyelerinize acıgım

seated barbel row hareketinden bahsediyorsun sanirim. serbest bar ile nizami calisirsan makineye göre daha fazla kas grubu çalisir.

lat pulldown ise barfixe benzetilebilir. genis tutusta kanat,sirt genisligi hedef alinir,arka çekiste daha çok sirtin iç ve orta kisimlari hedef alinir.

yanlis biliyorsam affola.

row'un bir çok varyasyonu vardır sana önerim bu varyasyonları antrenmanlarda ara sıra değiştirmen ama önceliğin bir compoun hareket olan barbell row/ dumbell row olsun sonra istediğin row hareketlerini yapabilirsin hemen hepsi aynı bölgeye vurur ama serbest ağırlığın bir çok avantajı vardır. İleriki zamanlarda daha iyi bir tutuş gücün olur ve farklı bir hareket yaptığında yabancılık çekmessin.

2. soru olan lat pulldown hareketi enseyemi göğüse mi çekilmeli konusunda ben göğüs taraftarıyım nedenine gelecek olursak.
Enseye çekişte 1. sebep araştırmalar bu pozisyonda yapılan egzersizlerin ön eklem kapsülünü (anterior joint capsule) en fazla bozan (destabilize eden) pozisyon olduğunu göstermektedir.
2.sebep ise enseye çekişte öne doğru eğdiğimiz başımız herhangi bir direnç hareketi esnasında öne doğru hareketi, nazik boyun omurlarına ciddi bir yük bindirmektir. buda sakatlığa sebebiyet verir.
yani lat pulldown'u göğüse çekmek daha mantıklı ve lat hareketi bir kanat hareketidir kanatın özellikle orta ve üst kısmını çalıştırır.

Sırtı asıl geniş gösteren kanattır yani o yüzden antrenmanında 2 kanat hareketi bulunsun.
Tavsiyem çeşitli varyasyonları olan barfiks ve yukarıda anlattığım göğüse çekiş lat pulldown

sırtı sağlamlaştıran çizgi çizgi yapan ise row hareketleridir. Bunlarıda eksik bölgelerine göre koyabilirsin
ve özellikle lower back dediğimiz alt sırtı çalıştırmayı unutma.
Bir diğer çok önemli hareket olan deadlift sırtın en ihtiyaç duyduğu harekettir. Çalıştırmadığı yer yok. Ayda 5 defa sırt çalışıyorsan bunun en az 3 defasında deadlifti antrenmanına koy!

Back
Yukarı