Süt Ve Süt Ürünleri Sandığımız Kadar Faydalı mı? Tüketilmeli mi?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve suygun00 tarafından 17 Ocak 2019 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    Son yıllarda süt ve süt ürünleri bir çok doktor,diyetisyen tarafından tartışılıyor.Üretim zincirinde hayvanların yetiştirilme problemleri,hormon,gdo vs'nin süte geçmesi,UHT gibi işlemler sonucu sütün özelliklerini yitirmesi bu konuda süt ve süt ürünlerinin tüketimini şaibeli kılıyor.

    Okuyabildiğim kadar makaleyi okuyup,artık diyetimde süt ve süt ürünlerine yer vermemeye karar verdim.Endüstriyel olarak üretilmiş ve markette satılan peynir,kefir,süt,tereyağ vb ürünleri artık almıyorum.

    Sizin düşünceleriniz neler?


    Son okuduğum kaynaklarda da;
    • D-galactose inflamasyon oluşturur. İnflamasyon hücre hasarına ve kanser oluşumuna neden olabilir.
    https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
    • Sütün içerisinde bulunan büyüme faktörü igf-1 kanserli hücrelerin uyarılmasına sebep olabilir.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16818181
    • Otoimmün hastalıklara sebep olabilir
    • Sütün kemik gelişiminde/onarımında bir etkinliğinin olmadığı ve bir çok insanda alerji,bağırsak problemler,otoimmün hastalıklara neden olabilir
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1797491
    • Çocuklarda inek sütü alerjiye neden olabilir;
    https://ijponline.biomedcentral.com/articles/10.1186/1824-7288-36-5
    • Tekrarlayan otitis-media ve inek sütü alerjisi arasındaki ilişkiye dair kaynak;
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10728925

    • Galaktoz sadece kemiklere zarar vermez. Bilim insanları laboratuvar hayvanlarını erken yaşlandırmak istedikleri zaman galaktoz vererek oksidatif stres, inflamasyon, beyin dejenerasyonu gibi yaşlılık ortamı hazırlarlar. Bizler elbette laboratuvar hayvanı değiliz. Ancak sütte yüksek miktarlarda bulunan galaktoz göz önüne alındığında süt alımını arttırmayı teşvik eden öneriler bir çelişki olabilir5. Bu nedenle araştırmacılar teorilerini test etmek amacıyla süt alımı, ölüm ve kalça kırığı oranlarına bakarak testi yapmaya karar verdiler. Kadın ve erkek 100 bin kişiyi 20 yıl boyunca takip ettiler. Ne bulduklarını tahmin edin. Süt içen kadınlarda her bir bardak fazladan süt içmek ile artan ölüm oranları, daha fazla kalp hastalığı ve önemli ölçüde daha fazla kanser vardı. Günde 3 bardak sütle ölüm riski neredeyse 2 kat artmıştı. Ayrıca çok daha fazla kemik ve kalça kırığı vardı.

    • Ayrı bir araştırmada ise erkekler kırıklardan muaf olsalar bile daha yüksek süt tüketimi ile daha yüksek bir ölüm oranına sahiptiler

    • Sonuçta fazla süt tüketimi, kadınlarda hem ölüm oranını hem de kırıklarda yüksek orana neden olurken ve fazla süt içen erkeklerde daha yüksek bir ölüm oranına sebep oluyor.

    • Ancak galaktoz teorisine dayanarak kefir ve yoğurtta bakteriler laktozun bir kısmını fermente ederek riski azaltıyor mu ispatlamak için mortalite ve kırık riski etkisini incelemek için randomize kontrollü bir araştırmaya ihtiyacımız var. Süt ve süt ürünleri tüketiminin dünya çapında yükselişe girdiğini gördüğümüz bu dönemde sütün neden olabileceği diğer sorunları da bilmemizde yarar var

    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640478

    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24247817

    3. http://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1885687 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20949604

    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22525982

    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269

    7. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6205

    8. https://www.washingtonpost.com/news...for-bones-or-the-body/?utm_term=.115895583162
     
    Pollysad ve Lie bunu beğendi.
  2. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Dikkat ettiysen çalışmaların neredeyse tamamı olasılık var ama kesin bir şey söylenemez şeklinde bitmiş. Ayrıca gene çoğunda günlük 3-4 bardaklık bir tüketim söz konusu. Bunun yanında süt ve süt ürünlerinin faydaları ile ilgili konular daha kesin ve net sonuçlar içeriyor.
     
  3. Güç aşkı
    Offline

    Güç aşkı Üye

    Katılım:
    20 Ağustos 2018
    Mesajlar:
    505
    Beğenileri:
    165
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    çiğ süt iyidir. kutu yerine çiğ süt alın.
     
  4. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    hiçbir şey için kesinlik söz konusu değil,
    ancak endüstriyel süt ve süt ürünlerinin faydalı olmadığı aşikar gibi.Sonuçta hormonla,antibiyotikle,GDO'lu yemle büyüyen hayvanların sütleride pek sağlıklı olmaz.Hadi sağlıklı büyüdü diyelim raf ömrü adına yapılan UHT gibi işlemlerin besin değerleri öldürdüğünü düşünüyorum.
    Diğer yandan bakıldığında atalarımız gibi sütü çiğ değilde,kefir-yoğurt ve ghee yaparak kullanmak en mantıklısı.
    Net olan bir şey var,yıllardır kemikler için faydalı diye reklamı yapılan sütün kemiklere bir faydası yok,hatta zararı var.
     
  5. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Bu ikisi biraz çelişkili oldu sanki.
    Kesin zararı var diyemezsin çünkü attığın tüm çalışmalarda "olabilir ama daha fazla ve çeşitli veri gerekiyor" sonucuna varmış, ayrıca tamamında aşırı tüketimden(günlük 3-4 bardak) bahsedilmiş. Suyun dahi fazlasının zararlı olduğunu düşünürsek bu tarz bir potansiyel olabilir. Sporcu beslenmesi konusunda uzmanların hazırladığı rehberlerde özellikle antreman sonrası süt tüketilmesini tavsiye ediyor. Gene içerdiği besinler sebebi ile antreman sonrası iyileşme sürecini hızlandırdığını gösteren çalışma da mevcut. O yüzden kesin bu böyle tüketmemek gerekir demek yanlış olur. Doğrusu ise aşırı tüketimde x,y,z zararları olabilir o yüzden dikkatli tüketmekte fayda var şeklinde bir söylem.
     
  6. Pollysad
    Offline

    Pollysad Üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2017
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Antalya
    İnekler sütü insanların içmesi için üretmiyor, yavrusu için üretiyor. Bizim için uygun olmaması kadar normal bir şey yok zaten.
    Şuan vaktim yok, yarın sabah kaynaklarınızı da inceleyeceğim, teşekkürler.
     
    suygun00 bunu beğendi.
  7. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    Yapılan deneyler sütün kemik gelişimi için faydalı olmadığını kanıtlıyor,bunun aşırı ya da az tüketimle alakası yok.Kesin zararı var diyemem ama son yıllarda doğal olmayan her şeyin zararlı olduğunu,sütün de zaten insan doğasına aykırı olduğunu düşünüyorum.Sonuçta anne sütünden sonra vücut laktaz enzimi üretmiyor,bu kadar insanın sütü tolere edememesi,sürekli alerjik problemler yaşanması ya da klinikte yapılan araştırmalarda galaktozun inflamasyon etkileri vs'de bu tezimi destekliyor.
    Tabii tam tersi de olabilir,burda mutlak doğruyu aramıyorum kendi düşüncelerimi söylüyorum.Dediğiniz gibi sağlıklıdır,tüketilebilir denmesi de gayet doğal.
    Aynı şekilde doktorlar şeker hastalarına pirinç,kepekli ekmek,früktoz vs'de öneriyor,litaratür bunu dayatıyor çünkü ama akıl var mantık var noktası önemli.Araştırıp,düşünüp,analiz edip en doğru olana ulaşmak gerek.
    --- Mesaj birleştirildi, 17 Ocak 2019 ---
    Mesela bu BBC'deki haberde sütün,mısır gevrekleriyle birlikte nasıl temel besin denilerek pazarlandığını anlatıyor gibi
    https://www.bbc.com/turkce/haberler/2015/07/150706_vert_fut_sut
     
    Son düzenleme: 17 Ocak 2019
  8. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Doğadaki hiçbir şey insan için var olmuyor ki :) Tarladaki buğday, denizdeki balık vs bunlar tamamen doğanın döngüsü içinde olan şeyler. Besinlere bu şekilde yaklaşmak biraz saçma geliyor. Vegan olduğun için normal geliyor tabi ama bitkiler de senin yemen için büyümüyor :)
    Sütü tolere edenlerde tezini çürütüyor ve tezine şu 2 kelimeyi eklemeni gerektiriyor "bazı insanlarda".
    https://academic.oup.com/ajcn/article/76/3/675/4677454
    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900713004607
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30558600
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30247998
    Buyur bunlarda tüketilmesi gerektiğini savunan çalışmalardan bir kısmı. Peki hangi çalışmaları dikkate alacaz? Cevap basit doktora gittiğimizde süt ile ilgili herhangi tolerans, alerji, sindirim bozukluğu vs sıkıntı çıkarsa tüketimi bırakacaz. Günlük içtiğimiz 1 bardak süt ile herahngi bir sorun yaşamıyorsak içmeye devam edicez. Yani durum tamamen ak yada kara değil. Kişiye göre değişiyor. O yüzden kesin konuşmamak gerekiyor.
     
  9. hermit
    Offline

    hermit Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2015
    Mesajlar:
    297
    Beğenileri:
    181
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Tartışmada önemli bir nokta da sütün çiğ veya işlenmiş olması. Besin değerleri bilhassa uht yönteminde ciddi şekilde azalıyor. Klasik organik-suni ürün ayrımı yani.
     
  10. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    Kuzey Avrupalılar sütle daha erken tanıştığı için laktoza karşı tolerans geliştirmiş olabilirler örneğin İsveçlilerin %96'sı sütü rahatça sindirebiliyor aynı şekilde İngilizler'de,ama Çinliler ya da Ortadoğu ülkelerinde bu oran çok düşük.
    Mesela buzağının bağırsak sisteminde kimozin bulunur bu enzimle sütü lor haline getirip emilmesini sağlar ancak bu enzim insanlarda yok? Laktoz toleransı bile gelişse yine her insan süt ve süt ürünlerini farketmese de rahatça sindiremez.

    Doğal sütün kefir,yoğurt ya da Ghee haline getirilip tüketilmesinin bu etkileri ortadan kaldırdığına dair bir çalışmaya denk gelmedim ama tüketilecekse bu formlarda tüketilmesi daha uygun gibi geliyor diyip son postumu atıyorum.

    Başlıklar halinde tezleri yazıp kararı insanlara bırakmak gerek,
    • Süt doğal değildir,hormon,gdo,antibiyotik kalıntıları içerir.
    • Raf ömrü olan süt ürünlerinin besin değerleri yoktur.
    • Asidiktir.
    • Hızlı sindirilen şeker içerdiğinden kan şekerini yükseltir,
    • Yüksek miktarda galaktoz içeriğinden dolayı inflamasyona sebep olurlar,
    • Kemik gelişimine/onarımına destek olduğu herhangibir çalışmayla kanıtlanmamıştır,hatta aksini iddaa eden çalışmalarda var,
    • Çok süt içen erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda yumurtalık kanseri riski artar ( Lanou AJ. Should dairy be recommended as part of a healthy vegetarian diet? Counterpoint. The American journal of clinical nutrition 2009;89:1638S-42S.)
    • Çoğu insanda laktoz intoleransı vardır,intoleranslar inflamasyona neden olabilir?
    • Sütün içerisinde bulunan büyüme faktörü igf-1 kanserli hücrelerin uyarılmasına sebep olabilir.
     
  11. Güç aşkı
    Offline

    Güç aşkı Üye

    Katılım:
    20 Ağustos 2018
    Mesajlar:
    505
    Beğenileri:
    165
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    ne olursa olsun. Atın ölümü arpadan olsun. Nasıl olsa ölmeyecek miyiz? Ne kasıcam kendimi. Günde 1 bardak sopsoğuk sütü hiçbir içeceğe değişmem.
     
  12. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    Evet ama daha kaliteli yaşamak isteyen insanlara yol göstermek gerek,bir sağlık çalışanı olarak en vahim olayları görüyoruz, tip-2 diyabetten dolayı kör olan,bacak ampütasyonu olmak zorunda kalan ya da kanserler,tedavi süreçleri,zorlukları en basitinden prostat problemleri bile hayat kalitesini azaltıyor.
    Başımıza gelmediği için anlamayabiliriz ama en ufak detaylar bazen hiç istemediğimiz şeylere neden olabiliyor,araştırıp,düşünüp en doğrusunu yapmaya çalışmak gerektiğini düşünüyorum.
    Sonra pişman olmakta var.
     
  13. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Rafta satılan kutulu süt maddesine sonuna kadar katılıyorum. Süt diye bir ton katkı maddesi sunuyorlar. Ancak bunları işlenmemiş sütle bir tutamayız.
    Keşke tüketimi tavsiye eden attığım linkleri okuyup öyle cevap verseydin.
    -Kemik gelişimine yönelik kaynak yukarıda
    -Doğal değil demişsin, bu saydıklarından antibiyotik dışındakiler üretim hatalarından dolayı pazardan aldığın sebze/meyvede de var o zaman onları da yemeyelim? Üreticinin hatasını besine yüklemek biraz saçma.
    -Laktoz hızlı sindirilmez, tam tersine sindirimi zor olduğu için insanların sorun yaşadığı etkendir. Sindirim zorluğundan kan şekerini kademeli bir şekilde yükseltir ki bakarsan sütün düşük glisemik endeksli olduğunu göreceksin.
    -Vegan diyette tavsiye edilmemesi üzerine yapılmış çalışmada "etkisi olabilir" cümlesinden riski arttırır diyorsun.
    Dikkat ettiysen süt içilmemesi için öne sürdüğün sebeplerin tamamı ihtimal ve kesinliği yok. İhtimaller üzerinden genel sonuç çıkartmaya çalışırsak hayatta hiçbir şey yapamayız. Bu son yazım olacak, at gözlüklerini çıkartıp objektif olabildiğin zaman gene beklerim.
     
  14. hermit
    Offline

    hermit Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2015
    Mesajlar:
    297
    Beğenileri:
    181
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Süt doğal değil mi? Yok artık! Her okuduğunuz makaleyi ciddiye almamanız gerektiğini öğrendiğinizde çok daha huzurlu bir hayata sahip olacaksınız. :)
     
    ulaire bunu beğendi.
  15. suygun00
    Offline

    suygun00 Üye

    Katılım:
    15 Mart 2015
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Kırıkkale
    Tarım ilaçlı,GDO'lu sebze,meyveyi tabii ki yemememiz gerek? Dayatılan her şeyi sorgusuz,sualsiz kabul etmiyorum bu kadar.
    Kullanılan terimlere de dikkat etmek gerek,kimse at gözlüğü ile bakmıyor burda kendi düşüncelerimizi,doğrularımızı paylaşıyoruz.
    AMAÇ TARTIŞMAK,MUTLAK DOĞRU ŞUDUR diye diretmek değil ama görüyorum ki forumun seviyesi genel olarak düşük, o yüzden son postum.
     

Sayfayı Paylaş