Merhaba arkadaşlar bazı doktorlar şöyle birşey diyor herhangi bir yemeğin üstüne çay içildiğinde vitaminini proteinini felan alamıyormuşuz doğrumu acaba ben yulaf felan yedim çayıda 2 saat sonra içebiliryorum yada şalgamsuyu üstüne hemewn içsek gene aynı durummu olur aslı astarı varmıdır bu olayımn
yemekten hemen sonra ıcılen sıyah cayın demır emılımını engelledıgı dogrudur.bunun yanında kansızlıgada sebebıyet verebılır... Illa bırsey icıceksenız bıtkı cayını tercıh edın..
kafeinli içeçceklerle alakalı birşey bu,kahvede de aynı sorun var.uzmanlar en az 1 saat sonra içilmeli diyor,demir emilimini azaltmaması için. yemekle beraber kola da içmeyin,kola da kafeinli
Yemekten hemen sonra iÇilen kolanin sindirimi kolaylastirdigini duydum,tabi bu yemekten sonra kola icin demek olmuyor,sakin icmeyin
uzak durulsun koladan,1yıldır eve sokmuyorum millet olarak sabah kahvaltılarında(kahve-altı adında bile kafein var )siyah çay içtiğimizden kavaltılarda çayı kesmek çok zor oluyor,ağız tadı alışmış çaya başka birşeyle lezzetli olmuyor kahvaltı.ama kesmek lazım,taze sıkılmış portakal suyu ideal veya meyve çayları..
Yemeklerde beraber yay içildiğinde demir emilimini engelliyormuş ille de çay içecekseniz yeşil çay için antioksidan özelliği daha fazladır... Siyah çay kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez. Her iki çayda da kafein bulunmaktadır, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür. Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır.
Evet yemeğin hemen ardından tüketilen çay demir emilimini etkilemektedir. Ancak bu etkilenme daha çok vejeteryan beslenenlerde sorun olmaktadır. Bizim gibi hayvansal gıdalara bol miktarda yüklenen sporcular için önemli bir sorun teşkil etmez bu durum, çünkü bol miktarda demir kaynağımız vardır. Önemli bir eksiklik meydana gelmemektedir.
Demir emilimini etkilediği bir gerçek. Bunun yanında nedenini ne bilmiyorum ama ev arkadaşım çayı çok tüketiyordu. Bir rahatsızlıktan dolayı doktora gitti. Testlerde trombosit seviyesi çok düşük çıktı ve bu önlenemezse önemli bir mesele. Doktor siyah çayı içme yada yemeklerden 2 saat sonra günde 3-4 bardağı geçmeyecek kadar iç demiş. Uyguladı iki hafta sonra normale dönmüştü. Bunun yanında kaynağını hatırlamadığım bir yerde et ve et ürünlerini , ıspanak vs. tarzı demir içeren sebzeleri tüketirken yanında süt ve süt ürünlerini tüketmememiz gerektiğini okumuştum. Demir emilimini çok engelliyormuş. Toplum olarak etin yanında ayran , ıspanak yemeğinin üstüne yoğurt gibi bu tarz kombinasyonlara çok alışık olduğumuz için uyarıda bulunuyorlardı.
süt ürünlerindeki kalsiyum sebep oluyor buna. kalsiyum bir de çinkoya düşman,çinkonun emilimini de azaltıyor