proteinler

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve saydam tarafından 18 Aralık 2004 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    Sindirim işleminden sonra proteinler amino asitlere parçalanır. Sonra kana karışıp hücrelerce emilir .Bütün gerekli amino asitleri içeren proteinlere tam protein denir. Bunlar yüksek biyolojik değere sahiptir,vücut tarafından daha kullanışlı ve minimum artıkla kullanılırlar. Eğer bir proteinde bir veya daha fazla amino asit eksikse bunlar eksik protein'dir.Vücut tarafından tam olarak istifade edilemezler. Tam proteinlerle eksik proteinlerin birleşimi eksik olan amino asitleri tamamlayacaktır. Buna proteinlerin tamalanması denir. Bu nedenle eksik proteinler alırken beraberinde az da olsa tam protein alınmalıdır. Eksik proteinler bitki kökenli olanlar,tam proteinler hayvansal kökenli olanlardır.

    Normal bir insan için vücut kilosu başına 1gr protein alımı yeterliyken vüçutçular için en azından kg başına 2gr alınmalıdır. Bazılarına göre bu çok fazladır, fakat eğer kas koyabilmek istiyorsanız en azından 2gr almak zorundasınız. Çünkü protein=kas, çalışırken kas lifleriniz yırtılır, zedelenir ve daha sonra vücut bunları yenilemek için proteine gerek duyar. Ayrıca bu yenilenme sırasında kas daha da gelişmiş bir yapıya kavuşur. Çünkü durumunun yetersizliğini anlayan kaslar ilerisi için kendini güçlendirip,büyütür. Ve yeniden proteinlere başvurur. İşte bu GELİŞMEDİR.

    Profesyonellerin günde 300-500gr protein aldıkları bilinmektedir. Fakat hala bazı akıllılar buna israf demekte ve 100gr'ın yeteceğini belirtmektedirler. Ulaştıkları seviye 100gr'la bellidir!. İşte size en iyi protein kaynakları:



    Besin maddesi:
    Protein değeri %:

    Yumurta(bütün)
    13

    Yumurta akı
    11

    Süt
    3.5

    Biftek
    25

    Tavuk
    23

    Balıklar
    23

    Peynirler
    22

    Yoğurt
    4

    Ekmek
    9

    Ekmek(kepekli)
    11

    Bulgur
    12

    Kurufasülye
    4

    Fıstık
    26

    Ayçekirdeği
    26

    Tahin Helvası
    16

    Soya
    80

    Yulaf ezmesi
    12

    Kabuklu pirinç
    10

    Fıstık ezmesi
    21


    (Yukarıdaki yüzdeler ortalamadır)

    Biyolojik Değer (BD)

    Bir proteinin biyolojik değeri ne kadar yüksek ise vücut tarafından o kadar verimli kullanılır.Kısacası protein kaynağının kalitesini ifade eder.Formulüze edersek BD=(tutulan nitrojen/emilen nitrojen)*100. Vücutta eğer pozitif nitrojen dengesi oluşmazsa protein sentezi de gerçekleşemez.Yapılan araştırmalar göstermiştir ki protein tüketimi arttıkça nitrojen dengesi pozitife dönmektedir. (tablo 1).Tabloya baktığımızda kg başına 0.9-1 gr protein tüketilince denge negativdir.1 gramın üstüne çıktıkça pozitife dönmekte ve ortalama kg başına 2.5 gr protein kullanımında maksimuma ulaşmaktadır. Ortalama kg başına 2 gr yeterlidir.Fakat doping yapan sporcular maksimum istifade etmek istiyorlar ise kg başına 4 gr protein tüketmelidir. Protein verimini ölçmekte kullanılan diğer bir yöntem ise Net Protein Kullanımı'dır.NPK=tutulan nitrojen/alınan nitrojen*100.

    Kaynak BD
    Bütün yumurta 100
    Hidrolize Whey 100
    Konsantre Whey 100
    Süt 91
    Yumurta akı 88
    Peynir 84
    Ton balığı 83
    Balıklar 82
    Sığır eti 80
    Tavuk 79
    Soya 74
    Kasein 71
    Fıstık 68
    Yoğurt 68
    Pirinç 59
    Yulaf ezmesi 58
    Buğday 54


    Unutmayın, protein alımını antrenman sonraki dinlenme zamanında özellikle yüksek tutmanız gerekir.Antrenmandan hemen sonra amino asit içeriği yüksek protein+karbonhidrat karışımı bir içecek tüketmelisiniz. Bu karışım 2'ye 1 oranında olmalıdır.Yani 2 karbonhidrata karşılık 1 oranında protein içermelidir. Karbonhidrat basit nitelikli yani şeker menşeili olmalıdır.Böylece kaslara glikojen yerleştirilip artan insülin salgılanması dolayısıyla da amino asitler kaslara daha çabuk yerleşmektedir. Dinlenme zamanları kaslarınızın gelişme zamanlarıdır.Eğer maddi durmunuz el veriyorsa protein takviyesi ürünler almanızda büyük yarar var.Bunların içinde özellikle süt ve peynir altı suyu menşeili olanları tercih edin.Fakat yeterli maddi gücünüz yoksa size tavsiyem bol bol süt için ve yumurta akı yeyin.Yalnız yumurta aklarını çiğ olarak değil,haşlanmış olarak alın.Bir yumurta akında 3.5 gr protein,0 gr yağ bulunur.Bu nedenle istediğiniz kadar alabilirsiniz(profesyoneller bir günde 30-40 adet yiyebiliyorlar)
     
    vgsever ve demir00 bunu beğendi.
  2. sansasyon
    Offline

    sansasyon Üye

    Katılım:
    15 Ekim 2009
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    bu bılgı gayet ıyı saolun ama bışey sormak ıstıyorum forumda antremandan sonra sut ıcmek ıı degıl turunde yasılar var burdada ıcılmesı solenıyor ne yapmalıyız bıde antremandan sonra ıcecgımız proteın ve Karbonhidrat lı beseınler neler ve karbonhıdrat kılo yapmazmı dıyet yapanlar ıcın smddn teskkrler
     
  3. vgsever
    Offline

    vgsever Üye

    Katılım:
    22 Ocak 2010
    Mesajlar:
    19
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    bilgilendirici bir yazı bende yeni başlayanlardanım! teşekkürler
     
  4. clubbers
    Offline

    clubbers Üye

    Katılım:
    20 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    72
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0


    evet saydam hocamız bizi bilgilendirirse sevinirz.....
     

Sayfayı Paylaş