arkadaşımız soru sormuş whey proteinsiz olmazmı diye.
whey protein kasları geliştirmekten cok enerji üretiminde ve antreman sonrası yıkımı durdurarak kasları tamir etmek icin kullanılıyor. Ayrıca atkins diyeti gibi düşük karbohidratlı diyetlerde mutlaka whey protein kullanmak, kasları anabolik halde tutuyor.
Tabiki forumda çok tartışılan konulardan biri olması gereken protein tozlarıdır. Mesela protein tozları peynir altı suyundan üretilirken bir çok işlemden geçiyorlar ve proteinlerin yapıları değişime uğruyor. Bir çok protein kaynağı yüksek ısıya maruz kaldığında gerçekten bu yapım etkileri azalıyor. Ayrıca yağından ayrılan protein kaynakları yeterince iyi sindirilemiyorlar.
Whey ihtiva eden besinler incelendiği zaman, en kaliteli kaynakların fermantasyon yöntemi ile elde edilen kaynaklar olduğu görülüyor.
yani kişiler illaki whey protein tozuna para vermek zorunda değiller.
sadece ilerleyen dönemlerde protein tozları kullanımı basit ve kolay pratik olduğu için ve artan kas kitlesi sebebiyle vücutta daha iyi değerlendirildiği için çok fazla tercih ediliyor. ancak bu hali hazırda doğal ürünlerin yerinide asla tutmuyor.
yeni başlayan ve belirli bir seviyeye kadar whey protein tozu kullanmak için bir nedeniniz yok. Bunun yerine Kefir, lor peyniri ve süt kullanılmasının daha mantıklı oldugunu söylemiştik sanırım.
ikincisi kolesterol olayı tam bir saçmalıktır ve yüzyılın en büyük yalanıdır. Kolesterol zaten karaciğerde üretiliyor ve kan kolesterolünün amacı damarlarda bulunan endotel tabakaya hasar veren serbest radikallerin açtığı hasarları onarmak. ayrıca kolesterolün beyin için cok önemli bir yeri var.
Gel gelelim, yapılan bir çok otopsi incelemesinde ataersikleroz (damar sertliği) sebebinin yüzde 3 ünün kolesterol, yüzde 50 oranında damarlarda kalsium birikimi, ve yüzde 47 oranında hücre makrofajları ve enfalamatuar hasarlar olduğu görülmüş durumda. ü
öyleki modern toplumlarda su an miyokard enfarktüs görülmesinin yaşı bile 12-13 lere düşmüş durumda. Biz hala burada suclunun kolesterol oldugunu tartışıyoruz tabiki. Ama asıl suçlunun görmezden gelinmeside çok ilginçtir.
Özellikle kolesterol içeren gıdalar beyin gelişimine büyük etki sağlıyorlar.
hücre içerisinde bulunan kolesterol ise vücuttaki bütün yapım faaliyetlerinden sorumlu. Kolesterol insan vücudunda bulunan steroid kısaca. Dışarıdan alınması kesinlikle elzemdir.
yaklaşık insanlar 1950 lerden beri kolesterol balonuyla mücadele etmek zorunda kaldılar.
Bir çok insanın ölümünden ve hayatlarını erken yaşta kaybetmesinden yeterince kolesterol tüketmemek sorumluydu.
Damarları tıkayan şeyin kolesterol olmadığını, bundan daha ziyadesiyle, sigara alkol içki rafine karbohidratlar ve bir çok karbohidrat kaynağı, ağir ve serbest radikaller, uyuşturucular, en başlıcası şeker olduğu görülmekte.
Bu gun yağdan ve kolesterolden yüksek beslenen kişilerin avrupa ülkelerinde 80-90 lı yaşlarda dahil oldugundan daha genç ve daha zinde oldukları görülüyor.
Mesela fransız paradoksu vardır. Fransada kolesterol ve doymuş yağ tüketimi öylesine yüksektirki, neredeyse kalp krizi vakalari hiç görülmez.
Özellikle isviçre dağ köylülerine baktıgımızda, kışın ortasında kücücük cocukları ciplak ayaklarla karda gezindikleri görülüyor.
Orta asya türkleri kolesterolden öylesine yüksek besleniyorlarki tek yiyecekleri neredeyse et.
ancak gel gelelim bu insanlar hiç yorulmadan hareket ediyorlar ve modern ortamlarda yaşayan insanlara göre süper dinc durumdalar.
ikincisi kolesterolden yüksek beslenen kişilerin kan kolesterol düzeyleri düşüyor.
yani ortada korkacak bir sebeb yada neden yok.
en sona ekleyelim, protein tozlarının içerisinde cok zararlı ağır metallerde bulunabiliyor.
özellikle abd gibi ülkelerde bir çok ek besin maddesinde yapılan analizlerin sonuçlarında, insan beynine hasar veren, sinir stres ve gerginliği arttiran kansere dahil sebeb olabilecek maddelere rastlanmıs durumda.
tüketicilerin es geçtiği noktalardan birisi protein tozu içeceklerinin
içeriğinde bulunan kurşun, arsenik, kadminyum, kurşun, civa gibi ağir metallerin sağlık sınırları dışında bulunup bulunmamasını merak etmektir.
malesef whey proteinlerin üretimleri esnasında ağır metallerin arttiği görülüyor.
Whey protein ne kadar az işlemden geçerse, ağir metallerin toz içerisindeki etkisi azalacaktir.
Son düzenleme: 3 Temmuz 2011