Bir soru kafamı tırmalıyor ve yiyip bitiriyor. Şimdi biz besinlerden protein, yağ, karbonhidrat tarzı şeyler alıyoruz. Örneğin 500 kalorilik üç farklı üründen birinde protein oranı fazla, birinde yağ oranı fazla, birinde karbonhidrat oranı fazla. Ya da şöyle anlatayım. 500 kalorilik tavuk, 500 kalorilik makarna, 500 kalorilik çikolata yesek. Hangisi daha çok kilo ve yağ yapar ? Aynı oranda mı kilo ve yağ yapar ? Biz sporcuların yağlılardan falan kaçınmamız gerektiğini biliyorum fakat kimisi diyor protein de yağ, kilo yapar. Anlam veremiyorum. Bilgili büyüklerimizin yorumlarını bekliyorum.
yag depolama hormonu insulin olduguna gore En cok insulin salgilatan Cikolata makarna sonra da tavuk dur Yaglar in insulin uzerine etkisi olmadigina gore bizi en az yaglandiran yedigimiz yaglar en cok yaglandiranlarsa sekerler yani karbonhidratlardir
Evde oturan ve hiçbir hareket yapmayan bir adamsan 300gr ma kadar düşük gi Kh alabilirsin kilo yapmaz, 301 olduğu an yapar risk başlar... Yüksek gi Kh aldığın zaman 300ü görmene gerek kalmaz insülin terbiyesizleşir her türlü alırsın... Eğer evde oturan adam değilsen sporcuysan düşük gi Kh olmak şartıyla 300gr mı geçebilirsin, çünkü yakıcaksın, ki ihtiyacında olacak özellikle bölgesel çalışan ağırlıkta ilerlemiş bir sporcuysan anlık enerjiye aşırı ihtiyacın olucaktır bunuda sana eniyi Khlar verir, yoksa ağırlıkların altında kalırsın denemesi bedava! Yağları tek başına yada proteinlerle beraber aldığın zaman hiçbir şekilde kilo yapmaz! Ama Khlarla beraber alırsan aşırı tehlikelidir! Yiyeceklerini yağlı tercih ettiğin zaman bu senin Kh alabilme toleransını kısar! Şöyle anlatayım sağlıklı insan miktarı 55 gr yağ aldığın zaman 300gr ma kadar Kh alabilirsin 301.gr yağa dönüşür; ama tutupda 100gr yağ alırsan bu sefer 200gr dan sonra Kh yağa dönüşür... Rakamları sadece örneklemek için, olayı anlatabilmek için yuvarlayıp söyledim ama genel hatlarıyla olay bu! Sonuç olarak sadece Kh ile yağın yanyana tüketilmesi tehlikelidir! Yağ miktarını kıstığın zaman korkmadan Kh alabilirsin yağlanma olmaz, Tam tersi Kh miktarını kıstığın zamanda korkmadan yağ tüketebilirsin asla yağlanma olmaz !
Glisemik indeks ve insülin faktörü göz ününde bulundurulduğunda çikolata en çok yağ yapan etkendir şekerdir çok hızlı enerjiye dönüşür eğer kaslarmızdaki glikojen depoları doluysa bu çikolata şeker direkt yağa dönüşür makarna ikinci yağ yapıcıdır glisemik indeksi çikolata-şekere göre daha düşüktür daha yavaş sindirilir protein en yavaş sindirilen ve en son kullanılan enerji kaynağıdır eğer vücut karbonhidrat bulamazsa önce yağ sonra proteini harcar yağ ve protein ağırlıklı akşam öğününüz olmalı sabah ve antrenman sonrası şeker antrenman öncesi ve sabah +öğle makarna tarzı besinler tüketilebilir tabi amaç doğrultusunda bu sıra hatta beslenme tazı değiştirilir yağ yapıcı sıralama 1.çikolata2.makarna3.protein
Peki üstadlar verdiğiniz güzel yanıtlar için teşekkürler. Birşey daha sormak istiyorum. Bunu sadece merak ettiğin için soruyorum. Sade makarnanın enerji değerleri şöyle : Enerji 357 kcal Protein 11 g. Karbonhidrat 75 g. Yağ 1,4 g. 1 gün sadece 200 gram makarna yedik. O zaman durum ne olur ? Ya da 1 gün sadece 100 gram çikolata yedik, sonuç ne olur ? 100 gr.'da Enerji 549 kcal Protein 5.1 g. Karbonhidrat 55.4 g. Yağ 34 g.
1 gunde sadece makarna yada cikolata yiyerek duramazsin Hic birsey yemeden ac durabilirsin fakat Tatli yedikten sonra yukselen kan sekeri insulin sayesinde duserek seni cok aciktircaktir sonucunda yemege saldircaksin
bir biyoloji öğretmeni olarak şunları söyleyebilirim karbonhidratlar vücudda enerji hammaddesi olarak kullanılır fazlasıda yağa çevrilerek (göbekte) depo edilir.Aldığımız yağların temel görevi ise yedek besin olarak depolanmalarıdır(göbekte).Proteinlerin ise temel görevi yapım ve onarımdır,yapımdan kasıt kas yapımı gibi şeyler.Onarım ise yaraların kapanması,ölen hücrelerin yerine yenilerinin yapılması,iç organlarımızın yenilenmesi gibi işler yaparlar.Ayrıca vücudumuzun askerleride protein yapısındadır protein almak bizi hastalıklardanda korur.
sayin hocam sadece sunda yaniliyorsunuz Aldigimiz yaglar da karbonhidratlar gibi enerji olarak kullanilir 1000 kalori ihtiyaci olan bir kisi 500 kalori yagdan 500 kalori protein ve karbonhidrattan alsa vucud 500 kaloriyi depolayayim demez
heldic konuyla pek ilgisi yok ama bişe sormak istiyorum,diyelim öğlen 12 gibi yemek yedik.ara öğün olmaması gerektiğini sölemiştiniz.peki akşam işçıkışı 18 gibi spor salonuna gittik direkt.6 saatlik boş bir mideyle spor yapabilecekmiyiz?enerjimiz düşük olmazmı?
yapacaginiz spor onemli eger agirlik sporu ise antremandan evvel meyve yemelisiniz Eger kardiyo yapiyorsaniz oyle hatirliyorum sorun olmaz kardiyoda yag yakim araliginda vucud yag asitlerini enerji olarak kullanacaktir Insulin seviyenizi olcutrdunuz mu hic ? Insulun seviyenizi dusurunce enerji sorununuz kalmiyor vucud kendi yaglarini enerji olarak kullaniyor zaten ben sabah kahvaltisi ile 3 gibi 1 saat kardiyo yaptigimi biliyorum hic yorgunluk hissi cekmeden agirliga girdigimde oluyor
Aynen heldicin dediği gibi yüksek gi Kh sadece ani enerji ihtiyacı içindir, onun dışında pek bir işe yaramaz çünkü ani enerjiyi aldığın zaman hemen harcaman lazım yoksa vücut baktı kullanılmıyorsa ve bütün şeker depoları da doluysa bunu kaçınılmaz yağa dönüştürecektir! O yüzden hayatımızdaki bütün yüksek gi Kh ları düşük gi ile değiştirmeliyiz, hayatımıza yeni bir yön vermeliyiz! Yüksek gi ler sadece aşırı ani güç ihtiyacında kullanılabilir, mesela süper setlerle dolu çok zor bir antremana girmeden önce şeker patlaması yapmak gibi... Benim de yapmak zorunda olduğum olmuştur ama işin üçkağıtçılığı en doğrusu düşük gi Kh ile beslenip (yani full bunu ye değil enrji açısından diyorum ) 2 saat sonra antremana çıkmak... Yüksek gi Kh evet insülini terbiyesizleştirir, bunu daha önce de yazdım... Evet günde bir çikolata yiyip duramazsın mutlaka başka bir şey yeme ihtiyacı duyarsın Bence her hangi bir beslenme düzenine göre iyi bir beslenme programı çıkart kendine sevgili erenbahar bol yemek rotasyonlu olsun ve sonra bunu uygulamaya geçir o zaman kaçamaklara çok ihtiyacın kalmaz yapsanda hemen nasıl yakacağını bilirsin
yedigimiz karbonhidratlari nolcak 300 kalori cikolata diyip yiyebiliriz yada tatli diye kalori hesabi yapabiliyoruz giren cikan esitse kilo almam diyerek fakat Karbonhidratlar insulin uzerine etkisini biliyoruz cok insulin salgilatan karbonhidratlar insulin direncine yol actigi zaman ister istemez yaglanirsiniz Insulin direnci olan kilolu kisiler insulini dusurmeden ne yapsalar verdikleri kilolari geri alcaklardir Aclik insulin seviyenizi olcturun 5 in altinda olmali eger insulin seviyeniz cok yuksekse bir zaman yogurt kefir gibi icinde karb olanlari daha kismaniz gerekebilir en basta tum karbonhidratlar dahil Insulin seviyeniz normale indigi zaman karb olayini arttirabilirsiniz eger low carb yapmayacaksaniz tabiki
evet , eğer şartlar normalse ,buna ideal şartlar diyoruz, 1 gr proteiin, 1 gr karbonhidrat (şeker ve alkol dahil) aynı "enerji değerine " yani = 4.2 kcal /gr dır... yağlar ise : katı yağlar (tereyağı ) = 6.5 kcal / gr ve sıvı yağlar= 9 kcal /gr enerji sağlarlar... yani kısaca en çok enerji "yağlar "vasıtasıyla gerçekleşir... bu nedenle bu konuya dikkat.. bazı yerlerde , yok efendim "proteinden "sağlanan enerjinin anca 1/2 si falan alınır vb yazar , ama alakası dahi yoktur...vücut "protein ihtiyacını " sentezler sentezlemez , hemen bunlar da aslanalr givbi "aynı karbonhidratlarda "olduğu üzere "yağa "dönüşürler.. ayrıca, "proteinler" temelde "asit bazlı olduklarından ", enerji dönüşümünde kullanılmaları vücudda "radikal asit külleri" birikmesine neden olıur...bu nedenle bu konuya çok dikkat etmeniz gerekir... zaten, bio- kimyasal reaksiyon olarak "proteinlerin" dönüşümü oldukca kompleks ve daha uzun süren bir süreçtir...) bu kapsamda vücut bunların özümsenmesi için bayağı bir performans sergiler...)