Protein Kalitesi / Biyolojik Deger

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Ati88 tarafından 14 Ocak 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Ati88
    Offline

    Ati88 Üye

    Katılım:
    13 Ocak 2010
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Konya
    Protein Kalitesi / Biyolojik Deger

    Amino asitlerin kendi aralarinda birbirlerine göre olan oranlari her alinan protein kaynakli yiyeceklerin icinde degisikmektedir.Vucudun proteinleri kullanabilme kabiliyetini bu aminoasit oranlari belirlemektedir. Bu durum proteinin "Biyolojik Deger" i ile ifade edilir.

    Tüm yumurtanin biyolojik degeri referans alinmistir ve 100 olarak belirlenmistir.

    Vucut tarafindan kullanilabilen amino asit miktarlarini, biyolojik degerleri yüksek olan Proteinleri kombine ederek yükseltmek ve biyolojik degeri 100 sinirin üstünede cikarmak mümkündür. Hayvansal proteinlerin biyolojik degeri , bitkisel proteinlere göre daha yüksektir. Ama hayvansal proteinlerin cok fazla tüketimi yaglanma, kolesterol gibi sorunlarida bereberinde getirebilir. Bu negativ etkiler bitkisel proteinlerde hic olusmamaktadir.

    Bazi protein kaynaklarinin "Biyolojik Deger" leri;

    Yumurta* 100
    Patates 98
    Dana eti 91
    Balik 87
    Tofu** 86
    Kasar peyniri 84
    Esmer Pirinc 81
    Cavdar unu 76
    Yesil Fasulye 73
    Misir 72
    Bugday unu 57


    Biyolojik degerler besinlerin karismiyla degisebilir ve yükseltilebilir. Böylece Biyolojik degeri cok düsük iki besin karistirilarak biyolojik degeri yüksek bir karisim elde etmek mümkündür.

    Bazi protein karisimlarinin "Biyolojik Deger"leri

    Patates / Yumurta (Oran 10/1)*** 136
    Tofu / Yumurta (Oran 10/3) 123
    Süt / Yumurta (Oran 2/5) 122
    Bugday / Yumurta (Oran 1/3) 118
    Dana Eti / Patates (Oran 3/1) 114
    Bugday / Yogurt (Oran 4/3) 110
    Pirinc / Yumurta (Oran 2/3) 106
    Yesil Fasulye / Misir (Oran 7/6) 100

    Önemli olan bir noktada mümkün oldugu kadar, alinan protein kaynaklarinin degistirilmesi. Bu yüzden daha iyi bir aminoasit daglimi icin farkli proteinler tüketilmeli .

    * Tüm yumurta
    ** Soya Peyniri
    *** Miktar olarak karisimin icinde bulunan besinlerin orani.bench_O
     

Sayfayı Paylaş