Hidrojenize Yağlar Trans yağ asitleri
NEW YORK - ABD’nin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu’ndan Dr. Frank B. Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre,
kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle ilgili olduğu belirtildi.
Ne Yapmalı?
Hidrojenizasyon yöntemiyle üretilen margarin ve diğer katı yağları tüketmeyiniz.
Bisküvi, kek, çikolata, kraker, gofret, cips, salata sosları gibi etiketinde “hidrojenize yağ” içerdiği belirtilen gıdaları tüketmeyiniz. Etiketlerde bu bilgi “hidrojene nebati yağ” “hidrojene bitkisel yağ” şeklinde yer alabilir.
Etiket bilgisi olmadığı halde farkında olmadan aldığımız trans yağlar:
Pastane ürünleri : hamur işleri, kekler , kurabiyeler, pastalar, poğaçalar , krakerler, çörekler, börekler, baklava vb tatlılar ve diğer ürünler,
Lokantalarda tüketilen yemekler, catering yemekleri : Lezzet vermesi amacıyla yemeklere katılmaktadır. Bundan başka kızartma yağları da trans yağ açısından son derece zararlıdır. Patates kızartmaları, tavuk kızartmaları (nuggetlar), donutlar , pizzalar, lokantalarda yapılan diğer kızartma ürünler ... Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da tüketicinin daha sağlıklı olduğunu düşünerek “fast food” da tavuk kızartmalarına yönelmesidir. Tavuk daldırarak kızartma yöntemiyle pişirilir. Yüksek oranda trans yağ içeren bu beslenme tarzı son derece zararlıdır.
Sağlığımız ve sağlıklı nesiller için beslenme alışkanlıklarımızı mutlaka değiştirmeliyiz.
Hidrojenize Yağların Zararları
Koroner Kalp Hastalığı na sebep olduğu kesinleşmiştir.
Diyabet
Obezite
Kanser
Kısırlık (ovulasyonun baskılanması)
Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu
Hücre Fonksiyon Bozukluğu (zar yapısını bozarak) )(birçok hastalığın kapısını açmaktadır)(Alzheimer, Parkinson vb) sebep olmasıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma mevcuttur. Annenin beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine)bağlı olarak anne sütüne geçtiği kanıtlanmıştır.
Kaynak :
http://foodengine.blogspot.com/search/label/hidrojenize
Rafine paketlenmiş,işlenmiş yiyecek içeçeklerden uzak durmamız gerektiğini ispatlayan bir ayrıntı daha. :roll:
Genişletmek için tıkla...