Merhaba arkadaşlar. Forumda ve idmanlarda çok aktif değilim. Ama yine de hepimiz gibi protein konusunda zaman zaman kaynak arayışına giriyorum.
Forumda bilinen isimleriyle aradım ama bir bilgiye ulaşamadım. Bu yüzden bu konuyu açmaya karar verdim. Umarım birilerine faydası olur.
TİRMİS / TERMİYE
Belkide bir çoğunuzun ismini bile bilmediği bir besinden söz edeceğim. Başlıkta da yazdığı gibi termiye veya tirmis adıyla bilinen bir baklagil.
Genellikle Antalya, Konya ve Isparta illeri dışında pek bilinmeyen bu ürün özellikle Antalya'da sokaklarda çerez niyetine satılır. Seven insan için günde 200-300 gram zorlanmadan çok rahat tüketilebilen nadir besinlerdendir. Ve 100 gramında 36-37 gram dolaylarına protein bulunur. Fazla tüketimi içerdiği yağ nedeniyle kilo artışına neden olabilir. Ama bu oran bir fındık, fıstığa oranla 6'da 1 düzeylerinde. Bitkisel protein konusunda alternatif olabileceğini düşündüğüm bu besine ait besin değerleri aşağıdaki gibi;
(igormami'den gelen mesaja istinaden unutulan bir detay: Günlük 250 gramdan daha fazla tüketilmesinde gaz sorunu yaşayabilirsiniz. Ancak bu oran kişiye ve diğer tükettiğiniz besinlere göre çok daha değişken olabilir. Ben 200-300 gram dolaylarında tükettiğim dönemlerde herhangi bir sorun yaşamıyorum.)
Termiye/Tirmis Besin Değerleri (Oranlar haşlanmış yenmeye hazır tirmis içindir)
Porsiyon Miktarı: 100 g
Kalori (kcal) 371
Toplam yağ 10 g
Doymuş Yağ 1,2 g
Çoklu Doymamış Yağ 2,4 g
Tekli Doymamış Yağ 3,9 g
Kolesterol 0 mg
Sodyum 15 mg
Potasyum 1.013 mg
Karbonhidrat 40 g
Diyet Lifi 19 g
Protein 36 g
A Vitamini 0 IU C Vitamini 4,8 mg
Kalsiyum 176 mg Demir 4,4 mg
D Vitamini 0 IU B6 Vitamini 0,4 mg
Kobalamin 0 µg Magnezyum 198 mg
Tirmis kuru kilogram fiyatı 10 lira gibi oldukça da ekonomik bir besindir. Ve haşlanıp yenmeye hazır olan tirmisin ağırlığı daha ciddi oranda artar. (öyle ki yaklaşık 36 gram proteini su, tuz, lpg maliyetlerini de dahil edersek, 2 TL altında temin edebileceğiniz sanırım başka bir besin daha yoktur.)
Nohut gibi kuru olarak satın alınan tirmis güzelce mısır gibi kaynatılarak haşlanır. Lakin kaynatma sonrası tirmisin çok acı bir tadı vardır. 3-4 gün sürekli suyu süzülerek tatlandırılır. Tatlanan tirmis tuzlu su içerisinde istenen oranda tuz ile tuzlandırılır. Biz tansiyon değerlerimizi korumak adına yok denecek kadar az tuzlandırıyoruz. Tuzunu alan tirmis yemeye hazırdır. Form olarak iri mısır tanesini andırır. Dışında ince bir kabuğu vardır ve bu kabuk ayçekirdeği yer gibi hafif ısırıp sıkmak suretiyle kolayca açılır ve içerisinden çıkan etli kısmı yenilir.
Kışın 1 haftaya kadar suda, yazın buzdolabında bozulmadan bekleyebilir.
Diğer yandan sağlığa olan diğer faydaları buraya yazamayacağım kadar fazla. Bu konuda Google üstad size yardımcı olacaktır.
.
Deneyen ve bilen herkese şimdiden afiyet olsun.
Son düzenleme: 28 Aralık 2019