Prostat problemleri ve Gıda...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve ALPEREN tarafından 7 Şubat 2005 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. ALPEREN
    Offline

    ALPEREN Özel Üye

    Katılım:
    4 Ocak 2005
    Mesajlar:
    957
    Beğenileri:
    470
    Ödül Puanları:
    0
    Prostat problemleri ve Gıda:

    Prostat bezi erkeklerde hemen idrar taşıyıcı kanal olan üretra’nın bitişiğinde yer alan bir bezdir. Bu bezin iltihaplanması, genişleyerek idar kanalına basınç yapması ve kanseri en fazla rastlanılan prostat sorunlarını oluşturur. Prostat bezinin iltihaplanması idrar yaparken ağrı hissedilmesi, cinsel ilişkide boşalma yani ejakulasyonda ağrı hissedilmesi, sık idrara çıkma ancak ağrı ve idrar kanalına olan baskı nedeni ile idrar yaparken çekilen güçlük ve dolayısı ile idrarın tam boşalmaması ve de arka sırt kısmında ağrı ile kendisini belli eder. Prostat’ın bu iltihaplanmasına prostatit adı verilir. Genellikle iltihaplanma nedeni vücudun başka bir yerindeki enfeksiyon ve buna neden olan bakteri veya virüslerin yani mikropların bu beze ulaşmasıdır. Ancak her zamanda tek neden olarak enfeksiyon prostat iltihaplanmasından sorumlu değildir. Çok az yada çok fazla boşalma, prostat’ın bulunduğu ürogenital kısma basıncın uygulandığı ata binme veya bisiklet sporları, bu bezin mukozasını tahriş eden fazla alkol, çay, kahve ve acı biber tüketimi de prostat iltihaplanmasına kılıf hazırlayan yapıcı nedenlerdir. Bol miktarda su tüketiminin böbrek yetmezliği başta olmak üzere pek çok hastalıktan korunmada önemli olduğunu belirtmiştim. Böbrek yetmezliği gibi bol su tüketiminin en fazla yararlı olduğu en fazla koruyucu olduğu bir başka hastalık ta prostat hastalıkları özellikle de prostat iltihaplanmasıdır. Zira hem enfeksiyon etkenleri olan mikroplar ve hem de prostat bezinin yüzeyini tahrip eden alkol, kahve ve çay kalıntıları bu bol suyun yıkayıcı etkisi ile vücut dışına atılabilmektedir. Aynı zamanda bol su tüketimi ile idrar gerektiği şekilde yani yeterli oranda boşalarak gene iç kısımda yani prostat’taki iltihap yapıcı maddelerin birikmesi de önlenmiş olmaktadır.

    Prostat büyümesi genelde iyi huylu ve kırklı yaşlardan sonra özellikle de ellili yaşlarda her erkekte az veya çok ama mutlaka oluşan doğal bir gelişmedir. Ancak kontrol altına alınmayarak fazla büyümesi, hemen bitişiğinde bulunan idrar kanalına baskı yaparak onu daraltır. Böylelikle idrarın rahat yapılamamasına ve yapılırken de ağrı duyulmasına neden olur. Prostat’taki bu şekilde olan büyüme genellikle içinde testesteron yani erkeklik hormonunun birikmesindendir. Belirtileri özellikle geceleri sık idrara çıkma ve idrar akışındaki kesikliktir. Bu durumda özellikle prostat’ı tahrip eden kahve, alkol, çay ve baharatın özellikle de acı baharatın fazla tüketimlerinden kaçınmak yararlı olacaktır. Prostat kanserlerine gelince kanser ve gıda ile ilgili kısımdan hatırlayacağınız üzere prostat kanserlerinin oluşum riski hayvansal yağ başta olmak üzere doymuş yağ tüketimi ile artmaktadır. Bu nedenle yağlı et ve süt ile bunların ürünlerini mutfakta mümkün olduğunca azaltmak yararlı olacaktır. Tütsülenmiş, kürlenmiş ürünlerde aynı şekilde kanser riskini artırmaktadır. Bu yüzden hazır turşu veya tütsülenmiş salam, sosis gibi ürünleri tüketmemeniz yararlı olacaktır. Aynı şekilde fast food beslenme de prostat kanseri riskini artırır. Prostat sağlığı için aşağıdaki maddelerden yararlanabilirsiniz;

    Zinc picolinate(Çinko pikolinat): 30-60 mg(prostat büyümesi ve iltihaplanmalarında).

    C vitamini: 100-200 mg/gün

    Keten tohumu unu(öğünler arasında bir küçük çay kaşığı)

    Evening primrose oil(1-3 küçük çay kaşığı/gün)

    Gerek primrose oil gerekse de keten tohumu unu idrar akışını kolaylaştırır ve prostat büyümesini kontrol altına alır.

    Glycine, Alanine ve Glutamik acit bu her üç amino asitin her birinin günde 200 mg alınması prostat büyümesini kontrol altına almakta ve idrar çıkışını kolaylaştırmaktadır.

    Beta sitosterol: Soya fasulyesi, esmer pirinç ve tüm buğday ürünlerinde bu maddeden bol bulunduğu için bu gıda maddelerinin bol miktarda tüketilmesiyle de beta sitosterol alınabilir. Tablet formları da vardır ve günde 60-130 mg alınması idrarın düzenli yapılmasına ve prostat büyümesinin kontrol altına alınmasına yardım eder.

    Gerek prostat büyümesi ve beraberinde getirdiği idrar sorunlarına karşı gerekse de diğer prostat problemlerine karşı korunmada kısaca prostat sağlığı için mutfakta bulundurmanız gerekenler ve sıkça tüketmeniz gerekenler;

    Balkabağı: Çok iyi bir prostat dostudur. İçinde bol miktarda bulunan glisin, alanin ve glutamik asit amino asitleri büyümeyi kontrol altına alır. Balkabağı gene prostatın işlevini kolaylaştıran ve büyümesini kontrol altına alan çinko’yu da bol miktarda içerdiğinden prostat sağlığı için erkekler tarafından bol miktarda tüketilmelidir.

    Nasıl ki menapoz’a karşı soya fasulyesi ve soyhalı gıdalar

    Osteoporosis’e karşı kalsiyum’u bol gıdalar örnek olarak süt ve ürünleri

    Kolesterol tehlikesine karşı enginar ve kereviz’i öneriyorsak


    Prostat sağlığı için de balkabağını öneriyoruz. Yani prostat sağlığı denilince erkeğin mutfağında baş köşeye yerleştirmesi gereken gıda maddesi balkabağıdır. Unutmayın!!!

    Ayrıca;

    Tüm buğday ürünleri;

    Esmer pirinç

    Esmer ekmek

    Esmer makarna

    Mısır

    Bakla

    Bezelye

    Barbunya

    Antep fıstığı

    Pişmiş domates Özellikle içerdiği lycopene ile prostat kanserinin oluşumunu engeller.

    Fındık

    Ayçekirdeği

    Sarmısak(prostat’a giden ve ondan çıkan damarları genişleterek prostat’ın rahat çalışmasını sağlar)

    Soğan(sarmısak’la aynı etkiyi gösterir).

    Portakal

    Greyfurt

    Mandalina

    Kivi

    Maydanoz(bu meyveler C vitamini içerdiğinden prostat kanserlerine karşı koruyucu etkide bulunur).

    Ekstra zeytinyağı(omega 3 yağları ile prostat kanserine ve iltihaplanmalarına karşı koruyucudur.)

    Soya yağı(aynı şekilde zengin omega 3 kaynağı olduğundan prostat kanseri ve iltihaplanmalarına karşı koruyucudur.)

    Havuç suyu

    Salatalık

    Nane

    Kekik

    Melissa


    Nane, kekik ve melissa yapraklarının demli çayları tüketilmek suretiyle bu bitkilerden prostat sağlığı doğrultusunda yararlanılabilir.

    Ayrıca son günlerde Yohimbe adlı bir bitkisel preparatın erkek cinselliğini artırdığı belirtilmekte ve bu bitkisel preparat özellikle Çin, A.B.D ve Japonya da hatta ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Erkek cinselliğini artırabilir ancak asabilik, uykusuzluk, sindirim bozuklukları, ülser şeklinde ciddi rahatsızlıklara da neden olabilmektedir. Ginseng te Yohimbe gibi erkek cinselliğinde kullanılan başka bir preparattır. Ancak bunda da dikkatli olunması gerekir. Zira düzenli kullanımında aynı şekilde uykusuzluk, sindirim problemleri, ülser ve gastrit ile sinir bozukluğu yapabilmektedir. Ashwaganda erkek cinselliğini artırmak için kullanılan bir başka preparattır. Ancak özellikle mide-bağırsak sağlığı hassas olan bireylerde kullanılmamalıdır.

    kaynak:http://www.metu.edu.tr/~gugur/
     
  2. Roid Rage
    Offline

    Roid Rage Üye

    Katılım:
    17 Ocak 2005
    Mesajlar:
    55
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Nowhere
    Super info.
    Listeye birde Cranberry juice ( zannedersem yaban mersini) eklemek istiyorum. carrefour gibi hipermarketlerde satiliyor. Prostatin en etkili ilaci olarak Amerikada biliniyor.....
     
  3. kuzun53
    Offline

    kuzun53 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    mutlu haber

    bende 51 yaşındayım gece sık ıdrara cıkma şikayetim vardı. prostat tehşisi koydular. doktorum green light önerdi .greenlight ın sgk geri ödemesi de varmış artık. bu tedavi şekliyle ilgili bilgisi olan varmı ?
     

Sayfayı Paylaş