MesutG
Üye
Günde En az 2 Öğününde Pilav yiyen biri olarak açıyorum bu konuyu. Amacım Tartışma ortamı yaratmak ve pirinci enine boyuna her yönüyle tartısmak ;
Fazla pirinç diyabet riskini artırıyor
Uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre, düzenli olarak ve fazla miktarda tüketilen pirinç pilavı tip 2 diyabet riskini artırıyor.
Sonuçları İngiliz tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmada, Dr. Qi Sun başkanlığındaki bilim adamları, Çin, Japonya, ABD ve Avustralya'dan toplam 350 bin kişinin, 2 ile 22 yıl arasında değişen sürelerde toplanan verilerini analiz etti.
Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 diyabet hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim insanları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti.
Bilim insanları, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesinin ise bu konuda risk yaratmadığını ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim adamları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi.
Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle bilim adamları için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor.
Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim adamları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.
Fazla pirinç diyabet riskini artırıyor
Uluslararası bir araştırmanın sonucuna göre, düzenli olarak ve fazla miktarda tüketilen pirinç pilavı tip 2 diyabet riskini artırıyor.
Sonuçları İngiliz tıp dergisi BMJ'de yayımlanan araştırmada, Dr. Qi Sun başkanlığındaki bilim adamları, Çin, Japonya, ABD ve Avustralya'dan toplam 350 bin kişinin, 2 ile 22 yıl arasında değişen sürelerde toplanan verilerini analiz etti.
Düzenli ve çok miktarda tüketilen haşlanmış beyaz pirincin tip 2 diyabet hastalığı ihtimalini artırdığını belirten bilim insanları, ek olarak tüketilen her bir porsiyonun (158 gram pişmiş pirinç) diyabet riskini yüzde 11 artırdığını kaydetti.
Bilim insanları, pirincin az miktarlarda ve aralıklarla tüketilmesinin ise bu konuda risk yaratmadığını ifade etti.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) arsenik için içme suyunda litrede en fazla 10 mikrogram sınırı koyduğunu kaydeden bilim adamları, ancak ABD veya AB'de pirinç için böyle bir sınırın bulunmadığını bildirdi.
Pirincin farklı oranlarda arsenik içerdiği uzun zamandır biliniyor. Bitki, bu ağır metali topraktan alıyor ve tohumlarında yani pirinç tanelerinde topluyor. Pirinç türleri arasında arsenik oranı olarak farklılıklar bulunuyor. Aynı zamanda pirincin ekildiği bölge arsenik muhteviyatını etkiliyor. Bu nedenle bilim adamları için pirinçle ilgili genel değerlere ulaşmak zor oluyor.
Çölyak hastalarının pirinç ağırlıklı beslendikleri için özellikle tehdit altında olabileceğini ifade eden bilim adamları, Çin'in yaptığı gibi Avrupa ve ABD'nin de pirinçteki arsenik miktarına üst sınır getirmesi gerektiğini bildirdi.