Pişmiş ağırlık mı pişmemiş ağırlık mı

Arkadaşlar forumda bakındım epey ama net bir cevap bulamadım. Kimisi proteinler pişmemiş karbonhidratların pişmiş halini baz alın diyor. Kimisi ikisinin de pişmemiş ağırlıklarını baz alın diyor. Bu konu hakkında kesin bir cevaba varabilirmiyiz
 
Niye bu kadar takılıyosunuzki fark fazla değil . Ben genelde diyetkolikten falan pişmiş zeytinyağlısı vs ayrıntılı söylüyor ordan bakıyorum ..
 
proteinlerde illaki pişmiş olarak hesaplanmalı...

Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.Besinlerin içerdiği makro ve mikro besin öğelerinin tamamı pişmemiş besinleri baz almaktadır.Muhallebi,ızgara gibi besinler ayrı olarak yer almaktadır zaten.Ancak pişme süresi gibi faktörler değişeceği için besin öğeleri farklılık gösterebilir.Doğru sonuç için pişmemiş besinlere göre(örn:derisiz tavuk eti) hesaplamınızı yapın.
 
Yanlış bilgi vermeyelim lütfen.Besinlerin içerdiği makro ve mikro besin öğelerinin tamamı pişmemiş besinleri baz almaktadır.Muhallebi,ızgara gibi besinler ayrı olarak yer almaktadır zaten.Ancak pişme süresi gibi faktörler değişeceği için besin öğeleri farklılık gösterebilir.Doğru sonuç için pişmemiş besinlere göre(örn:derisiz tavuk eti) hesaplamınızı yapın.

Pişmemiş olarak hesapladığımızda 66 grama yakın protein oluyor. Ama pişirince tavuk suyunu çekiyor 200 gram kalıyor. Yaklaşık 3/1 oranında su atıyor. 200 gram pişmiş tavuğu nasıl 300 gram olarak hesaplayalım.
 
Eğer fotoğraftaki 300 gram pişmemiş tavukdan bahsediyorsanız, evet pişmiş 200 gram tavuğu 300 gram olarak hesaplamamız gerekir.Üstte de söylediğim gibi besinlerin makro ve mikro besin öğeleri cetvelinde pişmemiş besinler baz alınır.Örnek verelim; Pişmemiş domatesteki C vitamini miktarı ile çok pişmiş(su çekip gramı azalmış) domatesin C vitamini miktarı farklı olacaktır.100 gram domates pişirilince 30 gram kaldı diyelim, 100 gram domateste 23 mg C vitamini varken 30 gram pişmiş domateste 6.9mg C vitamini var demek mantıklı olmaz.Aynı şey tavuk için de geçerli diğer besinler içinde.Eğer 300 gram pişmemiş tavuğu 200 gram pişmiş olarak protein hesabı yaparsanız yanlış yaparsınız.
 
Son düzenleme:
Pişmemiş* yazacaktım yanlış yazıp pişmiş yazmışım.Söylediğim şey gayet açık.Besinlerin makro ve mikro besin öğeleri hesaplanırken referans olarak pişmemiş besin alınır.
 
Şu ana kadar hiçbir besini pişmiş olarak hesaba katmadım.
Zaten nutritionist_88 bahsettiği gibi, sizin baz aldığınız değerler besinlerin pişmemiş değerleridir.
Örneğin bazı paket makarnaların arkasında 100 gr'da pişmemiş besin öğeleri şeklinde yazar.
200 gr tavuğu nasıl 300 gr hesaplayacağız demişsiniz, 200 gr tavukla 300 gr tavuk arasında sıvı farkı var. Yani piştiğinde içindeki suyu atıyor sadece.
Proteinlerden bi kayıp yok.
Zaten pişirirken farkedersiniz sürekli su salar.
 
Her zaman pişmemiş ağırlık hesaba katılır, örneğin 100 pişmemiş gram tavuk göğüsünde 25 gram protein varsa. Pişirme işlemine göre bu değerde az bir azalma olur yani 100 gram tavuk göğüsü piştiğinde 70 gram civari gelir ve 20-24 gram arası protein içerir
 
Eger soylediginiz gbi pismemis olarak hesaplaniyorsa benim beslenme programimi bastan yazmam gerekecek.peki bu karbonhidratlarda gcerlimi ?
 
Eger soylediginiz gbi pismemis olarak hesaplaniyorsa benim beslenme programimi bastan yazmam gerekecek.peki bu karbonhidratlarda gcerlimi ?
Evet karbonhidratlar için de geçerli.Tüm besin öğeleri pişmemiş besin referans alınarak hesaplanır.Ancak pişirme yöntemi(mangal gibi) ve süresi besinde protein ve vitamin gibi besin öğesi kayıplarına neden olabilmektedir.
 
Her zaman pişmemiş ağırlık hesaba katılır, örneğin 100 pişmemiş gram tavuk göğüsünde 25 gram protein varsa. Pişirme işlemine göre bu değerde az bir azalma olur yani 100 gram tavuk göğüsü piştiğinde 70 gram civari gelir ve 20-24 gram arası protein içerir
Peki esmer bulgur çiğ mi olur ?
 
Back
Yukarı