Paranın yetmediği yerde sebze tüketimi

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve Mustafa Beşiroğlu tarafından 2 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 8 üye.
  1. Mustafa Beşiroğlu
    Offline

    Mustafa Beşiroğlu Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Hocam ben sporda ikinci ayımı bitiyorum.İki haftadır Xplode All In One protein tozu kullanıyorum, başka hiç bir takviye almıyorum toz dışında.Salon hocamdan bir beslenme programı aldım öğlen yemeğimde 200 gr et var, ben öğrenci adamım her gün bulamıyorum annem çok az yağlı sebze yemekleri yapıyor ve mis gibi kokuyor, 1 tabak sebze yersem ne olur günlük protein ihtiyacım azalacak evet ama başka türlü şu zamanda 2 dilim et 8-9 TL.Her zaman bulamıyorum hocam lütfen yardım edin, et yerine ne gibi şeyler yiyebilirim ? Şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla ...
     
  2. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Kırmızı et yerine tavuk tercih edebilirsin,o kadar pahalı değil. Sebzelere tek başına bel bağlama ama eğer sebze tercih edeceksen baklagiller diğerlerinden daha çok protein içerir. Gene de etle kombine etmeye bak ama,sebzelerdeki aminoasitler hayvansal ürünlerdekiler kadar verimli değildir.
     
    Mustafa Beşiroğlu bunu beğendi.
  3. tolqaa1
    Offline

    tolqaa1 Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2012
    Mesajlar:
    90
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    18
    Tavuk göğsü - yumurta bunlar ne için var dostum :) Sabah kahvaltıda 3-4 yumurta diğer öğünlerdede sebzelerin yanına azar azar tavuk göğsü spordan çıkıncada bir pro tozu çakarsın.Fazla porsiyonlu pro tozlarını kullanmaya bak alırsan bir dahaki sefere
     
    Mustafa Beşiroğlu bunu beğendi.
  4. Mustafa Beşiroğlu
    Offline

    Mustafa Beşiroğlu Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    teşekkür ederim, peki ton balığı yemek doğru olur mu ?
     
  5. elite35
    Offline

    elite35 Üye

    Katılım:
    11 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    949
    Beğenileri:
    516
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İzmir
    Fazla ton balığı tüketme. Haftada en fazla 2 kere tüket. Çünkü ton balığı yüksek oranda civa içermekte. Zararlı olabilir.
     
    Mustafa Beşiroğlu bunu beğendi.
  6. Mustafa Beşiroğlu
    Offline

    Mustafa Beşiroğlu Üye

    Katılım:
    23 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    teşekkürler hocam, son bir şey daha sorucam "ev yapımı çorba" içebilir miyiz ?
     
  7. Solwied
    Offline

    Solwied Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2012
    Mesajlar:
    468
    Beğenileri:
    104
    Ödül Puanları:
    53
    o kadarda abartmayın iç tabi

    annenin yaptığı yemekleride ye sebze olur çorba olur

    ne yeme
    kızartma yeme yağlı yeme anlatabildim mi

    et yerinede lor peyniri tavuk yumurta gibi ekonomik protein kaynaklarıda var
     
  8. Cigabyte4
    Offline

    Cigabyte4 Üye

    Katılım:
    31 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    245
    Beğenileri:
    56
    Ödül Puanları:
    38

    neden bu kadar erken protein tozu kullanma ihtiyacı duydun. hocanmı almanı önerdi. bu acelen ne kardeşim anlamadımki. en azından 3-4 ay geçmeliydi. daha 2 ay olmuş kilo başına 1.5-2 g pro alsan yeterli o kadar proteine gerek yok. bi geliştir kendini sonra kullanmaya başlarsın.
     
  9. legenDary
    Offline

    legenDary Üye

    Katılım:
    6 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    30
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Antalya
    Ben her antrenmandan sonra bir kutu ton balığı tüketiyorum yaklaşık 160 gr.Bunun bana herhangi zararı olur mu?
     
  10. Solwied
    Offline

    Solwied Üye

    Katılım:
    11 Nisan 2012
    Mesajlar:
    468
    Beğenileri:
    104
    Ödül Puanları:
    53
    arkadaşın dedği gibi haftada 2 ve üzeri pek önerilmiyo
     
  11. rockybalboa7
    Offline

    rockybalboa7 Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.262
    Beğenileri:
    4.482
    Ödül Puanları:
    0
    nohut,kuru fasülye,mercimek gibi gıdalarda da protein vardır
     
  12. simple
    Offline

    simple Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    44
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Tahinde çok fazla protein var protein oranı en yüksek bitkisel besin diye biliyorum.


    Başka bir konudan alıntı yapıyorum

    TAHİN

    Tahin, susam tohumlarının tekniğe uygun olarak kabukları ayrıdıktan ve fırında kurutulup kavrulduktan sonra değirmende ezilmesi ile elde olunan bir gıda maddesidir. (Anonymous, 1977).

    Susamdan elde edilen tahinde (seaseme -seed butter veya sweetmeat) %54 yağ. %28 yüksek değerli protein ve bu proteinin esansiyel amino asitlerinin başında %4 metinin ve B vitaminleri gelir. O nedenle tahin en az süt ve et kadar kıymetli bir gıda sayılabilir (Fciganbaum, 1965). Tahin sevilerek tüketilen salata, meze, ve unlu mamüllerde kullanıldığı gibi ülkemizde pekmez veya balla karıştırılarak tatlı olarak da yenilebilmektedir. Ancak en büyük kullanım alanı tahin helvası üretimidir. (Yurdagel ve Baysal. 1996)

    ÇİZELGE 1: Amino asit komposizyonu (g/100g protein) Tahinin In Vitro Protein sindirilebilirliği (IVPD) ve Hesaplanmış Protein Verimlilik Oranı (C- PER) (Sawaya et al, 1985)

    AMİNO ASİT Konsantrasyon

    FAO /WHO

    Protein referans
    Treonin 4.04 0.18 4.0
    Valin 5. 22 0.30 5.0
    İzolösin 4.36 0.24 4.0
    Lösin 7.81 0.43 7.0
    Tirozin (T) 3.22 0.23 -
    Fcnilalanin 5.10 0.31 -
    T + F 8.32 0.47 6.0
    Lisin 3.51 0.17 5.5
    Mctionin (M) 2.47 0.36 -
    Sistin (S) 2.23 0.28 -
    M + S 4.70 0.43 3.5
    Triptofan 1.36 0.05 1.0
    Aspartik asit 9.0 0.44 -
    Scrin 5.09 0.26 -
    Glutamik asit 21.4 1.87 -
    Prolin 3.42 0.46 -
    Glisin 5.50 0.31 -
    Alanin 5.24 0.22 -
    Histidin 2.75 0.14 -
    Arginin 14.1 1.16 -



    Kimyasal skor 64
    IVPD (%) 83.3 + 0.74
    C-PER 2.14 + 0.04

    Dokuz örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
    Yirmi örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.
    Altı örneğin +- standart sapmalarının ortalamaları.





    TAHİNİN KİMYASAL BİLEŞİMİ VE BESLEYİCİ DEĞERİ

    Tahinin Kimyasal Bileşimi
    Tahinin yaklaşık komposizyonu yüksek oranda yağ (% 58,9 ) ve protein (%24.7) düşük oranda ham sclüloz (%2,3) ve nem (<%1,0) ve önemli miktarda kül (% 3.0) göstermektedir. Bu sonuçlar Johnson et al (1979) tarafından bildirilen kabuğu soyulmuş beyaz Sudan susamının yaklaşık bileşimiyle uyuşmaktadır fakat Watt and Mcrrill (1963) in bildirdiği üzere kabuğu soyulmuş susam tohumlarına göre daha yüksek protein ve yağ ve daha düşük kül içermektedir. Bilindiği üzere farklı susam çeşitlerinde ve farklı ülkelerde yetişen aynı susam çeşidinde bileşim farklılıkları ortaya çıkmaktadır.(Johnson et al. 1979).

    ÇİZELGE 2: Tahinin kimyasal bileşimi (Sawaya et al. 1985).


    Besin Ögesi Konsantrasyon
    Nem (%) 0.7 + 0.42
    Ham protein (%) 24.7 + 1.70
    Ham yağ (%) 58.9 + 2.54
    Ham sclüloz (%) 2.3 + 0.21
    Kül (%) 3.0 + 0.18
    Na (% mg) 251 +77.23
    K (% mg) 354 + 44.10
    Ca (% mg) 61 + 27.01
    P (% mg) 692 + 71.36
    Mg (% mg) 362 + 40.87
    Fc (% mg) 7.19 + 0.49
    Zn (% mg) 7.82 + 0.68
    Cu (% mg) 1.96 +.0.24
    Mn (% mg) 1.46 + 0.17
    Sc (% mg) 0.05 +0.01



    Yaş ağırlık üzerinden kırk örneğin +- standart sapma ortalamaları.



    ÇİZELGE 3: Tahinin yağ asidi komposizyonu (Sawaya et al, 1985)
    Yağ asidi (g/100g)
    Palmitic C 16:0 9.8 +0.15
    Palmitolcic C 16:1 0.1 + 0.01
    Heptadccanoic C 17:0 0.1 + 0.014
    Stearic C18:0 6.4 + 0.34
    Olcic C18:1 42.4 + 1.0
    Linolcic C18 39.7 + 0.53
    Linolcnic C18:3 0.4 + 0.42
    Arachidic C20:0 0.5 + 0.01
    Behcnic C22:0 0.2 + 0.03

    Beş örneğin +- standart sapmalarıyla ortamaları.

    C 19:0, C21.0, C23.0 iz miktarlarda bulunmuştur. (<0.1 %)



    Tahinin besleyici değeri
    Çizelge 1 tahinin amino asit komposizyonunu göstermektedir. Tahinin amino asit profili lisinin (3.51 g/100 g protein) 64 protein kimyasal skoru üzerinden ilk kısıtlı miktarda bulunan amino asit olduğunu göstermektedir. Tahin proteini birçok gıdada sınırlı bulunan, triptofan (1.36 g/100g protein) ve kükürt içeren amino asitler metionin ve sistin'den (4.70 g/100g protein) yüksek miktarda içermektedir. Johnson et al. (1979) tarafından susam tohumlarındaki yetersiz amino asit olarak lisinden sonra belirtilen izolosin. tahin proteininde yetersiz bulunmamıştır. (Sawaya et al, 1985)


    ÇİZELGE 4: Tahinin Mikrobiyolojik Analizi
    (Ayazetal 1985)(cfu/g)
    Fabrika no APC Coliform S.aurcus C. perfringens B.ccreus Yeast Mola Salmonclla
    1 500 100 400 <10 <10 50 50 +
    2 50 <10 70 <10 <10 10 120 -
    3 20 <10 <10 <10 <10 <10 20 -
    4 500 30 <10 <10 <10 <10 10 -
    5 23000 300 <10 100 250 <10 10 +
    6 20 <10 <10 <10 30 <10 <10 -
    7 200 <10 <10 <10 10 <10 10 -
    8 2500 10 70 <10 10 <10 20 -
    9 170000 10 10 <10 10 <10 20 -
    10 200 40 10 <10 10 <10 20 -
    Sınır 20-170.000 <10-300 <10-400 <10-100 10-250 <10-50 <10-120 -
     
    Son düzenleme: 3 Ağustos 2013

Sayfayı Paylaş