Blitz dedi:
Öncelikle belirtmeliyim ki bu adam benim favorilerimden ancak, yaşantısı vs. hakkında çok az şey biliyorum. Bu adamı benim favorilerimden biri yapan, vücut yapısının güzelliği ve karizmatik duruşu. Kendine hiç dikkat etmemiş olduğu erken gitmesinden de belli sanırım. Kardeşi Ray Mentzer de Mike'ı ölü bulduktan iki gün sonra ölmüş, gerçekten tüyleri diken diken eden bir durum, kimbilir ne ilaçlar kullanmıştı bu kardeşler.
Bende cok severim bu adamı, lakabı düşünen adamın vücutçusu.
Yazdığı yazılarda filozoflardan alıntılar yapardı, özellikle Ayn Rand isimli rus göçmeni kadın filozofa her yazısında atıfta bulunurdu.
İddiası şuydu, bir insanın adele potansiyeline ulaşması için yıllarca uzun idmanlar yapmasına hiç gerek yoktur, vücudu, çok seyrek ve sert idmanlarla gelişime zorlamalı ve daha sonra hayatını yaşamalı.
Her adeleyi 8 günde bir çalışmayı önerdiği kişiler (ektomorflar) onun gözetiminde 3 ayda 10-14 kilo civarında adele kazanabiliyorlardı.
Yüksek Şiddet prensibinde, ısınma setleri sonunda, ki bunlar genellike 1-2 set olurdu, çok ağır ve zorlayıcı 1 yada 2 set yapılır.
Her kas grubu için 3-4 taneden fazla egzersiz verilmez, ama her çalışma setinde vücut limitlerine kadar zorlanır.
Onun gibi çalışan vücutçular, Casey Viator, Dorian Yates ve kardeşi Ray Mentzer'dı.
Mike Mentzer'ı eleştirenler, her vücudun bu sert idmanlara aynı tepkiyi vermeyeceğini savunuyorlardı ve hala savunmaktalar.
Bazıları ise, vücudu yeterince anabolik ve androjen hormonlarla besleyerek herşekilde gelişilebileceğini söylüyorlar.
Ancak kabul gören birşey var, o da Mike Mentzer'ın yöntemleri çok büyük güç gelişimi yapar.
Zaten High Intensity ile çalışan şampiyon vücutçuların ortak noktası herkül gibi kalın ve ağır bir vücut yapısına sahip olmalarıydı.
Bence herkes, zaman zaman, Mike Mentzer'ın tekniklerinden yararlanmalı, senenin belli dönemlerinde, az set çok sert ve ağır kilolu, drop setli, maksimum tekrar-dinlenme-maksimum tekrar gibi zorlayici yöntemlerle çalışmalı.
Vücutlarına aradıkları değişimi sunabilirler.
Bu arada Blitz, Mike Mentzer'ın 1978'den 1980 Mr. Olympia olana kadar yaşadıkları bir yazı okudum geçenlerde, en başarılı olduğu dönemlerde bile gerçekten mutsuz ve doyumsuz bir hayatı olmuş.
Kalbinde sorun yaratan en büyük faktör genetik (abisininde, annesi ve babasınında genç yaşta ölmesi)
Aşırı uyarıcı kullanımı( amfetaminler, speed) ve sigara alışkanlığı.
Bence steroidlerden çok bu faktörler onun erken ölümüne sebebiyet verdiler.