buradaki yulaf konuşmalarından sonra lif değeri daha yüksek olan doğa buğday ezmesi yemeye başladım ama ne işe yarıyor bilmiyorum ) bilen varsa yardımcı olabilirmi
Bagırsakları çalıstırır. Açlık duygusunu azaltır. daha az yemek yemeye başlarsın. kilo almadan sürekli tok kalırsın.
ben zaten 1.87 boy 76 kiloyum. lifi kasları belirginleştirir sanaraktan alıyodum yanlışmış teşekkürler
ben de boyle bi etkisinin olmasini bekliyordum ama sabah kahvaltisinda yedigim yulaf ezmesi-sut-bal karisimi kesinlikle istah aciyor...
Lifli besinler sanırım daha çabuk sindiriliyorlar. Bağırsakları daha hızlı çalıştırıyorlar. Bundan dolayı da çabuk acıkmaya sebep oluyorlar. Ama daha hızlı doyma hissi verdikleri de bir gerçek. Midede şiştiklerinden dolayı sanırım.
YAŞAMINIZIN HER ADIMINDA LİFLİ GIDALAR... Hızlı yaşam, stres, fast- food beslenmeye bağlı olarak artan yağ tüketimi ve dengesiz beslenme, şişmanlık gibi bir çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Özellikle azalan sebze, meyve ve kuru baklagil tüketimi, vücutta birçok fonksiyonu olan lifli besin tüketiminin azalmasına neden olmaktadır. Gerek basında gerekse sağlıklı beslenme ile ilgili tüm konuşmalarda bahsi geçen ve beslenmemiz için çok önemli yeri olan lifli gıdaları sizin için inceledik. Lif (posa) nedir, nerede bulunur ve ne kadar tüketmek gerekir? Yiyeceklerin sindirilmeyen kısmına lif (posa) denir. Lif içeren yiyecekler, bağırsaklarda hacim oluşturarak hem tokluk hissi uyandırır, hem de bağırsak kanseri oluşum riskini azaltır. Ayrıca, diyet yapan kişilerde sıkça karşılaşılan kabızlığı önler ve kandaki yağların (kolesterolün) yükselmesini engeller. Kepek, yulaf, buğday kepeği iyi bir lif kaynağıdır. Beslenmemizde bu denli önemli olan lifin günlük tüketim miktarı 20-35 gram arasında olmalıdır. Zayıflama Diyetlerinde Lifli Gıdaların Önemi Diyet yapan kişilerin başlıca şikayetleri, diyet sırasında yaşanılan kabızlık ve sürekli açlık hissidir. İşte bu durumda lif içeren yiyeceklerin tüketilmesi yaşanan bu sorunları ortadan kaldırmaktadır. Lifli gıdalar bağırsaklarda hacim oluşturarak uzun süre tokluk hissi verir. Böylelikle daha az kalori alıp, daha uzun süre tok kalmak mümkün olmaktadır. Ayrıca lif içeren yiyecekler bağırsakların çalışma hızını artırarak, hem bağırsak tembelliğini, hem de kabızlığı engeller. Bu nedenle özellikle diyet yapan kişilerin lifli gıdalar tüketmesi oldukça önemlidir. Şeker Hastalığında Lifli Gıdaların Önemi Lifli yiyeceklerin, şeker hastalarının beslenmesinde de oldukça önemli bir yeri vardır. Lifli yiyecekler, kan şekerinin ani olarak artmasını engeller ve yavaş yükselmesini sağlar. Bu nedenden ötürü, şeker hastalarının beslenme programları mutlaka lif içermelidir. Kolesterol Açısından Lifli Gıdaların Önemi Lifli gıdalar, kolesterolü emip içlerine hapsederek, bağırsakta emilimini azaltmaktadır. Özellikle sindirim sisteminin fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için karaciğerden on iki parmak bağırsağına safra asitleri akıtılıyor. Bu safra asitleri de kolesterolden üretilmektedir. İşte bu durumda lifli gıdalarla beslenmede, safra asitleri bu lifler tarafından emilerek vücut dışına dışkı ile atılmasını sağlamaktadır. Bu durumda da kanda yüksek olan kolesterol düzeyi kısmen düşmektedir. Kansere Karşı Lifli Gıdaların Önemi Lifli gıdaların tüketimi, sindirim sisteminde görülen özellikle kolon kanseri gibi oldukça tehlikeli olan kanser riskinin azalmasında da oldukça önemli bir rolü vardır. Sizlerle kanser ve beslenme konusunda araştırma yapan EPIC isimli kuruluşun yapmış olduğu bir araştırmanın sonucunu paylaşmak isterim. Araştırmaya göre; " 9 ülkede 400 bin kişi üzerinde ve 15 yılda gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre lifli yiyeceklerle beslenmeyi alışkanlık haline getirenlerde, öldürücü kolon ve rektum kanseri riski yüzde 40 azalıyor. Ayrıca 10 yıl süren ve 68 bin kadını kapsayan bir başka araştırmada ise yüksek miktarda lif içeren diyet uygulayan kadınlarda kalp hastalığı riskinde azalma olduğu saptanmış."" Beslenmemiz için bu kadar önemli olan lifli gıda tüketmimizi nasıl artırırız? Yeterli miktarda lif alabilmeniz için, öncelikle lif içeren ürünleri tercih etmeniz gerekir. Örneğin, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, şehriye çorbası yerine mercimek çorbası gibi. Ayrıca kurubaklagiller de iyi bir lif kaynağı olması nedeniyle mutlaka haftada en az 2 porsiyon tüketilmelidir. Ayrıca meyve ve sebzelerin de iyi bir lif kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. Özellikle elma gibi kabukları ile beraber yenilebilen meyveleri kabukları ile tüketmek gerekir. Ayrıca portakal gibi dış kabuğunun altında beyaz bir tabaka olan ve iyi bir lif kaynağı olan dokuyu da çok fazla atmadan tüketmek gerekir. Günde 2-4 porsiyon meyve, 1-2 porsiyon sebze yemeği yemeğini de ihmal etmeyin. Satın aldığınız ürünlerin lif oranlarını incelemeyi de unutmayın. Sağlıklı ve formda günler dilerim. Esra Kurtuluş Beslenme ve Diyet Uzmanı
burda bir yanlis var arkadaslar;yavaş sindirilen besinler 8 saatte sindirilirken, hızla sindirilen gıdaların sindirimi 3-4 saate düşer. Lifli gıdalara hububat, yulaf, irmik, fasulye, mercimek ve kabuklu pirinci örnek gösterebiliriz. Bu besinlerin sindirimi yavaştır.
O zaman sindirimleri hızlı olmasa da bağırsakları çalıştırdıkları için, boşaltımı hızlandırıyorlar. Bağırsaklardaki boşluk hissi de acıkmaya mı sebep oluyor. Aslında lifli besinlerin diğer karbonhidratlara göre yavaş sindirildiği söylenir hep. Ama pratikte çoğu zaman böyle olmuyor. Belki de kavramları karıştırıyorum. Misal kepekli ekmekteki kepeği ben lif olarak biliyorum. Yorumu da ona göre yaptım. Yanılıyor olabilirim.
Herşey de kütle için yenilmez.Yani o zaman kütleniz için kardiyo yapmayın.Lifli besinler çok yaralıdır.Kalbi korur,sindirimi kolaylaştırır, kollestrol seviyesini düzenler , kan basıncını düşürür vs. gibi bi çok yararı daha vardır günde 15-30g arası alınmalıdır ama bağırsaklarızdaki suyu çektiği ve susuzluğu arttırdığı için lifli gıdalar tüketenleri çok su içmesi gerektiğinide duymuştum.
lif özellikle "glikemi indeks değerlerini " aşağı yukarı oynatan parametrelerden bir tanesidir... yani, kısaca "konsantrasyon" ile ilgili bir olay... ayrıca, en önemli özelliği " bağırsakların,midede yaratacağı hacım daralması ile birlikte alınan diğer kesif besinlerin "yüzey temaslarını ve salgı ,enzim , titreşim-hareket etkileşimleri " de azalıp-çoğalması yönünde etkileşim sağlayan malzemelere değinilen bir yapı...