Kuru cökelek mucize bir besinmi?

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Umut-X
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Umut-X

Üye
arkadaşlar merhaba
gecen gün kuru cökelegin besin degerlerini gördüm inanmadım
100 gram da 50 gram protein var ve yag da ya hiç yoktu yada cok azdı tam hatırlamıyorum.

eger göründügü gibiyse gercekten cok kullanışlı olabilir.

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa cok sevinirim
 
KURU ÇÖKELEK

Dostum doğru görmüşsün.100 gr da 54 gr protein var.Fakat bazı yönlerinden dolayı tercih edilmiyor.Bunlardan birincisi çok tuzlu bozulmasın diye tuzlandığından ileri geliyor.İkincisi kokusu çok ağır hayvansal kokuyor.Ben bundan 1 ay kadar önce 2 kilo aldım toplam 500 gr tüketebildim.Bu konulardada fazla hassas değilimdir aslında ne bulsam yerim yeterki besin değeri yüksek olsun.Ama düzenli tüketmeyi beceremedim.

Bunlara rağmen denemek isteren kilosu 6 YTL civarı ve ben istanbulda tek Fatih de Malta pazarı diye bir peynircide buldum.

Eklemeyi unuttum. Sorun tuzu da değil aslında tuzunu almak için eşarp gibi sık gözenekli temiz bir bezin inine koyup sıcak suda 3 saat beklediğinde tuzdan eser kalmıyor.Hatta ben suyu bi kaç kez değiştirip tamamen tuzunu alabildim.Tuzunu aldıktan sonra bezi biraz sıkıp içindeki suyu minimuma getirip 8 saat içinde eskisi gibi kurutabiliyorsun.Bu arad ilk aldığında taz gibi bişey bu.

Kolay gelsin.
 
Lynyrd_Skynyrd cok sağol bilgi için

Gerçekten de bulması bir dert yemesi ayrı bir dert ama bir deneyelim bakalım. En azından doğal bir besin.
 
evde varmiş şansıma :) , şuan yiyorum kokusu fazla yok ama tadi gerçekten bi acayip zaten suyla yiyorum ben normal hayatta yutamiyorum .
 
Clasdrifter dedi:
Merhaba Sevgili Üyeler size şimdi burdan kuru çökeleğin kolay ve lezzetli bir yeniş türünden bahsedeceğim


Kuru çökeleğimizi küçük bir kaseye yarısını dolduracak şekilde boşaltınız ve üzerine kıvamınca zeytin yağı dökerek karınız ve isteginize göre bir yemek kaşıgı domates salçası veya biber salçası katarak güzelce ezin ve lezzetli bir besin değeri ortaya çıkmış olacaktır Afiyet Olsun


Saygılar...
 
ben , 1 kase lor peyniri içine ; biraz zeytinyağı , küp küp kesilmiş yarım domates , pul biber , kekik ve nane atarak tüketiyorum vede tadı çok güzel oluyor. aynı şey kuru çökelek içinde yapılabilir diye düşünüyorum.
 
ben çökelekte fazla protein yok diye bilirdim. ilginç. 100 gr da 54 gr protein varsa suplement yerine çökelek tüketelim. antrenmandan sonra 100 gr çökelek al iş tamam. günde 300 gr nerdeyse tüm proteini almış oluruz ozaman ama pek inanamıyorum.

bu çökelek denen madde ayrandan yapılmıyomu. yani ayranı kaynatıp süzüyorlar yada yoğurtmuydu tamam googleda buldum yağı alınmış yoğurdun tuz koyularak kaynatılmasından elde ediliyormuş. ee yoğurt kaynatılınca protein mi ürüyo içinde anlayamadım şimdi. normala yoğurt kasesinde protein değerleri o kadarda yüksek yazılmıyo 100 gr da ne kadardı 10 gr falan mı bizdeki yoğurt kabında hiç bişey yazmamışlar gidip baktım. proteinsiz yoğurt mu yiyoz acep halbuki aldığımız yoğurdun tadı diğerlerinden baya güzel geliyo du bana neyse.....
 
sarc4stic dedi:
Clasdrifter dedi:
Merhaba Sevgili Üyeler size şimdi burdan kuru çökeleğin kolay ve lezzetli bir yeniş türünden bahsedeceğim


Kuru çökeleğimizi küçük bir kaseye yarısını dolduracak şekilde boşaltınız ve üzerine kıvamınca zeytin yağı dökerek karınız ve isteginize göre bir yemek kaşıgı domates salçası veya biber salçası katarak güzelce ezin ve lezzetli bir besin değeri ortaya çıkmış olacaktır Afiyet Olsun


Saygılar...

sağol Sarc , deniycem bunu
 
hernan77 dedi:
ben çökelekte fazla protein yok diye bilirdim. ilginç. 100 gr da 54 gr protein varsa suplement yerine çökelek tüketelim. antrenmandan sonra 100 gr çökelek al iş tamam. günde 300 gr nerdeyse tüm proteini almış oluruz ozaman ama pek inanamıyorum.

bu çökelek denen madde ayrandan yapılmıyomu. yani ayranı kaynatıp süzüyorlar yada yoğurtmuydu tamam googleda buldum yağı alınmış yoğurdun tuz koyularak kaynatılmasından elde ediliyormuş. ee yoğurt kaynatılınca protein mi ürüyo içinde anlayamadım şimdi. normala yoğurt kasesinde protein değerleri o kadarda yüksek yazılmıyo 100 gr da ne kadardı 10 gr falan mı bizdeki yoğurt kabında hiç bişey yazmamışlar gidip baktım. proteinsiz yoğurt mu yiyoz acep halbuki aldığımız yoğurdun tadı diğerlerinden baya güzel geliyo du bana neyse.....

Son yazdığın kafamı karıştırdı şimdi biz proteinsiz yoğurt mu tüketiyoruz? aslında çökelekte o kadar olmaması lazım sana hak veriyorum..Yoğurttaki oranlar da belli..KEDİ BURDAYSA ET NEREDE? ET BURADAYSA KEDİ NERDE?
 
çökeleğin nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrim yok..
ancak bu kadar fazla proteini nasıl içerebilir sorusuna yorum getirmek istiyorum..

arkadaşlar cokelegin yoğurttan yapıldığını belirtmiş.. yoğurt ise 100 gramında ortalama 4-6 gram arasında protein içeriyor.. (markaya göre)
bu durumda muhtemelen en az 1 kg yoğurt kullanılıyor cokelek yapımında bu ise toplam 40-60 gram proteine tekabul ediyor..
kısacası protein yoktan varedilmiyor.. diğer bir deyişle kedi de orada ciğer de :)

not: cokelegin nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinen arkadaşlar forumla paylaşırlarsa memnun olurum.. o kadar sohbetten sonra ilgimi çekti baya :)
 
kliwaj dedi:
sarc4stic dedi:
Clasdrifter dedi:
Merhaba Sevgili Üyeler size şimdi burdan kuru çökeleğin kolay ve lezzetli bir yeniş türünden bahsedeceğim


Kuru çökeleğimizi küçük bir kaseye yarısını dolduracak şekilde boşaltınız ve üzerine kıvamınca zeytin yağı dökerek karınız ve isteginize göre bir yemek kaşıgı domates salçası veya biber salçası katarak güzelce ezin ve lezzetli bir besin değeri ortaya çıkmış olacaktır Afiyet Olsun


Saygılar...

sağol Sarc , deniycem bunu

Clasdrifter'a teşekkür et, ben sadece buraya taşıdım ;)
 
üzüm ve kayısı nında kurutulduğunda besin değeri çiğ haline göre artıyor.çökelekde de böyle bir durum olabilir.
 
kuru çökelek yada çökelek dediğiniz peynir lor peyniri değil mi?
 
Bildigim kadarıyla lor peyniri ile kuru cökelek aynı şey degil
gecen gün markette lor peynirinin besin degerlerine bakmıştım 100 gramında ortalama 20 gram protein vardı , oysa kuru cökelegin 100 gramında 50 gram protein var. birde kuru cökelegi bulması ayrı bir dert tabi. kaç gündür arıyorum ve hala bulamadım yakınlarda, olmassa artık istanbulu aramaya başlıyacagım. birde bulupta yiyememekte var tadından dolayı.
 
eşimin annesi köyde yaşıyo o daha iyibilir. çökelekte getiriyordu ama ben pek yemiyodum hatta annemde bilir nasıl yapıldığını yarın bi sorayım bakalım. hazinemiz varmışta haberimiz yokmuş valla.

bonatschi nin tezi akla yatkın. diyelimki 100 kilo yoğurttan 10 kilo çökelek elde edilirse protein değeri normal yoğurttan fazla olacaktır doğal olaraktan. marketlerde de satılıyo bu çökelek. bi de çökeleğe saralım bakalım ne olacak.

bizim oralarda çok yenirmiş bu çökelek. annemlerin çocukluğu bu çökelek len geçmiş. eskiden köylerde süt ürünlerinden başka birşey bulunmazmış....canım çökelek burnumda tütmeye başladı özledim mi ne birden. protein değeri yüksek herşeye aşık oluyorum valla. bide bunu keçi yada koyun postuna doldururlarmış eskiden. ben de görmüştüm ama pek sarmamıştı o zaman. yani çökeleğin iyisi postta olanıdır diyeyim. biraz ağır oluyo ama.....
 
bulduuuuum.....

kesilmiş ayran mayalandıktan sonra bezden yapılmış özel bir torbanın içine konur. üzerine ağır bir cisim konur ki suyu iyice çıksın. suyu çıktıktan sonra bu torba yüksekçe bir yere asılır ve kurutulur. ve sonunda peynire benzeyen bu şey işte çökelektir.
 
beyler benim aklıma yattı bu çökelek işi..Nerden bulurum bilmem ama almam lazım=)
 
çökeleğin nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrim yok..
ancak bu kadar fazla proteini nasıl içerebilir sorusuna yorum getirmek istiyorum..

arkadaşlar cokelegin yoğurttan yapıldığını belirtmiş.. yoğurt ise 100 gramında ortalama 4-6 gram arasında protein içeriyor.. (markaya göre)
bu durumda muhtemelen en az 1 kg yoğurt kullanılıyor cokelek yapımında bu ise toplam 40-60 gram proteine tekabul ediyor..
kısacası protein yoktan varedilmiyor.. diğer bir deyişle kedi de orada ciğer de :)

not: cokelegin nasıl yapıldığı hakkında bilgi edinen arkadaşlar forumla paylaşırlarsa memnun olurum.. o kadar sohbetten sonra ilgimi çekti baya :)

Akdeniz bölgesi yöresel süt ürünleri açısından oldukça zengindir. Bölgede yöresel ürünlerin bir kısmı unutulmaya yüz tutmuş, bir kısmı ise aile ekonomisi içerisinde üretilerek yörenin pazarlarında satılmaktadır. Değişik tat ve aromaya sahip olan bu ürünlerin endüstride de yerini alması süt endüstrisinin görevlerinden biridir. Çökelek peyniri Akdeniz bölgesinde Antalya ve Burdur civarında üretilen bir peynir çeşididir. Bu çalışmada Antalya ve Burdur da üretilen çökelek peynirinin yapım aşamaları ve bazı özellikleri incelenmiştir.
Hammaddesinde “ayran” ya da “yoğurt” bulunan çökeleği bir çeşit peynir olarak tanımlayabiliriz. Türkiye’nin büyük kentlerinde çarşı ve pazarlarında satılan tekdüze çökelek peynirinin dışında, yerel özellikleri ağır basan taze tüketilen, tulum ya da küpe basılarak ömrü uzatılan, güneşte kurutularak saklanan çeşitli çökelek tipleri de vardır. Koyunun ilk iki gün verdiği ağızdan yapılan “Cabaaltı” denilen süt çökeleği İnebolu’da üzerine pekmez ya da şeker dökülerek tüketilmektedir. Isparta sütçüler ilçesinde “tortu” ya da “ekşimik” denilen yayık artığı, koyun ya da keçi sütünden yapılmış yoğurdun ayranına süt ilave edilerek kaynatılması sonucu elde edilen kahverengi bir çökelek türüdür. “ Kurçi veya Kurçta” Rize ve Erzurum yöresinde yayık altı suyundan kestirilerek yapılan bir başka çökelek türüdür. Elle ovuşturulduğunda ufalanır ve özellikle mısır ekmeği ile birlikte tüketilmektedir. Bunların dışında Ayrandan Giresun çökelek peyniri, tereyağından arta kalan yayık altından Kars çökelek peyniri, yayık artığı ayranından Milas Kırk Tokmak peyniri, Hatay Tulum çökeleği ve Antakya Zahterli Cara çökeleği gibi yöresel çökelek türleri de vardır
Burdur ve civar bölgesinde üretilen çökelekler yoğurttan, sütten, yoğurt ve peyniraltı suyu karışımı olmak üzere 3 farklı hammadde kullanılmaktadır.
1. Sütten üretilen çökelek; çiğ süt kesilinceye kadar bekletilir, daha sonra kaynatılır. Dibe çöken tortu kısmı bez keselere aktarılır ve bez kesede bekletilerek süzülür. Parçalanır ve çökelek peyniri olarak tüketilir.
2. Yoğurttan çökelek üretimi: Süt kaynatılır, mayalanır iki üç gün ekşitilir. Hafif sulandırıldıktan sonra yayıklanır ve yağı alındıktan sonra geriye kalan ayran kaynatılır ve tuzlanır. Bez kesede süzüldükten sonra arta kalan kısım ise çökelektir.
3. Yoğurt ve peyniraltı suyu karışımından üretilen çökelek; yoğurt yayıklanır, yağı alınır ve geriye kalan yayık suyu ve peyniraltı suyu ile karıştırılarak kaynatılır ve tuzlanır. Bez kesede süzüldükten sonra kesede kalan kısma çökelek denilmektedir.
Çökelek peynirlerinin toplam kuru madde % 12.67-45.00 arasında değişim göstermiş ve ortalama % 28.55 değeri bulunmuştur. Örneklerin yağ içeriklerinin % 1-4.5 olup, ortalama %3.54, titrasyon asitliği % 8.2-28.8 ortalama % 17.48, tuz içerikleri % 0.2-3.0 ortalama % 0.9, kurumaddede yağ % 5.60-32.35 ortalama % 11.94, kurumaddede tuz % 1.02-8.41 ortalama ise % 3.07 olarak belirlenmiştir.Çökelek peynirinin toplam bakteri sayısı 0.5 x101- 4.6x103 arasında değişim göstermiştir. Bu verilere göre halk pazarlarında satılan çökelek peynirlerinin üretimi, muhafazası ve satışı sırasında hijyenik kurallara uyulmadığı sonucunu çıkarabiliriz. Çökelek peyniri örneklerinin koliform grubu mikroorganizmalar 0-4.4x103 adet/g olarak saptanmıştır. araştırmamızda örneklerin %50’sinde E.coli bulunmuştur. Çökelek peyniri örneklerinin % 86.2’sinde S. aureus saptanmıştır.

Kaynak:


S.Seval KIRDA

S.D.Ü.Burdur Meslek Yüksekokulu Süt ve Ürünleri Programı 15100 BURDUR,

www.gelenekselgidalar.com/dosyalar2/view.php?file=Bidiri+ozetleri/Seval++KIRDAR2.doc
 
Şuna bakın yaaa : Çok şaşırtıcı :

Çökelek kuru;
Protein : 54,9
karbonhidrat : 13,8
Yağ : 11,7
Kolestrol : -
Kalori : 379

biz o kadar yumurta yemeye çalışıyoruz, çöklelk duruken :)
 
Son düzenleme:
Back
Yukarı