korkuyorum

Boy uzaması tamamen genetikle ilgili bir olay, çok kötü beslenen, doğru düzgün bir çocukluk geçiremediği halde 1.90 olan insanlar olduğu gibi, ergenliğinde ailesi tarafından doktor doktor gezdirilmiş, oldukça kısa boylu insanlar da var. Belirleyici faktörün genetik olduğu kesin, lakin spor da oldukça etkiliyor bu işi. Bilimsel veri sayılmaz ama şöyle bir bakın sporculara, bir tarafta güreşçiler, halterciler vs. diğer tarafta voleybolcular, basketbolcular. Her olgu herkeste aynı sonucu verecek diye bir kaide yok, spor yapma demeyelim ama temkinli olmasını öğütlemek de daha doğru olur. Üzerinde söz hakkım olan bir gence spor konusunda ön ayak olsaydım, kesinlikle bazı konularda bilinçli olmasını sağlardım.
hep merak etmişimdir, acaba halter insanı kısa boylu mu yapar, yoksa kısa boylular halterci mi olur..
yahut basketbol boy mu uzatır, yoksa uzun boylular basketbolcu mu olur... :)

Bu sorunun cevabını bulmak için bir adet güreş / halter antrenörü, bir adette voleybol / basketbol koçu bulup ikisine de aynı soruyu sormalıyız; hocam sen bu yetenekleri bulmak için ne yaptın? Adamlar derse ki; 'oturdum şöyle bir banka, yoldan geçen insanlardan kısa - orta ve yapılı olanları tutup bizim lokale götürdüm ' veya; ' dikildim caddenin başına, kafası her yerden seçilen bayrak gönderi gibi adamları toplayıp götürdüm bilmem ne kapalı spor salonuna ' tamam hocam sağol diyebiliriz. :)

o halde şafak bilgilinin canını sıkmasına gerek yok. boyu 2 metreye çıkarsa basketçi yaparız, yok 150ye düşerse, halterci yaparız. sıkıntı 1.70 olması. 1.70 olunca en fazla doktor avukat falan olur

Bana 15 yaşında boyunun uzaması duran ( sağlıksız olmamak şartıyla ) bir insan göster istediğini yapayım. Öyle bir şey yok. isterse 1 santim olsun o insan boy atar. Bu böyledir.[DOUBLEPOST=1416422258][/DOUBLEPOST]
Her gün süt içmen kalsiyum açısından kemiklerini inanılmaz güçlendirir. Ve daha sağlam yapıya sahip olursun. İnan onu tahmin edemem fakat 1.75'i çok rahat geçersin.

15 yaşında boy uzaması biten biri göster istediğini yapayım demişsin komşum ve yakın arkadaşım şuan 22 yaşında 16 yaşından beri 1 santim atmadım diyor ''16 ''yaşındada 185miş şuanda.Ayrıca KENZO KARAGÖZ kendi videosunda 16 yaşında boy uzamasının durduğunu ve doktora gidip baktırdığını kemiklerinin kapandığını ve uzamasının devam etmeyeceğini öğrendikten sonra spor yapmaya başladığını söylüyor

Boy uzaması insanın ergenliğe ne zaman girdiği ve ne zaman bitireceği ile alakalıdır.Ve Türk erkeklerinde ergenliği bitirme yaşı genelde 18-19'dur.Bu yüzdendir ki Arap ülkelerinde insanlar ergenliğe erken girip erken çıktığı için boyları kısa İskandinav ülkelerinde ise erkekler uzamalarını 19-20 yaşında bitirdiği için boyları uzadır

Kulaktan dolma bilgilerle öyle 20 yaşına kadar uzarsın demekle olmuyor bunun bir yaşımı var ? Genel olarak erkekler 15-20 yaş aralığında kızlar 12-18 yaş aralığında uzamayı durdurur uzamanın durması tamamen kemiklerdeki büyüme kıkırdaklarının kapanmasıyla ilgilidir.İlk başta boyuna uzayan kıkırdaklar kapanır.Daha sonraki 1-2 yıl daha enine uzama devam eder yani omuz genişlemesi ve kemiklerin kalınlaşması.

Asağı baskı yapan her spor boy kısaltmaz ama uzamanı engeller ,basketbol voleybol gibi yukarı sıçramalı sporlar ise boy uzatır .haltercinin kısa boylu olması yada basketbolcunun uzun boylu olması rastlantı değildir

Back
Yukarı