Birden fazla yumurta tüketiminin serum kolesterol düzeylerini değiştirmediğini bildiren çalışmalar olsa da bir çok sağlık kuruluşu günlük alınan kolesterol miktarının 300 mg ile sınırlandırılması gerektiğini söylüyor(1 orta boy yumurta ortalama 275 mg kolesterol içeriyor). Bir de yüksek kolesterol alımının vücuttaki tek etkisi kan kolesterolünü yükseltmek olmayacaktır. Yani yüksek kolesterol alımıyla kan kolesterol parametrelerini karşılaştırıp bir sonuca varmak doğru olmaz.
Bazı çalışmalarda yüksek kolesterol alımının şilomikron metabolizmasını değiştirdiği, nitrik oksit düzeylerini azalttığı ifade ediliyor.
Örneğin, Bu yıl yayınlanan bir çalışmada ise kolesterolün nörolojik hastalıklar ile ilişkisi incelenmiş ve sonuç şu şekilde bildirilmiş;
"Diyet kolesterolünün fazla alınması, serum kolesterol seviyesini artırmaktadır. Yüksek serum kolesterol seviyesi de nörolojik hastalıkların patogenezinde olumsuz yönde etkilere sahiptir. Özellikle uzun süre yüksek serum kolesterol seviyesinin Alzheimer, Parkinson ve Multipl Skleroz hastalıkları riskini arttırdığına dair önemli kanıtlar bulunmaktadır. Bu kanıtlar sonucunda yüksek kolesterollü beslenmenin bu hastalıklara yakalanma riskini arttırdığı sonucuna ulaşılmaktadır. Bu nedenle günlük diyetimizde kolesterolden zengin olan organ etleri, yumurta, et, yağlı süt ürünleri, kabuklu deniz hayvanları gibi kaynakların daha az ve daha dengeli tüketilmesi gerekmektedir. Serum kolesterol düzeyini istenilen değerler arasında tutabilmek için yeterli ve dengeli beslenme, egzersiz, düzenli uykuya önem vermeli, sigara, alkol, aşırı yağlı beslenme, sebze ve meyve tüketmeme gibi hatalı davranışlardan bireylerin uzak durması gerekmektedir. "
Kaynak:
Kangalgil M, Canbolat E. Kolesterolün Bazı Nörolojik Hastalıkların Patogenezindeki Rolü. Eur J Health Sci 2016;2(2):56-63.