Kilo vermek sadece Yağ yakmaktan mı geçiyor.

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve emrahozsahin tarafından 6 Ağustos 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. emrahozsahin
    Offline

    emrahozsahin Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2012
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    Kocaeli-Körfez
    Kafamı çok kurcalayan bir konu var.
    Geçen yıl 97 Kilo iken diyete başladığımda ;
    Yağ KG: 26,200
    Kas KG: 68,200

    84,80 KG seviyesine indiğimde
    Yağ KG: 17,800
    Kas KG: 64,00

    şeklinde olmuştu.
    8,40 Yağdan, 4,20 Kastan kilo kaybı yaşamıştım.

    diyeti ve sporu bıraktıktan sonra tekrardan 97 KG'ye çıktım.
    Şuan
    Yağ KG 22,50
    Kas KG 69,400

    Aklımın almadığı konu 20 kilo versem bunun hepsi yağdan gitmeyeceğine göre kas kaybı yaşamam normal değil mi?, ama yorumlarda okuduğumda kas yakmayın gibi ifadeler görüyorum. Bu kilo nereden gidecek peki.
     
  2. olympostr
    Offline

    olympostr Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2015
    Mesajlar:
    92
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Ağırlık çalışarak minimum'a indirebilirsinn fakat tabii ki kas yakarsın :)
     
    AnTiCoRe bunu beğendi.
  3. AnTiCoRe
    Offline

    AnTiCoRe Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    362
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diş Hekimi
    Arkadaş da açıklamış fakat ben işin mantığına gireceğim biraz da.Kilo vermekten kasıt mevcut kütlenin enerjiye dönüşümüdür.Yani vücutta yakıt olarak kullanılmasıdır.Kilo vermek dediğimiz şey aslında eldekini kullanmaktır.Peki vücut nasıl kullanıyor bu yakıtları?İnsan vücudunun çalışma prensiplerinin en önemlilerinden birisi de "önceliktir".Vücudumuz önce karbonhidratları, daha sonra yağları, en son da proteinleri kullanır.Kilo vermek için karbonhidratları azalttık diyelim.Geriye egzersizde kullanmak için daha çok yağ ve proteinler kalır.Yağlar vücuttaki depo yağlardan gelir.Aslında işin doğrusu yağları değil de vücuttaki yağların (yani trigliseridlerin) bir parçası olan yağ asitlerini kullanır vücut. Işte çok sert idman+ az karbonhidrat ikilisi biraraya gelirse yağ asitlerinin parçalanması bazen acil enerji ihtiyacını karşılamayabilir ve bu da protein tabiatındaki kasların yıkımına; yani kas kaybına neden olabilir.Bunu önlemenin yolu da vücudu uyarmaktır.Kullanılan organlar büyüme, gelişme yönünde uyarılırlar.Bu da kasları geliştirmekle mümkündür.
     
    Helldorad0 ve olympostr bunu beğendi.
  4. Helldorad0
    Offline

    Helldorad0 En iyi tartı aynadır

    Katılım:
    9 Şubat 2014
    Mesajlar:
    308
    Beğenileri:
    97
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    mağmur
    @AnTiCoRe temel prensipleri açıklamış gibi. ancak ufak da olsa bazı sapmalar var. mesela vücut önceliklerini kaliteli enerjiye göre de değiştiryor. yüksek şiddetli kısa süreli cardioda glikojen depolarını boşaltır vücut. ancak düşük şiddetli uzun süreli cardioda daha çok oksijen iletebilmek için kas kütlesini de kullanır vücut. bunun yanı sıra ağırlık antrenmanlarında vücut atp kullanır. (bu yüzden kreatin çok önemli bi' supplement) yağ yakımı ağırlık antrenmanı sonrası başlar. GH ve Testo salgılaması artıp vücut o anabolic sürece girdiğinde (ortalama, büyük kas grupları için 72 saat-küçük kas grupları için 48 saat) kaslar için enerji gerekir. vücut bu aşamada karblarla birlikte sürekli olarak (kullanılabilir yağlar öncelikli olacak şekilde) yağları da kullanır. yani o yüzden hep diyor üstadlar, yağ yakımı için tek başına kardiyo yerine ağırlık antrenmanı yapın diye, ya da kardiyo zaman kaybıdır diye. çünkü kardiyoda kastan da yakarsınız ve kardiyo bittiği anda yağ yakımı neredeyse sıfıra iner. ancak ağırlık antrenmanında kas enerji olarak kullanılmaz (kataboliğe girmek oldukça zordur) ve yağ yakımı neredeyse 2 gün boyunca vücutta faal şekilde devam eder.
     
  5. AnTiCoRe
    Offline

    AnTiCoRe Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    362
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diş Hekimi
    Evet doğru söylediğin kısımlar var fakat katılmadığım yerler var bunu belirteyim.En başta vücut önceliklerini hiçbir zaman değiştirmez.Yani katabolik durumdaki bir vücuda glikoz+ yağ asidi verdik diyelim.Vücut yine ilk önce glikozu kullanır.Glikoz kaslarda, beyinde, periferik dokularda hızla harcanır.Bunun tek istisnası diyabet olabilir.Eğer insülin direnci gibi metabolik bir bozukluk varsa belki vücut enerji yolaklarını değiştirebilir.Düşük şiddetli uzun kardiyoda yağların kullanılmasının sebebi bu tip egzersizde oksidatif enerji metabolizmasının baskın olmasıdır.Yani yine vücut glikozları önce kullanıyor ama oksidatif fosforilasyonda glikozdan gelen enerji ile yağlardan gelen enerjiyi karşılaştırırsak yağlar çok daha yüksek enerji kapasitesine sahip.Kandaki ve depo glikozlar tükendiği an yağ asitleri devreye giriyor.Ağırlık antrenmanı sırasında ATP kullanılır, evet; fakat bu demek değil ki kardiyo esnasında atp harcanmıyor.Öte yandan senin cümlenden şu çıkıyor "ağırlık çalışması esnasında yağ yakılamaz, yağ yakımı ağırlık çalışmasından sonra başlar".Forumda ağırlık çalışması öncesinde karbonhidrat almayıp kardiyosuz sadece vg ile yağ yakan örnekler var.Keza ketojenik beslenenler de öyle."çünkü kardiyoda kastan da yakarsınız ve kardiyo bittiği anda yağ yakımı neredeyse sıfıra iner" bunlara hiç katılmıyorum.Kastan yakmak yani kardiyoda kas kütlesinin azalması olayının şehir efsanesi olduğunu artık birçok kişi biliyor.Yeterli protein alımıyla ve abartılı olmayan egzersizler kas kaybına neden olmuyir.Ve kardiyo bittiği anda yağ yakımı duruyor hiç diyemeyiz.Mesela hiit kardiyo sonrası yağ yakımının çok uzun süre devam ettiğini gösteren bilimsel çalışmalar var.
     
  6. Helldorad0
    Offline

    Helldorad0 En iyi tartı aynadır

    Katılım:
    9 Şubat 2014
    Mesajlar:
    308
    Beğenileri:
    97
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    mağmur

    öncelikle anlamadığım olay, ben yağlar glikojen kullanılmadan kullanılır mı dedim de bana bunun açıklamasını yapıyorsun? vücut tabii ki ilk olarak glikoz rezervlerine yönelir aksini iddia etmedim. ağırlık antrenmanında yağ yakımı hiç olmaz diye de bir kanaatte değilim ve demek istediğim de bu değildi. uzun süreli düşük tempolu kardiyo esnasında harcadığın enerji kadar varsın, ancak ağırlık antrenmanında max çalışsan 300-500 kalori yakarsın ancak asıl yağ yakımı antrenman sonrası başlar. demek istediğim buydu. kaldı ki HIIT uzun süreli düşük tempolu kardiyo vasfında bile değilken bunu kıyas ediyorsun. vücut enerji açığı meydana geldiğinde yağdan da kastan da yakar. (glikojen depolarını bitirdikten sonra) ancak ağırlık çalışarak kas kaybını önleyebilirsin. (bu üzerinde tartışılan bir kanı dahi değilken bana ne diye laf ediyorsun anlamış değilim) ayrıca, yağ yakımı bi anda başlayıp bi anda duran keskin bir sistem zaten değil. anlatmak istediğime odaklandığını düşünmüyorum. ben seninle çelişen şeyler söylememiştim. oysa sen beni tekfir edip durmuşsun.

    başlık sahibi arkadaş kastan da kaybedersin diyorlar ne yapmam lazım demiş, ben de senin yazına ilaveten kas kaybını aza indirmesi için kardiyo yapacaksa HIIT yapmasını, ve eğer dilerse imkanı da varsa ağırlık çalışmasını öğütledim. bunda ne gibi bir yanlış buldun?
     
  7. AnTiCoRe
    Offline

    AnTiCoRe Üye

    Katılım:
    22 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    362
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diş Hekimi
    Yanlış gördüklerimi yukarıda yazdım.Eleştirmek gibi bir amacim yoktu sen de o konuda beni yanlış anlamışsın.Şu son yazdıkların da gösteriyor ki aslında gayet de iyi biliyorsun işin doğrusunu.Ama buraya yazdıklarımızı herkes görüyor ve ben de senin yazdıklarından ne gibi anlamlar çıkabileceğini gösterdim sadece.Ben ağırlık çalışarak kasları koruman gerektiğini zaten ilk cevapta yazmıştım.Seni bu konuda eleştirmedim, eleştirirsem kendile çelişirim zaten.Tavsiyem bir önceki mesajını ve şu son cevabını bir daha okuman.Ne demek istediğimi anlarsın herhalde.

    GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  8. emrahozsahin
    Offline

    emrahozsahin Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2012
    Mesajlar:
    78
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    18
    Yer:
    Kocaeli-Körfez
    Kilo vermek için evde trainer eşliğinde 18 gündür günde 30 dakika interval şeklinde 2 dakika 90 civarı kadans, 1 dakika 130-140 arası pedal çevirerek bisiklet sürüyorum.
    18 gün sonunda 5 kilo verdim 4 kg yağdan 1 kg bacak kaslarından gittiği görülüyor çıkan analiz sonucunda. Acaba bunun için nasıl bir önlem almamız lazım. Hep bisiklet sürmek bacak kaslarını geliştirir derler ama birşeyleri eksik yapıyoruz herhalde ki kas kaybediyoruz.
     

Sayfayı Paylaş