Kilo almanın bilimsel açıklaması

Sevgili arkadaşlar. Mesela günlük 2.000 kalori yakıyoruz diyelim ortalama. Ben 2.500 aldım ve kilo alıyorum. Eğer protein ağırlıklı yiyecek yersem vg ile birlikte kas yönünden büyüyoruz ve kilo alıyoruz. Benim kafama takılan bişey var. Eğer karbonhidrat ağırlıklı beslenirsek daha çok kilo alıyoruz kalorileri yüksek olduğu için. E peki kaç çeşit kilo alma var kasların büyümesi ve yağların çoğalması dışında ? Kaç türlü kilo alıyoruz biz ? Kasa hacim veren protein tozu mu karbonhidrat mı? Ya da hacim ürünleri adı altında karbinhidrat tozu satılıyor. E hacim kasla oluyorsa o zaman ilk almamız gereken protein tozudur. Şu kilo alma olayını anatomik açıda bana anlatır mısınız çözemiyorum?

ne saçma şey yazmıssın protein ve karblar aynı kaloridir fazla protein glikojene dönüşür vy silik yoluyla atılır protein tozu besin takviyeleri ilaç değil bizim spordada mallar var böyle saçma sorular soruyorlar lütfen biraz oku

Nazik ve kibar olunuz, argo kullanmayınız!
5 ceza puanı aldınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
ne saçma şey yazmıssın protein ve karblar aynı kaloridir fazla protein glikojene dönüşür vy silik yoluyla atılır protein tozu besin takviyesi ilaç değil bizim spordada mallar var böyle saçma sorular soruyorlar lütfen biraz oku
Kardeşim mal salak demek yerine doğru düzgün uyarabilirsin. Lütfen biraz saygı duy ve kibar ol..

Kardeşim mal salak demek yerine doğru düzgün uyarabilirsin. Lütfen biraz saygı duy ve kibar ol..
sana mal demedim ben protein tozunu ilaç sananlara mal dedim senden onlardansan zaten hiç kas yapamıcaksın demektir eyer kas yapacaksan beslenme 1.önceliktir kilon x 2gram olarak protein yeterli gerisini karbdan al birazda sağlıklı yağ tüket

ne saçma şey yazmıssın protein ve karblar aynı kaloridir fazla protein glikojene dönüşür vy silik yoluyla atılır protein tozu besin takviyesi ilaç değil bizim spordada mallar var böyle saçma sorular soruyorlar lütfen biraz oku
Dakika 1 gol 1. Saçma şeyler yazmadım. Toza ilaç demedim. Eminim bilgin benden azdır. Şimdi sus ve konumu terket sevgili arkadaşım. Fazla protein silik (sidik) le atılırmış. Bak bak sanki kulağımızdan çıkıyor dedik. Önce ne sorduğumu oku ondan sonra cevap yaz. Bir de 'eğer' yazmayı bilmiyor 'eyer' yazıp akıl veriyor yaa Allah'ım sen sabır ver ya yaş ortalaması iyice düşmüş. [DOUBLEPOST=1481896445][/DOUBLEPOST]Evet konu dağılmasın. Bizim millet tartışmaya hakarete bayılır. Lütfen konu hakında bilgi alabilir miyim ?

Sevgili arkadaşlar. Mesela günlük 2.000 kalori yakıyoruz diyelim ortalama. Ben 2.500 aldım ve kilo alıyorum. Eğer protein ağırlıklı yiyecek yersem vg ile birlikte kas yönünden büyüyoruz ve kilo alıyoruz. Benim kafama takılan bişey var. Eğer karbonhidrat ağırlıklı beslenirsek daha çok kilo alıyoruz kalorileri yüksek olduğu için. E peki kaç çeşit kilo alma var kasların büyümesi ve yağların çoğalması dışında ? Kaç türlü kilo alıyoruz biz ? Kasa hacim veren protein tozu mu karbonhidrat mı? Ya da hacim ürünleri adı altında karbinhidrat tozu satılıyor. E hacim kasla oluyorsa o zaman ilk almamız gereken protein tozudur. Şu kilo alma olayını anatomik açıda bana anlatır mısınız çözemiyorum?
Nasıl kilo alıyoruz zor soru. Onu tam açıklayamam ama köşesinden dolanarak şunları demek isterim.
1-Genetik
2-İnsülin(İnsülinin fonksiyonlarından birisi yağ hücrelerini depolamaktır.)
3- Pharmaceutical ilaçlar(bazı anti depresanlar vs..)Bu tarz ilaçlar, beyni uyararak yağların yakılmaması ve depolanması talimatı veriyor.
4-Leptin hormonunun yeterince çalışmaması(Beynimize doyduğumuz hissini verir ve eğer düzgün çalışmazsa, doyma eşiği çok yukarıları çıkar)
5-Ghlerin hormonundaki düzensizlik (Leptin ve Ghlerin özellikle uykusuzluk ve stres durumlarında dengelerini kaybederler.Yeterli uyku yoksa ve stres de varsa; Leptin hormonunun seviyesi düşer ve Ghlerin hormonu ise artar. Bu ise seni daha hareketsiz ama daha aç yapar)

Bu liste uzar gider ama kafama takılan soru şudur. Vücudumuz neden yağ hücrelerini depolama yoluna gider. Stoktaki yağları neden enerjiye çevirmez de kiloya çevirir.?

Nasıl kilo alıyoruz zor soru. Onu tam açıklayamam ama köşesinden dolanarak şunları demek isterim.
1-Genetik
2-İnsülin(İnsülinin fonksiyonlarından birisi yağ hücrelerini depolamaktır.)
3- Pharmaceutical ilaçlar(bazı anti depresanlar vs..)Bu tarz ilaçlar, beyni uyararak yağların yakılmaması ve depolanması talimatı veriyor.
4-Leptin hormonunun yeterince çalışmaması(Beynimize doyduğumuz hissini verir ve eğer düzgün çalışmazsa, doyma eşiği çok yukarıları çıkar)
5-Ghlerin hormonundaki düzensizlik (Leptin ve Ghlerin özellikle uykusuzluk ve stres durumlarında dengelerini kaybederler.Yeterli uyku yoksa ve stres de varsa; Leptin hormonunun seviyesi düşer ve Ghlerin hormonu ise artar. Bu ise seni daha hareketsiz ama daha aç yapar)

Bu liste uzar gider ama kafama takılan soru şudur. Vücudumuz neden yağ hücrelerini depolama yoluna gider. Stoktaki yağları neden enerjiye çevirmez de kiloya çevirir.?
Fazla protein vucutta depolanir. Depodan yaga donusur :D

Dakika 1 gol 1. Saçma şeyler yazmadım. Toza ilaç demedim. Eminim bilgin benden azdır. Şimdi sus ve konumu terket sevgili arkadaşım. Fazla protein silik (sidik) le atılırmış. Bak bak sanki kulağımızdan çıkıyor dedik. Önce ne sorduğumu oku ondan sonra cevap yaz. Bir de 'eğer' yazmayı bilmiyor 'eyer' yazıp akıl veriyor yaa Allah'ım sen sabır ver ya yaş ortalaması iyice düşmüş. [DOUBLEPOST=1481896445][/DOUBLEPOST]Evet konu dağılmasın. Bizim millet tartışmaya hakarete bayılır. Lütfen konu hakında bilgi alabilir miyim ?
madem bu kadar bilgilisin o zaman ne diye sorusorarsın bide senden daha iyi türkçe dilini biliyorum neyse senden bana ne[DOUBLEPOST=1481897999][/DOUBLEPOST]
madem bu kadar bilgilisin o zaman ne diye sorusorarsın bide senden daha iyi türkçe dilini biliyorum neyse senden bana ne
bu sporla ilgili bildiklerimi sen bilsen varya off yani cahil diyosun bana ama bilmiyorsun ki ne bilgiler var bende

madem bu kadar bilgilisin o zaman ne diye sorusorarsın bide senden daha iyi türkçe dilini biliyorum neyse senden bana ne[DOUBLEPOST=1481897999][/DOUBLEPOST]
bu sporla ilgili bildiklerimi sen bilsen varya off yani cahil diyosun bana ama bilmiyorsun ki ne bilgiler var bende
Tamam kardeşim sağlıcakla ;)

1 aldigin kalori harcadigindan fazla olacak. Kilo alirsin.
2 kas gelistirmek icin oncelikle kaslarini stres hacim ve tekear ile yikman lazim.
3 yeterli seviyede protein alman lazim kas onarimi icin.
Madde 2 icin karb lazim yani enerji.
Tum maddeleri yaparsan kas ve yag kazanirsin. Sonra cutting.
Bu bir dongu.

2 kas gelistirmek icin oncelikle kaslarini stres hacim ve tekear ile yikman lazim.
Bu bir dongu.
Cutting nedir?[DOUBLEPOST=1481900543][/DOUBLEPOST]
Bu bir dongu.
Cutting nedir? stres hacim derken neyi kasdettin hocam ?

kilo almak isteyen arkadaşlara hardline progainer öneriyorum. fiyatı pahalı ama etkili bir ürün. kullandığım bir ürün. ben tavsiye ederim. kalori hesaplarıyla fazla yormayın kendinizi.
iyi şanslar. :rolleyes:

kilo almak isteyen arkadaşlara hardline progainer öneriyorum. fiyatı pahalı ama etkili bir ürün. kullandığım bir ürün. ben tavsiye ederim. kalori hesaplarıyla fazla yormayın kendinizi.
iyi şanslar. :rolleyes:
Supplement ile yagsiz kilo aliniyor mu ?

Yani agirlik kaldiracaksin. Belli bir tekrarda yapacaksin ve kaldirdigin agirlik kaslarini yipratacak.
Ornegin
G
Bench press 1 tekrar 30kg yaptin ve bunu her hafta tekrarladin.
Yeterli tekrar yok.

20kg bench press yaptin haftada 3 gun ama 1 set. Yine stres olmadi.

20kg bench press yaptin 3 set 6 tekrar. Haftada 3 kez.
20kg 3 set 6 tekrar yaptin ve antreman sonrasi bench press yapacak gucun yok.
Simdi optimuma yaklastin ve kas yikim istenilen seviyede. Yeterli protein alimi varsa kas kutlesi artar.
3 set 6 tekrar
4 set 5 tekrar
3 set 10 tekrar
Cok onemi yok. Tecrube ile bulunacak bir sey. Onemli olan surekli bir onceki haftadan iyisini yapmak plateau yu gorene kadar

şimdi öncelikle vücudun işleyişini anlayalım.vücudumuzun genetik,yaşam tarzı,yaş,boy ve kilo,sağlık durumu vs. vs. bir çok etmene bağlı olarak ortaya çıkan,vücudun tam dinlenme anında sadece kendisi için kullandığı enerjiden oluşan bir bazal metabolik hızı var,bunu aldık kenara koyduk.gün içinde yaptığımız ekstra işler var,yani yaşamın gereği.kimimiz oturarak çalışıyor kimimiz gün boyu ayakta.kimimiz sporla ilgileniyor kimi spordan uzak.bu ekstra hareketlere kaynak olması için vücudun sadece kendi ihtiyacının dışında bir enerji ihtiyacı var.bunu da alalım bir köşeye.

vücudun tüm bunları karşılayabilmesi ve dengede kalabilmesi için gereken enerji değeri(kalori)bazal metabolizma hızının ve ekstra yapılanların toplamı demektir.senin bazal metabolizma hızın 2500 kalori,gün içinde ortalama hareketli bir yaşam yaşamaktasın ona da mesela 500 kalori gerekiyor.elimize çıkan sonuç nedir,3000 kalori.

yukarıdaki tüm her şeyin sabit kalacagını varsayarsak biz 3000 kaloriyle beslenmeye devam edersek vücudumuz kendi ihtiyacını bu enerjiyle sürdürebilir.vücutta sürekli devam eden yapım ve yıkım işlemleri eşit olur.kabaca ne kilo alırız ne de kilo veririz.

varsayalım ki sen bugün 2500 kalori alıyorsun.şimdi ne oldu,bu günlük 500 kalorilik bir açık var.vücut bu açığı bu enerjiyi bir yerden sağlamak zorunda.o enerji vücutta bir şekilde bulunmak zorunda.vücut ne yapıyor öncelikle geçici depolarını kullanıyor bir şekilde o enerjiyi buluyor,yoksa yaşamını sürdüremez.sen uzun süreçte bu şekilde 500 kalorilik açık vermeye devam edersen ve vücudun geçici depoları tükenirse vücut ne yapacak?bir yerden enerji bulmak zorunda yaşamını sürdürebilmek için. bu durumda vücut depolanmış yağları yakmaya başlıyor.işte yağ yakımı budur.

tam tersini düşünelim sen 3500 kaloriyle besleniyorsun.ne oldu vücuda htiyacından fazla enerji giriyor.bu enerjiyi vücut bir şekilde kullanmak zorunda.enerji yapım reaksiyonlarında kullanılıyor.yaşam hareketsizse ağır fiziksel şartlar yoksa kaslara ekstra yük bindirilmiyorsa bu enerjinin çok büyük çoğunluğu zor şartlarda kullanabilmek için yağ olarak depolanıyor,az bir kısmı da kas kütlesi olarak bize dönüş yapıyor.

normal bireylerde çok kaba tabirle işleyiş bu şekilde.fakat biz idman yapıyoruz.biz de bu işleyiş nasıl olacak?bunun için idmanda bizim ne yaptığımıza bakalım.bir şekilde kaslara çekebileceğinden fazla yük bindiriyoruz,alıştığından fazla çalıştırıyoruz,zarar veriyoruz.vücut bu zorlamalardan ötürü yaşamına devam etmek için şartlara uyum sağlamak zorunda.işte kasları büyümeye iten durum budur.

peki bu işlem nasıl olur?sen kasa zarar verdin,vücut o kas hücrelerini bir an önce eski haline getirmeli,sıradaki zorlama için hazır hale getirmeli.işte normal dengedeki bir vücutta proteinler daha doğrusu amino asitler burada kullanılır(sadece bu iş için demiyorum tabiki).zarar gören kas hücrelerini onarmakta.peki kas gelişimi için sadece bu proteinler yeterli midir?

yukarıda bir yerde yapım ve yıkım işlemlerinden bahsettik.şimdi basit mantık,kas KÜTLESİ kazanmak demek varolanın üstüne bir şey koymak demektir değil mi?bunun en optimal ve en hızlı şekilde gerçekleşmesi için de fazlalık enerji gerekir.yani vücuda ihtiyacından kullandığından fazla kalori(tükettiğimiz protein+karbonhidrat+yağların toplamı) vermek gerekir.

yani sonuç şuraya çıkıyor,eğer bu büyüme işlevini en olası şekilde yapmak istiyorsak vücudu ne proteinden mahrum bırakabiliriz ne de toplam alınan kaloriden.vücut bu enerji fazlasını yıkılan kasları onarıp daha hacimli hale getirerek,geriye daha fazla enerji varsa da bu fazlalık enerjiyi sonra el altında bulundurabilmek için depolayarak dengeler.

şimdi bunları anlattık,sona gelelim.birkaç ekstrem senaryodan bahsedelim.bu senaryolar normal yaşantıda pek mümkün olmayacağı gibi bu senaryolara karşı vücudun vereceği tepkiler de aşağıda yazacağı gibi siyah-beyaz şeklinde olmayacaktır.fikir vermesi açısından kabaca örnek veriyorum.ağır spor yapan bir bireyimiz olsun.

mesela bu bireyin vücudunda kalori fazlası var,bu kalorilerin tamamı yağ ve karbonhidratlardan oluşuyor.vücut dışarıdan hiç protein almıyor.ağır spor sonucu hasar alan kasları tam olarak tamir edemeyecek fakat kalori fazlası olduğu için bu kaloriyi yağ olarak da depolamak zorunda kalacak.sonuç kas gelişimi düşük yağ kazanımı yüksek.uzun vadede overtraining,aksak işleyişli bir vücut.

mesela bu bireyin vücudunda kalori eksiği var.alınan mevcut kalorilerin de tamamı proteinden ve bir miktarı yağdan gelmekte.vücut ağır spor sonucu oluşan hasarı tamir edebilecek,fakat kalori eksiğinden dolayı genel olarak yıkım reaksiyonları fazla olacağı için net bir şekilde kas kazanımına kendisini programlayamayacak. sonuç yağ yakımı yüksek kas gelişimi düşük.uzun vadede az olan kas gelişimi de duracak,kas kaybı da başlayacak.aksak işleyişli bir vücut.

bunlar günlük hayatta pek olası senaryolar değil.fakat zıtları örnek veriyorum ki yapılması gereken/ana fikir anlaşılsın.şimdi geç kardeşim uzun uzadıya yazmayı,ben ortalama bir bireyim kısaca ben ne yapmalıyım dersen:

vücudunun ihtiyacını buluyorsun,üstüne 300-400 kalori ekliyorsun.bu ulaşman gereken toplam kalori.peki bunu nasıl dolduracaksın?öncelikle yeterli kaliteli yağını alıyorsun.vücudun işleyişi için gereklidir.kas onarımını sağlamaya yetecek kadar proteini alıyorsun.üstünü temeli complexlerden oluşmak üzere karbonhidratla dolduruyorsun.bunlar kaba hesabı.peki ince hesabı unutmalı mıyız?kesinlikle hayır.yeşilliğimizi unutmuyoruz,vitamin/minerallerimizi unutmuyoruz,suyumuzu unutmuyoruz,tükettiğimiz karbonhidratlarda yeteri kadar lif/fiber olduğundan emin oluyoruz.

yani kısacası herşeyi kararında yapıyoruz,vücudumuzu hiçbir şeyden mahrum bırakmamaya çalışıyoruz.bunlar ortalama bilgiler.birey vücudunu tanıdıkça kendine özgü dokunuşlarını elbet yapacaktır.(bunu da belirtiyorum ki aslında hepsinin temeli benzer prensiplere dayanan 1001 farklı türlü diyetin takipçileri ama bak ben böyle yapıyorum oluyoo demesin diye.)

Son düzenleme:
Back
Yukarı