Kifoz ve Lordosis (Anterior Pelvic Tilt) Teşhisi Kondu

htarik

Üye
Mrb arkadaşlar. Sırtımda ki ağrıdan dolayı fizik tedavi doktoruna muayene oldum, yaptığı muayane ve tetkikler sonucu normal daha yüksek derecede kifoz teşhisi koydu. Ayrıca kifozdan kaynaklanan lordoz olduğunu da söyledi. Fizik tedavi hareketlerinin pek bir işe yaramayacağını açık açık söyledi. Bunun yerine sırt, bel ve karın kaslarımı çok geliştirerek sıkı bir bodybuilding çalışmasıyla düzelebileceğini söyledi. Daha önce bodybuilding tecrübem yok. Standart bir salona gitsem yardımcı olabilirler mi ? Yoksa bu işi çok iyi bilen profesyonel birini mi aramalıyım ?
Aynı durumda olupta tam bir iyileşme sağlayan varsa, çalışma sürecinde neler yaşadığını paylaşabilir mi acaba?
Not: Doktor teşhis koyduğu için fotoğraf eklemedim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Dostum bende kifoz veya skolyoz var dedim kendi kendime daha sonra doktora gittim doktor bisey yok dedi.
Herkesin onerdigi biseyi uygula derim.
Yuzme yap.
Fitness yap bunlar ile duzelicektir emin ol.

salondaki hocalar anlamazlar bu işlerden pek. kifoz için sırtını güçlendirmen lazım. ön omuz ve göğsünü de esnetmen gerekiyor. hemen herkes gibi göğüs kaslarına abanma sakın iyice kamburlaşırsın. anterior pelvic tilt'te hip flexor kaslarını esnetmen özellikle kalçanı ve hamstringlerini geliştirmen lazım. bölgesel ve izolasyon ağırlıklı çalışırsan postürün pek düzelmez , compound ağırlıklı full body çalışmanı öneririm.

salondaki hocalar anlamazlar bu işlerden pek. kifoz için sırtını güçlendirmen lazım. ön omuz ve göğsünü de esnetmen gerekiyor. hemen herkes gibi göğüs kaslarına abanma sakın iyice kamburlaşırsın. anterior pelvic tilt'te hip flexor kaslarını esnetmen özellikle kalçanı ve hamstringlerini geliştirmen lazım. bölgesel ve izolasyon ağırlıklı çalışırsan postürün pek düzelmez , compound ağırlıklı full body çalışmanı öneririm.
Hocam tavsiyenize teşekkür ederim fakat bahsettiğiniz terimleri bilmiyorum. Spor salonundaki hocalar anlamaz demişsiniz, kimden yardım alabilirim bu konuda ? Ayrıca doktor, kifoz düzeldiği zaman bel kısmınında otomatik düzeleceğini söyledi.

birinden yardım alman şart değil , kendin çözebilirsin doğru egzersiz ve esnetme seçimiyle. ingilizce biliyorsan youtube'a anterior pelvic tilt ve kyphosis yazman yeterli. forumda da arama yaparsan bu problemle ilgili çok sayıda konu bulabilirsin , bende de vardı 2 sene kadar önce. postürü düzeltmede en önemli nokta uzun süre oturmamak , 20 dakikada bir kalk 1-2 etrafta dolaş öyle otur. lordoz ile kifoz arasında bağlantı var doğru ama kifozu çözmen lordozu direkt ortadan kaldırmaz malesef , doktor neden öyle dedi bilemem. kifoz için thoracic omurga etrafındaki kaslara abanman gerekiyor. prone cobra , inverted row , barfiks ve her türlü sırt hareketi işini görür. ön tarafı esnetmek için de doorway stretch yapabilirsin en temel esnetme bu. lordozda hip flexor'ı esnetmek için warrior lunge hareketini yapabilirsin. kalça ve hamstring geliştirmek için en iyi hareket de düzgün formda yapılan deadlift oluyor. eğer deadlift'i kötü formda yaparsan sadece beline yüklenmiş olursun ki zaten sıkı olan bel kaslarını iyice sıkı hale getirirsin bu da iyi olmaz. sabırlı olursan postürünü düzetleceğine eminim , 3 ile 6 ay arasında sonuç alırsın muhtemelen.

Son düzenleme:
birinden yardım alman şart değil , kendin çözebilirsin doğru egzersiz ve esnetme seçimiyle. ingilizce biliyorsan youtube'a anterior pelvic tilt ve kyphosis yazman yeterli. forumda da arama yaparsan bu problemle ilgili çok sayıda konu bulabilirsin , bende de vardı 2 sene kadar önce. postürü düzeltmede en önemli nokta uzun süre oturmamak , 20 dakikada bir kalk 1-2 etrafta dolaş öyle otur. lordoz ile kifoz arasında bağlantı var doğru ama kifozu çözmen lordozu direkt ortadan kaldırmaz malesef , doktor neden öyle dedi bilemem. kifoz için thoracic omurga etrafındaki kaslara abanman gerekiyor. prone cobra , inverted row , barfiks ve her türlü sırt hareketi işini görür. ön tarafı esnetmek için de doorway strecth yapabilirsin en temel esnetme bu. lordozda hip flexor'ı esnetmek için warrior lunge hareketini yapabilirsin. kalça ve hamstring geliştirmek için en iyi hareket de düzgün formda yapılan deadlift oluyor. eğer deadlift'i kötü formda yaparsan sadece beline yüklenmiş olursun ki zaten sıkı olan bel kaslarını iyice sıkı hale getirirsin bu da iyi olmaz. sabırlı olursan postürünü düzetleceğine eminim , 3 ile 6 ay arasında sonuç alırsın muhtemelen.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Youtube'da birçok video izledim bununla alakalı, çoğu esnetme ile ilgili ve ağırlıksız yapılan hareketler. Bunları yapmak yeterli mi ? Yoksa bunlar, salonda yapılan vg programına takviye olarak mı yapılacak ? Veya spesifik bir çalışmadan ziyade spor salonundaki standart full body programını uygulamak sorunu çözer mi ?

ağırlık çalışması şart değil postürü düzeltmek için , ama en etkili yol olduğundan tavsiye edilir. bu prone cobra tarzı vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler mobilite hareketleri, yani senin yapacağın programı engelleyecek şeyler değil. sen esnetmelerini ve yukarıda verdiğim mobilite hareketlerini antrenmandan bağımsız olarak yapabilirsin. antrenman programı olarak sana stronglifts 5x5 öneririm , itiş - çekiş dengesi vs. oldukça orantılı , tamamen serbest ağırlığa dayandığı için de ekstradan avantajlı postür düzeltme adına. spor salonundaki hocaların sana yazacağı program muhtemelen orantısız olacağından fayda sağlamayacak. atıyorum yarım kiloluk bicep , deltoid gibi kaslar için bir sürü egzersiz 9-12 set varken kalça hamstring vs. için en fazla bir egzersiz olacak , bunlar optimal değil. zaten spor salonundaki fit(!) arkadaşlara bakarsan çoğunun postürünün yanlış antrenmandan dolayı bozuk olduğunu görürsün.

https://www.t-nation.com/system/pub...our-Technique-With-Wall-Squats.jpg?1458150600

yukarıda yazmayı unutmuşum , kifoz için yapabileceğin en iyi mobilite hareketlerinden birisi de bu. thoracic extension yani göğsü yukarı kaldırma olayına dayanıyor , sırtını hissedeceğine eminim.

ağırlık çalışması şart değil postürü düzeltmek için , ama en etkili yol olduğundan tavsiye edilir. bu prone cobra tarzı vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler mobilite hareketleri, yani senin yapacağın programı engelleyecek şeyler değil. sen esnetmelerini ve yukarıda verdiğim mobilite hareketlerini antrenmandan bağımsız olarak yapabilirsin. antrenman programı olarak sana stronglifts 5x5 öneririm , itiş - çekiş dengesi vs. oldukça orantılı , tamamen serbest ağırlığa dayandığı için de ekstradan avantajlı postür düzeltme adına. spor salonundaki hocaların sana yazacağı program muhtemelen orantısız olacağından fayda sağlamayacak. atıyorum yarım kiloluk bicep , deltoid gibi kaslar için bir sürü egzersiz 9-12 set varken kalça hamstring vs. için en fazla bir egzersiz olacak , bunlar optimal değil. zaten spor salonundaki fit(!) arkadaşlara bakarsan çoğunun postürünün yanlış antrenmandan dolayı bozuk olduğunu görürsün.

https://www.t-nation.com/system/pub...our-Technique-With-Wall-Squats.jpg?1458150600

yukarıda yazmayı unutmuşum , kifoz için yapabileceğin en iyi mobilite hareketlerinden birisi de bu. thoracic extension yani göğsü yukarı kaldırma olayına dayanıyor , sırtını hissedeceğine eminim.
Tekrar teşekkürler hocam, yazdıklarını dikkate alarak çalışmaya başlayacağım. Fakat olayı anlayabilmem için verdiğiniz bilgiler ışığında biraz daha araştırma yapmam gerekecek. Doktorun söylediği, esnetme hareketlerinden ziyade sağlam sırt kası yapmazsan kalıcı bir düzelme sağlayamazsın dedi. Bu çalışmalar sırasında supplement takviyesi yapmam gerekir mi ?

Aynı probleme sahibim ama ilerleme kaydedemiyorum nedense. Muhtemelen hayat tarzımı değiştirmemem ve hala oturarak vakit geçirmemden dolayı. Rear deltoid raise ve Middleback shrug'ı faydalı buluyorum kifoz için, lordoz içinse glute bridge haraketini üzerine ağırlık alarak yapman gluteal grup için faydalı olur. Muhtemelen Forward head posture ede sahipsin. Yastıksız uyuman iyi olabilir. Eğer tahmin ettiğim gibi forward head e sahip isen Sternocleidomastoid kasını ve upper trapezius kasını esnetmen gerek, youtubedan Chin tuck haraketine bakarak uygulamanda gerekli.

Aynı probleme sahibim ama ilerleme kaydedemiyorum nedense. Muhtemelen hayat tarzımı değiştirmemem ve hala oturarak vakit geçirmemden dolayı. Rear deltoid raise ve Middleback shrug'ı faydalı buluyorum kifoz için, lordoz içinse glute bridge haraketini üzerine ağırlık alarak yapman gluteal grup için faydalı olur. Muhtemelen Forward head posture ede sahipsin. Yastıksız uyuman iyi olabilir. Eğer tahmin ettiğim gibi forward head e sahip isen Sternocleidomastoid kasını ve upper trapezius kasını esnetmen gerek, youtubedan Chin tuck haraketine bakarak uygulamanda gerekli.
Hocam ilerleme kaydedemediğinizi nasıl belirlediniz ? Mesela ben 6 ay çalıştıktan sonra tekrar aynı doktora gitcem, tekrar omurgamın açısını ölçüp işe yarayıp yaramadığını söyleyecek. Siz bu şekilde bi test yaptınız mı yoksa sadece göz kararı mı bakıyosunuz ilerleme durumuna ? Ayrıca ilginize teşekkür ederim.

birinden yardım alman şart değil , kendin çözebilirsin doğru egzersiz ve esnetme seçimiyle. ingilizce biliyorsan youtube'a anterior pelvic tilt ve kyphosis yazman yeterli. forumda da arama yaparsan bu problemle ilgili çok sayıda konu bulabilirsin , bende de vardı 2 sene kadar önce. postürü düzeltmede en önemli nokta uzun süre oturmamak , 20 dakikada bir kalk 1-2 etrafta dolaş öyle otur. lordoz ile kifoz arasında bağlantı var doğru ama kifozu çözmen lordozu direkt ortadan kaldırmaz malesef , doktor neden öyle dedi bilemem. kifoz için thoracic omurga etrafındaki kaslara abanman gerekiyor. prone cobra , inverted row , barfiks ve her türlü sırt hareketi işini görür. ön tarafı esnetmek için de doorway stretch yapabilirsin en temel esnetme bu. lordozda hip flexor'ı esnetmek için warrior lunge hareketini yapabilirsin. kalça ve hamstring geliştirmek için en iyi hareket de düzgün formda yapılan deadlift oluyor. eğer deadlift'i kötü formda yaparsan sadece beline yüklenmiş olursun ki zaten sıkı olan bel kaslarını iyice sıkı hale getirirsin bu da iyi olmaz. sabırlı olursan postürünü düzetleceğine eminim , 3 ile 6 ay arasında sonuç alırsın muhtemelen.
2 gündür tavsiye ettiğiniz esnetme hareketlerini youtube dan bakarak yapıyorum. Hareketleri izlediğimde pek anlam verememiştim açıkçası, fakat yaparken çok zorlandım. Ertesi gün sırtımda inanılmaz bir rahatlama vardı, özellikle prone cobra hareketinde bütün sırtımın yandığını hissediyorum. El bileğimde de quervain tendiniti varmış, yeni teşhis koyuldu. Bileğim ağrıdığı için salonda çalışmayı biraz ertelemek zorundayım. Şimdilik bu esnetme hareketlerini yapıyorum. Fakat warrior lunge stretch hareketinde bacağın ön tarafında ki kasları esnetmenin lordosis'e nasıl bir katkı sağlayacağını pek anlayamadım. Eğer mekanizmayı biliyorsanız beni biraz aydınlatırsanız sevinirim.

bak vücudumuzdaki hareketlerin mekanizması tüm kaslarda ortak , örneğin ön kolunu curl yapar gibi omzuna doğru yaklaştırmak istediğinde bicep kasını kullanıyorsun ve bu kas kemiğe bağlı olduğu yerden yani tendondan tutunarak kendini kısaltıyor ve aynı zamanda kemiğin hareket etmesini sağlıyor. yani bicep'ini kısalttığında kolunu kaldırmış oluyorsun , bunu yaparken de zıttı kas ( tricep ) uzamış oluyor. aynı şey otururken de oluyor. senin hip flexor kısmın kısa bir şekilde bekliyor ( bacağın dik pozisyonda olmadığı için ) ve bu pozisyonda saatlerce durunca zamanla kas esnekliğini kaybedip kısa pozisyonda kalıyor. hip flexor sıkı ve kısayken pelvisini çekiyor ve bunu yaparken aynı zamanda bel kaslarının da sıkı kalmasına neden oluyor. hamstring ve karın kasların ise hip flexor-bel sıkılığından dolayı uzun ve aktif olmayan bir pozisyonda kalıyorlar bu nedenle anterior pelvic tilt ortaya çıkıyor. kısa ve sıkı kası esnetip , uzun ve aktif olmayan kası canlandırırsan sorunu çözmüş oluyorsun. özetlersem hip flexor'ı esnek hale getirirsen kalça kemiğini düzgün pozisyona getirecek.

bak vücudumuzdaki hareketlerin mekanizması tüm kaslarda ortak , örneğin ön kolunu curl yapar gibi omzuna doğru yaklaştırmak istediğinde bicep kasını kullanıyorsun ve bu kas kemiğe bağlı olduğu yerden yani tendondan tutunarak kendini kısaltıyor ve aynı zamanda kemiğin hareket etmesini sağlıyor. yani bicep'ini kısalttığında kolunu kaldırmış oluyorsun , bunu yaparken de zıttı kas ( tricep ) uzamış oluyor. aynı şey otururken de oluyor. senin hip flexor kısmın kısa bir şekilde bekliyor ( bacağın dik pozisyonda olmadığı için ) ve bu pozisyonda saatlerce durunca zamanla kas esnekliğini kaybedip kısa pozisyonda kalıyor. hip flexor sıkı ve kısayken pelvisini çekiyor ve bunu yaparken aynı zamanda bel kaslarının da sıkı kalmasına neden oluyor. hamstring ve karın kasların ise hip flexor-bel sıkılığından dolayı uzun ve aktif olmayan bir pozisyonda kalıyorlar bu nedenle anterior pelvic tilt ortaya çıkıyor. kısa ve sıkı kası esnetip , uzun ve aktif olmayan kası canlandırırsan sorunu çözmüş oluyorsun. özetlersem hip flexor'ı esnek hale getirirsen kalça kemiğini düzgün pozisyona getirecek.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. 3 günde etki eder mi bilmiyorum fakat, bel kaslarımın eskisi kadar gerilmediğini hissediyorum. Bu hareketleri yaparken bu kadar zorlanmam normal mi peki ? Özellikle warrior lunge yaparken, bacak kaslarım kopacak gibi hissediyorum, çok mu zorluyorum acaba ?

Back
Yukarı