kepek ekmeği

selam arkadaşlar kendi başıma diyet yapmaya çalışıyorum.Bende ekmek yemeden doymayanlardandım.Şimdi artık kepek ekmeği yiyorum daha faydalı olduğunu duymuştum.Fakat bunun ölçüsü nedir,ne kadar yenmelidir.Ben yemeklerde en fazla 2 dilim yiyorum.Bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Kalori hesabını geçtim de...Kepek ekmeğinin en önemli faydası tam buğdaydan olması ve sindirim esnasında midede şişerek tokluk hissi yapması...
Öğrendiğime göre gıda teknolojileri açısından buğday kabuğunda konsorejen etki varmış...Bu yüzden aşırı tüketimi zararlıymış...

Sabah kahvaltıda 2 ince dilim yeterlidir...Diğer ara öğünlerde ise 1 ince dilim ve akşam 1 ince dilim...
 
kepekli

bu ekmekle antrenmana cıkarsanız bitersiniz.tavsiye etmem.has ekmeğin nesi var devam edin fazla kacırmayın yeter...
 
Re: kepekli

bonatschi dedi:
radyasyon dedi:
bu ekmekle antrenmana cıkarsanız bitersiniz.tavsiye etmem..

bunu neye dayanarak söylediğini öğrenebilir miyim?

Kepekli ekmeğin enerjisi azaltılmış diye söylemiş olabilir ama ben bunun antremanı dramatik bir şekilde etkileyeceğini sanmıyorum.
 
Bir DİLİM KEPEK EKMEK = 60 kalori

100gr BEYAZ UN EKMEK = 276 kalori

Doğrusu kepek ekmeğinin ağırlık antrenmanı öncesi verdiği enerji 100gr lık beyaz un ekmeğine kıyasla açıkça düşük...Fakat Sarc' ın da dediği gibi bence bu dramatik sonuçlar doğurmaz...Açığı diğer besin ögeleriyle kapatabiliriz...
 
Beatboxer dedi:
Bir DİLİM KEPEK EKMEK = 60 kalori

100gr BEYAZ UN EKMEK = 276 kalori

Doğrusu kepek ekmeğinin ağırlık antrenmanı öncesi verdiği enerji 100gr lık beyaz un ekmeğine kıyasla açıkça düşük...Fakat Sarc' ın da dediği gibi bence bu dramatik sonuçlar doğurmaz...Açığı diğer besin ögeleriyle kapatabiliriz...

Kesinlikle, benim de demek istediğim bu ;)
 
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..

zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle

Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.


bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)

http://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1[/quote]
 
Asıl hedef lifli besin almak,beyaz ekmek bu yüzden tercih edilmemeli.Glisemik indeksi yüksektir beyaz ekmeğin yani kan şekerini arttırır(insülin de bunu yağ yapar) ve az lif içerir ; kepekli ve çeşidi ekmeklerse liflidir yavaşça sindirilir kan şekerinizi anında yükseltmez ve uzun süre sizi enerjik korur.Forumumuzda çok geçen terim "kompleks karbonhidrat" budur işte.

Şu adresi de inceleyebilirsiniz:

http://www.turkdiab.org/index.php?id=68&kind=page#16
 
brujah dedi:
Asıl hedef lifli besin almak,beyaz ekmek bu yüzden tercih edilmemeli.Glisemik indeksi yüksektir beyaz ekmeğin yani kan şekerini arttırır(insülin de bunu yağ yapar) ve az lif içerir ; kepekli ve çeşidi ekmeklerse liflidir yavaşça sindirilir kan şekerinizi anında yükseltmez ve uzun süre sizi enerjik korur.Forumumuzda çok geçen terim "kompleks karbonhidrat" budur işte.

Şu adresi de inceleyebilirsiniz:

http://www.turkdiab.org/index.php?id=68&kind=page#16

işte tam bu nedenden dolayı kepek veya diğer siyah ekmek türevlerinin beyaz ekmeğe göre antrenmanda çok daha yararlı olacağını düşünüyorum..

diğer arkadaşların dediği gibi aradaki kalori farkını kapamak adına kepek ekmek tüketimini biraz artırırsak aynı kalorideki beyaz ekmek tüketimimize göre çok daha sağlam bir antrenman çıkarabiliriz görüşündeyim.. (siyah ekmeğin sağlık açısından diğer faydaları da cabası)
 
Dün başıma geleni anlatayım:

Yolda eski bir arkadaşımı gördüm canım kumpir çekmişti "E hadi gidelim" dedi yedik.Bildiğiniz gibi patetes ve bolca yağlı şeyler içeriyor.Patates glisemik indeksi yüksek bir besin.3 saat sonra antremana başladım fakat çok kötü geçti.Oysa ki ben hep antreman öncesi yulaf yer hiç de bu kadar kötü iş çıkarmazdım.

Doktorların çoğu Türkiyedeki şeker hastalığını "beyaz ekmeğe" bağlar.Beyaz ekmeğin girdiği yerlerde şeker hastalığı da artmış.Türk halkı "ekmeksiz karın doymaz" dediği için daha da çok etkilenmiştir.
 
diez dedi:
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..

zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..

https://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle

Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.


bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)

https://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1


KAYNAĞIM : saglik.tnn.net
 
Beatboxer dedi:
diez dedi:
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..

zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..

https://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle

Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.


bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)

https://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1


KAYNAĞIM : saglik.tnn.net

kaynağı inceledim gerçekten iş beyaz ekmeğe gelince 100 gr , kepek ekmeğine gelince 1 dilim kalorisini vermiş..işte sitedeki saçmalık burda..kepek ekmeğinin standart bir diliminin 100 gr olmayacağı çıkarmak lazım bu yazıdan..sağlık siteleri tavsiyelerinin mucizevi olduğunu göstermek için bu yollara gidebiliyorlar malesef..hata kaynakta tabiki..

asıl vurgulanması gereken kalori olamayacağına göre daha sağlıklı oluşu ön plana çıkıyor.faydaları konuşulmalı..
 
diez dedi:
Beatboxer dedi:
diez dedi:
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..

zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..

https://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle

Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.


bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)

https://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1


KAYNAĞIM : saglik.tnn.net

kaynağı inceledim gerçekten iş beyaz ekmeğe gelince 100 gr , kepek ekmeğine gelince 1 dilim kalorisini vermiş..işte sitedeki saçmalık burda..kepek ekmeğinin standart bir diliminin 100 gr olmayacağı çıkarmak lazım bu yazıdan..sağlık siteleri tavsiyelerinin mucizevi olduğunu göstermek için bu yollara gidebiliyorlar malesef..hata kaynakta tabiki..

asıl vurgulanması gereken kalori olamayacağına göre daha sağlıklı oluşu ön plana çıkıyor.faydaları konuşulmalı..


İstersen kaynağı bir de yakından takip et...Bence çok sağlam bir kaynak :
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=9732
 
Kepek ekmeğin fazla tüketilmesi kepek yoluyla zirai ilaç kırıntısı alma riskini artırıyormuş,öyle birşeyler duymuştum aslı var mı?
 
Beatboxer dedi:
diez dedi:
Beatboxer dedi:
diez dedi:
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..

zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..

https://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle

Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.


bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)

https://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1


KAYNAĞIM : saglik.tnn.net

kaynağı inceledim gerçekten iş beyaz ekmeğe gelince 100 gr , kepek ekmeğine gelince 1 dilim kalorisini vermiş..işte sitedeki saçmalık burda..kepek ekmeğinin standart bir diliminin 100 gr olmayacağı çıkarmak lazım bu yazıdan..sağlık siteleri tavsiyelerinin mucizevi olduğunu göstermek için bu yollara gidebiliyorlar malesef..hata kaynakta tabiki..

asıl vurgulanması gereken kalori olamayacağına göre daha sağlıklı oluşu ön plana çıkıyor.faydaları konuşulmalı..


İstersen kaynağı bir de yakından takip et...Bence çok sağlam bir kaynak :
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=9732
kepek ekmeğinin sağlığı yerine bu yaptığımıza anlam veremiyorum..Beatboxer sence kepek ekmeğini dilim olarak veripte buğday ekmeğini 100gr veren bir site doğru yoldamıdır..tnn olması ne değiştirir.

Buarada kepek ekmeğinin faydaları;

Beyaz undan yapılan ekmek daha çok tercih edilmesine rağmen, kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır. Çünkü, sağlık açısından çok faydalı vitaminler içeren buğdayın besin değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor. Buğday, insan sağlığı açısından çok faydalı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı buğdayın dış kabuğu un yapımı sırasında ayrıştırılıyor. Yani ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.”

ZENGİN VİTAMİN KAYNAĞI

Genellikle rejim yapanların tercih ettiği kepekli ekmeğin, herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Keleştimur, kepekli ekmeğin şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından daha çok tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Kepekli ekmeğin oldukça zengin vitamin kaynağı ve besin değeri yüksek bir yiyecek olduğunu belirten Keleştimur, un yapılırken dış kabuğu kepek olarak öğütüldüğü için buğdayın içeriğinde bulunan B2 vitamininin yüzde 50, B6 vitamininin yüzde 77, niyasinin yüzde 65, folik asitin yüzde 60, demirin yüzde 65 ve çinkonun yüzde 85 oranında azaldığını bildirdi. Keleştimur, şunları kaydetti:


“Kepekli ekmek, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kepek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, aksini gerektiren bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır. Sindirimi kolay olan kepek ekmeğini tercih eden insanlar, hem bol miktarda vitamin almakta, hem sindirim yollarını rahatlatmaktadırlar.”

Kepek, vitamin ve minerâl madde bakımından pek çok zengindir. İşte kepekli ekmeğin bazı faydaları..
* Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır.
* Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler.
* Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz.
* Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır.
* Kabızlığa faydası olur.
* Kepek suda çözülmez.
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağlı maddelerin emilmesine kısmen mani olur.
* Kan şekeri ve kan yağları üzerine müsbet tesir yapar.
* Kepek ve posalı gıdalar sindirim sisteminde kanserin meydana gelmesini azaltır.
* Kepekteki fitik asit, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin fazla emilmesini azaltır.
* Kepekli un mayalanırsa, bu zararlı etkisi kaybolur.
* Bol kepekli ekmeklerin kalori değeri azalmakta, buna karşılık vitamin ve protein değeri artmaktadır. Bu sebeple şişmanlığı önlemektedir.
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağların emilmesine kısmen mani olur.
* Kanda lipid ve kolesterol üzerine etkili olur.

kaynak : https://www.ailem.com (hemen hemen her sağlık sitesinde bu içerik aynen mevcut)
 
arkadaşlar aldığım kepek ekmeğinin üzerindeki değrler;

100 gramda

enerji:199kcal
protein:10,38 gr
yağ:1,83gr
karbonhidrat:36,33gr
diyet lif:7,27 gr
yazıyo.
 
Back
Yukarı