Beatboxer dedi:
diez dedi:
Beatboxer dedi:
diez dedi:
kepek ekmek neden dilim olarak belirtilmişte diğeri 100 gr denilmiş anlam veremedim..
zira aşağıdaki linkteki haber ikisi arasında kalori farkı yok diyor..(çok az bir fark bile olduğunu iddia eden kaynaklar olsada arada açıkça bir fark olduğunu söylemek doğru olmaz) kepek ekmeğin farkı çok daha sağlıkı olması..
https://www.habervitrini.com/haber.asp?id=216934
sitedeki metin şöyle
Kepek, çavdar, buğday unu ile yapılmış ürünlerin kalori değerleri aynıdır aradaki tek fark ise besleyici değerleridir. Örneğin bir dilim kepek ve çavdar ekmekte 70 kalori bulunurken, aynı miktardaki beyaz ekmekte de 70 kalori bulunmaktadır. Fakat besleyici değeri bakımından incelendiğinde ise kepek ve çavdar ürünlerinin, B grubu vitaminleri ve birçok mineralleri içermesi, kan şekerini yükseltmemesi ve kan kolesterolü dengelemesi ve tokluk hissi gibi sağlaması bulunuyor.
bu linktede çok az fark olduğunu söylüyor..(ilgili sitede sayfanın en altındaki yazıda)
https://www.maksimum.com/saglik/sorucevap_cevaplar.php?start=7&page=1
KAYNAĞIM : saglik.tnn.net
kaynağı inceledim gerçekten iş beyaz ekmeğe gelince 100 gr , kepek ekmeğine gelince 1 dilim kalorisini vermiş..işte sitedeki saçmalık burda..kepek ekmeğinin standart bir diliminin 100 gr olmayacağı çıkarmak lazım bu yazıdan..sağlık siteleri tavsiyelerinin mucizevi olduğunu göstermek için bu yollara gidebiliyorlar malesef..hata kaynakta tabiki..
asıl vurgulanması gereken kalori olamayacağına göre daha sağlıklı oluşu ön plana çıkıyor.faydaları konuşulmalı..
İstersen kaynağı bir de yakından takip et...Bence çok sağlam bir kaynak :
https://www.bodyforumtr.com/forum/viewtopic.php?t=9732
kepek ekmeğinin sağlığı yerine bu yaptığımıza anlam veremiyorum..Beatboxer sence kepek ekmeğini dilim olarak veripte buğday ekmeğini 100gr veren bir site doğru yoldamıdır..tnn olması ne değiştirir.
Buarada kepek ekmeğinin faydaları;
Beyaz undan yapılan ekmek daha çok tercih edilmesine rağmen, kepekli ekmek sağlık açısından daha faydalıdır. Çünkü, sağlık açısından çok faydalı vitaminler içeren buğdayın besin değeri, öğütülme sırasında dış kabuğunun kepek olarak ayrılması nedeniyle azalıyor. Buğday, insan sağlığı açısından çok faydalı olan B2 ve B6 vitaminleri ile niyasin, folik asit, demir ve çinko içeriyor. Bu maddelerin daha çok yoğunlaştığı buğdayın dış kabuğu un yapımı sırasında ayrıştırılıyor. Yani ekmeğin besin değeri düşüyor. Bu nedenle, beyaz ekmek yerine kepek ekmeğinin tercih edilmesi daha sağlıklıdır.”
ZENGİN VİTAMİN KAYNAĞI
Genellikle rejim yapanların tercih ettiği kepekli ekmeğin, herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Keleştimur, kepekli ekmeğin şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, mide ve bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından daha çok tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Kepekli ekmeğin oldukça zengin vitamin kaynağı ve besin değeri yüksek bir yiyecek olduğunu belirten Keleştimur, un yapılırken dış kabuğu kepek olarak öğütüldüğü için buğdayın içeriğinde bulunan B2 vitamininin yüzde 50, B6 vitamininin yüzde 77, niyasinin yüzde 65, folik asitin yüzde 60, demirin yüzde 65 ve çinkonun yüzde 85 oranında azaldığını bildirdi. Keleştimur, şunları kaydetti:
“Kepekli ekmek, mide ve bağırsak sağlığı açısından çok faydalıdır. Kepek ekmeği, sadece kilo sorunu veya şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar için değil, aksini gerektiren bir sağlık sorunu olmayan tüm insanlar için faydalıdır. Sindirimi kolay olan kepek ekmeğini tercih eden insanlar, hem bol miktarda vitamin almakta, hem sindirim yollarını rahatlatmaktadırlar.”
Kepek, vitamin ve minerâl madde bakımından pek çok zengindir. İşte kepekli ekmeğin bazı faydaları..
* Kepekli ekmek, çiğneme müddetini uzatır.
* Tükürük salgısını da arttırdığı için fazla gıda alımını önler.
* Midede fazla kalacağı için çabuk acıktırmaz.
* Bağırsaktaki geçişleri ise hızlandırır.
* Kabızlığa faydası olur.
* Kepek suda çözülmez.
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağlı maddelerin emilmesine kısmen mani olur.
* Kan şekeri ve kan yağları üzerine müsbet tesir yapar.
* Kepek ve posalı gıdalar sindirim sisteminde kanserin meydana gelmesini azaltır.
* Kepekteki fitik asit, kalsiyum, demir ve çinko elementlerinin fazla emilmesini azaltır.
* Kepekli un mayalanırsa, bu zararlı etkisi kaybolur.
* Bol kepekli ekmeklerin kalori değeri azalmakta, buna karşılık vitamin ve protein değeri artmaktadır. Bu sebeple şişmanlığı önlemektedir.
* Gıdalar içerisinde karbonhidrat ve yağların emilmesine kısmen mani olur.
* Kanda lipid ve kolesterol üzerine etkili olur.
kaynak :
https://www.ailem.com (hemen hemen her sağlık sitesinde bu içerik aynen mevcut)