Yulaf, en sağlıklı besin maddelerinden biridir. Enerji sağlamak, kas kramplarını önlemek, idrar söktürmek gibi faydalı işlere yaradığı bilinir. Karbohidratın yanı sıra demir, magnezyum, b vitamini yönüyle zengin bir içeriği vardır.
Sadece protein, karbohidrat, yağ hesabı yapmak gibi hataya çoğumuz düştüğünden geriye kalan içeriğin vücuttan atılmayıp birikmesi durumunda zararları da görülebilinir. Misal bir demir fazlalılığı kılcal damarların hassaslaşmasından ötürü kanamalara sebep olabilir. Dayanıklılık sporlarıyla uğraşmayanlar haricindeki kişilerin bu denli demir alımı en başta burun kanamalarıyla görülebiliniyor. Yaşamayanlar da çokça tabii, onlarda da ama başka yıkıcı etkileri olduğunu düşünürüm.
Uzun süreli kullanımlarda bulunulmadığında bir sıkıntı olabilir mi diye düşünmeye gerek yok. Yine de en iyisi yulafın içeriğindeki besin değerlerini bir ortaya koyup değerlendirmek faydalı olur. Şimdi ona bir baktım da 100 gramında 3,4 mg gram demir varmış. 500 gramında ise 17 mg demir denk düşer. Bu değer One A Day Maximum alındığında 18 mg demir olduğunu ve dayanıklılık sporları haricinde kullananlara yukarıda saydığım sebeplerden önerilmediğini de hesaba katarsak 500 gramlık yulaf tüketimini düşürmekte yarar var.
Spor hekimleri ve spor diyetisyenlerine başvurmuyorsak vitamin, mineral dengesini de protein, karbohidrat, yağ dengesi gibi iyi araştırıp düşünmek sağlıklı olur diyip kolaylıklar dilerim.
Son düzenleme: 4 Nisan 2010