josh07
Üye
selam arkadaslar
internetten yaptigim cesitli arastirmalar sonucu birtakim bilgilere eristim
bunlari sizinle paylasip fikirlerinizi almak istiyorum...
ornek olarak bir X kisisini ele alalim...
bu kisi 73 kilo olsun ve amaci %25 olan yag kutlesini %15 e indirmek dolayisiylada 7.5 kilo vermek diyelim...
MR.X - 73 kg
hedef=%25 yag kutlesini %15 e indirmek
hedef= %10 yag kutlesi kaybetmek=7,5 kg
vucudun 1 gr yag yakmasi icin harcamasi gereken enerji miktati 9 cal
1 gr yag =9 cal
7500 gr x 9 * = 67500 kcal
67500kcal
bu kisi hergun duzenli spor yapiyo olsun;
ancak gunde yapilan 10 kcal birimlik egzersizin ancak 4 birimi yag kutlesinden gidermis.
gunluk spor aktivitesiyle yakilan kalori x %40=gunluk yakilan yag
simdi bu kisinin gunluk 40 dk yavas tempoda kostugunu dusunelim
buda gunluk olarak 600 kcal diyelim
bunun ancak %40 i yagdan gittigine gore; 600kcalx%40=240kcal
bu kisinin gunluk yaktigi yag miktari tabiki beslenmesini yani aldigi kalori miktarini dengeledigini goz onune aliyoruz...
yani gunde oturup 3 pizza yemiyor bu sahis
bu durumda yakilmasi gereken kalori miktari= 67500 kcal
gunluk yakilan kalori=240 kcal
hedefe ulasmak icin gereken gun sayisi=67500/240=281 gun
yine ulastigim bilgilere gore eger gunluk aldiginiz kalori miktarini yaktiginizdan 200-300 kcal asagida tutarsaniz bu gun sayisini yari yariya dusururmus bu durumda 281/2=140 gun civarinda bir sonuca ulasiyoruz...
simdi asil soru size bu hesaplar mantiklimidir?elbette bircok faktor bu olaya etki eder orn:hava sicakligi vs... ancak bi oran kurmaya calistigimizda gunluk besinle alinan kcal - aktiviteyle yakilan kcal asil unsurlar gibi gorunuyor birde insanlarin yaktigi bazal metabolizma hizindan hesaplanan gunluk yakilan kalori miktari var ?yani hic bisi yapmasaniz bile 24 saat boyunca yasamak(nefes alip vermek) insana bu bazal metabolizma hizinin 1.4 kati kadar kcal yaktiriyor...
bunlari bi formul altinda toplamaya calistim fakat isin icinden cikamadim
konuda bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim...
internetten yaptigim cesitli arastirmalar sonucu birtakim bilgilere eristim
bunlari sizinle paylasip fikirlerinizi almak istiyorum...
ornek olarak bir X kisisini ele alalim...
bu kisi 73 kilo olsun ve amaci %25 olan yag kutlesini %15 e indirmek dolayisiylada 7.5 kilo vermek diyelim...
MR.X - 73 kg
hedef=%25 yag kutlesini %15 e indirmek
hedef= %10 yag kutlesi kaybetmek=7,5 kg
vucudun 1 gr yag yakmasi icin harcamasi gereken enerji miktati 9 cal
1 gr yag =9 cal
7500 gr x 9 * = 67500 kcal
67500kcal
bu kisi hergun duzenli spor yapiyo olsun;
ancak gunde yapilan 10 kcal birimlik egzersizin ancak 4 birimi yag kutlesinden gidermis.
gunluk spor aktivitesiyle yakilan kalori x %40=gunluk yakilan yag
simdi bu kisinin gunluk 40 dk yavas tempoda kostugunu dusunelim
buda gunluk olarak 600 kcal diyelim
bunun ancak %40 i yagdan gittigine gore; 600kcalx%40=240kcal
bu kisinin gunluk yaktigi yag miktari tabiki beslenmesini yani aldigi kalori miktarini dengeledigini goz onune aliyoruz...
yani gunde oturup 3 pizza yemiyor bu sahis

bu durumda yakilmasi gereken kalori miktari= 67500 kcal
gunluk yakilan kalori=240 kcal
hedefe ulasmak icin gereken gun sayisi=67500/240=281 gun
yine ulastigim bilgilere gore eger gunluk aldiginiz kalori miktarini yaktiginizdan 200-300 kcal asagida tutarsaniz bu gun sayisini yari yariya dusururmus bu durumda 281/2=140 gun civarinda bir sonuca ulasiyoruz...
simdi asil soru size bu hesaplar mantiklimidir?elbette bircok faktor bu olaya etki eder orn:hava sicakligi vs... ancak bi oran kurmaya calistigimizda gunluk besinle alinan kcal - aktiviteyle yakilan kcal asil unsurlar gibi gorunuyor birde insanlarin yaktigi bazal metabolizma hizindan hesaplanan gunluk yakilan kalori miktari var ?yani hic bisi yapmasaniz bile 24 saat boyunca yasamak(nefes alip vermek) insana bu bazal metabolizma hizinin 1.4 kati kadar kcal yaktiriyor...
bunlari bi formul altinda toplamaya calistim fakat isin icinden cikamadim
konuda bilgisi olan arkadaslar yardimci olursa sevinirim...