Sabır çok önemli. Ve sana tavsiyem 15gün boyunca aynaya bakma ve tartılma. Sadece programlarına sadık kal ve sabırlı ol, sonuçlarını alıcaksın.Vücudda 2 türlü solunum var. 1. Aerobic (oksijenli) 2. Anaerobic (Oksijensiz) Kilo verirken aerobic solunum dediğimiz oksijenli solumun kullanılır ve bu özelliğin antrene düzeyi önemlidir. Yani uzun süreli ve düşük şiddetli antrenmanlar yapmalısın.
Bunun açıklamasını da kısaca şöyle yapayım, hepimiz duymuşuzdur karbonhidrat,yağ,protein vücuttaki enerji kaynakları. Karbonhidratlar kolay parçalandığı, hızlı ve çok enerji verdikleri için 1.tüketici olarak vücut karbonhidratları kullanır. Fakat uzun süreli ve düşük şiddetli antrenmanlarda vücut birim zamanda daha az enerjiye ihtiyaç duyar. Bu düzey yağlardan karşılanabilir duruma geldiğinde vücut bu sefer yağları kullanmaya başlar ve amaca ulaşmış olursun, tabi sadece yağ kullanması mümkün değil ağırlıklı olarak yağ rezervelerini kullanırız bu şekilde. Fakat şu yanlışı yapanlar çok, çıkıyor koşu bandına, soğuk ve yorgun bi vücut olmadığı için açıyor en hızlısında koşmaya başlıyor, tabi bu koşu maximum 3dk sürüyor. Bu sürede tabi vücut hızlı şekilde enerjiye ihtiyaç duyduğu için anaerobic solunum kullanıyor ve sürekli karbonhidratları kullanıyor.Sonuç olarak bi anda vücutta inanılmaz bi laktik asit birikimi oluyor, ve buda bacaklarda yorgunluğa neden oluyor doğal olarak daha sonra yavaşlatsada 5 10dk dan fazla koşamıyor. Tabi asla amaca yönelik bir antrenman olmuyor bu yaptığı. Biraz uzun oldu ama ne yaptığında ne olacağını bilirsen yanlış yapmazsın diye bu kadar uzun anlattım.
Yani yürüyerek başla koşu bandına çıktığında ve ortalama %30 %40 tempoyu geçme.
Hedeflerini de kısa hedefler olarak belirle. Mesela ilk gün denedin maximum ne kadar koşabileceksin diyelim. 30dk koşabildin. 1. hafta 30dk koş. 2. hafta bunu 35dk ya çıkar. 3. hafta 40dk.... Bu şekilde çalışıp kondisyonunu arttırabilirsin ve çalışmalarında verim alırsın....
Ama Beslenmeyi ihmal ettikten sonra bu yaptıklarının hiçbi anlamı olmaz... Beslenmeyi sakın ihmal etme. 1tanecik yedim 1avuç aldım gibi kendini kandırmalardan kaçın. Zaten beslenme programına bağlı kalıp o azcık şeyleri yemezsen istediğin sonuçlara ulaşıcaksın emin ol.