Isıyla temas etmiş yağ neden zararlı?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Pollysad tarafından 25 Mart 2019 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Pollysad
    Offline

    Pollysad Üye

    Katılım:
    21 Ağustos 2017
    Mesajlar:
    272
    Beğenileri:
    116
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Antalya
    Vucut gelistirmeciler hep yemeklerinize yağ katmayın, salataya dökün veya kuruyemişlerden alın diyorlar.
    Buradaki mantık nedir? Çok araştırdım ama bulamadım. Ya ben doğru terimlerle araştıramıyorum ya da bununla ilgili kaynak yok. Onemli bi konu bence. Tesekkurler.
     
  2. igormami
    Offline

    igormami Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2018
    Mesajlar:
    879
    Beğenileri:
    250
    Ödül Puanları:
    73
    yağ su gibi buharlaşmıyor. yağ kızıştıkça kendi içerisinde toksitleniyor ve kanserojen bir hale geliyor. toksitlendikçe içerisindeki zararlı maddeler ve doymuş yağ oranı da artıyor. hatta içindeki yağ toksit oranı soğuduğunda eski haline gelmiyor. şöyle bir şey söyleyeyim; o yağı tekrar tavaya dök, daha önce patatesi 5 dakikada kızarttıysan o daha önce kullandığın yağla 3 dakika 30 saniyede veya 3 dakika 50 saniyede falan kızartırsın.
     
  3. marjiinalego
    Offline

    marjiinalego Üye

    Katılım:
    27 Nisan 2013
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    İstanbul
    Yag ısıtılınca trans yag a donusuyor ve kanserojen etki gosteriyor sebebi bu ozet olarak
     
  4. respect2us.23
    Offline

    respect2us.23 Üye

    Katılım:
    17 Temmuz 2016
    Mesajlar:
    1.275
    Beğenileri:
    688
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Diyetisyen
    Bahsettiğin durum daha çok kızartma yağları için geçerli. Deep frying and oil oxidation/deterioration gibi aramalar yapabilirsin. Türkçe kaynaklarda da kızartma yağı ve dumanlanma noktası şeklinde aranabilir.
     
  5. Agent47
    Offline

    Agent47 Üye

    Katılım:
    20 Mart 2016
    Mesajlar:
    370
    Beğenileri:
    132
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Yağdaki karbona bağlı hidrojenler cis bağından trans bağına dönüyor yağı kızarttıkça.
     

Sayfayı Paylaş