Sevgili meslektaşım,
Öncelikle bana bu analitik soruları cevaplama şansı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Sorularınızı zevkle yanıtlamaya çalışacağım;
--Şu anda 2-3 sponsorla görüşme halindeyiz ayrıca İstanbul'da IFBB OFFICAL TRAINING CENTRE kurma çalışmalarımızda devam etmekte, eğitim büyük bir ihtimalle Şişli'de yapılacak son hafta kayıt yaptırmış olan arkadaşlara bildirilecek.
--Eğitimin açılımı ''Basic Nutrition Applied to Weight Training'' yani ''Ağırlık Antrenmanlarında uygulanan Beslenme'' eğitim içeriğinde tabiki temel besin öğeleri,kalori oluşturanlar,kalori oluşumuna yardımcı olanlar v.b gibi basit ve her an ulaşılması mümkün bilgiler var. Fakat bu eğitimin %70 lik bölümü Supplementlar, Kilo alma ve vermede sırlar v.s gibi meslek içi uygulanan bilgileri içeriyor (PT esas alındığından). Avrupa da meslektaşlarımız bu konuda o kadar çok ileriye gitmişler ki tüm supplement firmaları reprezantlarını tereciye tere satmasınlar diye bu eğitime göndermişler ve halen Avrupa'da büyük bir zincir olan ''..........'' markası reprezantlarını bu eğitimi almış antrenörlerden seçmekteymiş. Şahsen ben bu eğitimi alana kadar supplementlar hakkında bildiklerimin ve öğrendiklerimin hiçbir bilimsel dayanağı olmayan geleneksel öğretilerden ibaret olduğunun farkında bile değildim.
--Çok güzel bir soru, bu eğitimin öğretici hoca kitabında BCAA konusu küçük puntolu harfler içeren tam 7 sayfadan oluşuyor..... her bir BCAA amino asitinin kaynağını,vücutta nerede depolandığını,hangi şekilde metabolize olduğunu,nelerin aktivasyonunda rol aldığını,eksikliğinde nelere yol açtığını,hangi vücut organlarını etkilediğini,çağımızda tıbbi olarak nerelerde kullanıldığını,sporculardaki önemini,adlarının nereden geldiğini,tarihlerini v.s olarak tek tek ele alarak anlatıyor öyleki insan bundan sonra genelleyip BCAA demeye çekiniyor...
--Bilim herzaman farklı veya karşıt görüşlerle gelişmiş ve keşfedilmiştir. IFBB bu konuya farklı bakış açıları ile yaklaşarak L-carnitine in kullanım alanlarından genişce bahsediyor ve sportif kullanımına değiniyor. Ör: Ne kadar kullanılmalı ? Ben bu sorunun cevabını, net olarak kişiye göre uyarlanışını bilmiyordum ve çevrendeki insanlara hep ''Aman haa günlük 2500 mg ı aşmayın'' diyordum. Ama artık biliyorum...
--Dopingin genelde uygulanış şekli, vücut bio-kimyasında zaten var olan ve endokrin sistemimiz içersinde gensel ve cinsel parametreler doğrultusunda salınan hormonların vücuda dışarıdan alınarak metabolik etkiler yaratması şeklidir. Bu durumda yaşanan en büyük sıkıntılar dışarıdan alınan maddenin kan düzeyinde artması sonucu ilk etapta genel vücut bio-kimyasının bozulması (akneler v.s) sonrasında karaciğer ve böbrek üstü bezlerinin salgıladığı enzimlerdeki değişiklikler (basit kan tahlilleri ile hemen saptanabilir) ve bunlara karşın savunma mekanizması olarak beynimizin geçici bir süre ile o maddenin üretimini durdurması,üretimi durdurulan maddeyi üreten organın işlevinin durması nedeni ile organda atrofi gelişmesi v.s-v.s gibi adete her seferinde gerilip bırakılan lastik gibi kaos zincirleri. Kimi anatomik yapılar (Ectomorph,Mesomorph.Endomorph) ve metabolizmalar dopingin fiziksel geri dönüşüm etkilerini çok iyi tolore edebilselerde bazıları için durum ciddi bir kabus olabilir.
İnsan vücudunda her hormonun salındığı bir mekanizma olduğunu düşündüğümüzde bu salınımı sağlayan bir takım altivatörler olduğunu da düşünmemiz gerekir ve tabiiki bu aktivatörler besinlerin içerisinde bulunan maddelerdir. Bu eğitimde özellikle hangi maddenin neyi aktivite ettiğini en basit olarak bilinen örnekte L-Glutamine amino asitinin Growth Hormone aktivitörü olması gibi... yeni keşfedilmiş tıpta tedavi amaçları ile kullanılan supplementlardan ve bunların her bir hormonu aktivite ettirerek doğal yoldan kendi hormonlarınızla bu işi nasıl yapabileceğinizden özellikleriden bahsediliyor.
--Biliyorsunuz ki WTPS ve BN eğitimleri PT için ön şart olan eğitimler. PT eğitimi yaklaşık 700 sayfalık modüllerden oluşuyor zaten tüm bu kariyer programında endüstrimiz içerizinde kabul görmüş varılan 3 mesleki nokta var PT(Personal trainer)-MC(Advanced trainer,master coach)-AN(Advanced Nutritionist)
PT ticari kazanç olarak çok tatmin edici olduğu için tüm dünyada en çok rağbet gören kurs. Şu an 5yıldızlı uluslar arası kuruluşlarda çalışan IFBB PT ler saat başına 60-70 Euro para kazanıyorlar bu rakamlar şu anda mesleğimiz açısından ciddi potansiyeli olan Dubai-Qatar gibi bölgelerde 150-250 USD ye çıkabiliyor. Şu anda Qatar da yeni açılmış olan 15000 m2 lik bir Recreation&Health club 'da çoğu ispanyol ve italyan olmak üzere 27 adet PT 5 adet MC 6 adet AN çalıştırılmaktadır. Teknik bilgi ve becerini yanı sıra Operasyonel bilgileri ve becerileri de içeren bu eğitim elektronik öğrenme modeli ile Türkçe olarak hazırlanmış olup belirli aralıklarla uygulama veya sınav gibi ölçme ve değerlendirme work shopları içermektedir tahmini program süresi 3-5 aydır.
--Bazı sınavlar test bazıları klasik bazılarıda belirli bir kurala bağlı kalmadan uygulama olabilir. Genelde buna IFBB nin eğitimlerini sunan Prof.lar karar veriyor örneğin WTPS test şeklinde idi BN de o şekilde fakat PT de herşey olabilir.
Umarım sorularınıza yanıt verebilmişimdir.
Sevgiler,
Volkan Yigit