Öncelikle beğendiğine sevindim okurken sıkılmandan endişelenmiştim.
Makrolar genelde aşağı yukarı bellidir. %5-10 arası oynamalar yapılır. Bunu sadece bodybuilding için düşünmememiz lazım, insanın tabi beslenme yapısı makroların dengesi ile alakalıdır. Bizler salt carnivor canlılar olmadığımız için yalnızca et yiyemeyiz, aynı şekilde salt herbivor canlılar olmadığımız için yalnızca ot da yiyemeyiz, her ne kadar vejeteryanlar buna inat etseler de bana ve tabiata göre maalesef saçmadır. Bizler omnivor denilen hepçil canlılarız. Bitki, meyva veya başka canlılardan damağımıza uygun geleni yeriz olayımız bu basit olarak.
Şimdi bunu düşündüğümüzde zaten ister istemez makroları dengeleyen bir öğün ortaya çıkıyor. Bir miktar bitki, bir miktar et yediğimiz zaman aşağı yukarı oranlar üsttekine benzer şekilde dengededir. Her zaman değil tabiki sıklıkla. Çünkü tabiattaki bir insan bulduğunda haftalarca yalnızca et veya yalnızca tohumlar ile devam etmek zorunda kalabilir. Biz bunu şuan olabildiğince dengeli devam ettirmeye çalışıyoruz.
Gelelim karbonhidrat meselesine. Glikoz dönüşümü bizim vücudumuzda binbir yolla yapılabilen bir eğlemdir ve aslolarak hiçbir şeker bileşiğine ihtiyacımız yoktur, hepsini kendimiz karaciğerimizde proteinlerden sentezleyebiliriz zaten. Fakat bu hem tabiatta, hem markette pahalı bir yöntemdir ve gereksizdir. Ayrıca boşaltım sistemimiz bizi eksiksiz doyurabilecek kadar protein ile baş edemez. ortalama kütlelerde bir insanın günlük tüketebileceği protein aşağı yukarı maksimum 280-350 gr arasıdır. Bunun üzeri ölümcül miktarda atık doğurur. Kaldı ki bu miktarda protein, hem şeker hem protein ihtiyacının toplamı için yeterli değildir. Yukarıdaki paragrafta dediğim gibi salt carnivor olmadığımız için pürin metabolizmamız bu kadar atıkla başa çıkamaz ve ürik asit bizi yiyip bitirmeye başlar.
Öncelikle soru olarak ne noktadaydık. Az karb ile bulk. Bunun azlığı ilk yazdığımdaki gibi minimum hayatta kalma miktarı değil, minimum atletik performans miktarı olmalı. Yerel kabileleri örnek olarak alabilirsin. Kasları yaptıkları iş için idealdir, yeterince protein alımları ve kalori alımları vardır fakat karb kaynaklarının bir çoğu fazla diyet lifi içerdiği ve tarımsal şekere uzak olduklarından ince yapıdadırlar aşağıda normal beslenen ve ilkel beslenen iki farklı vücudu görebilirsin.
http://thetribalway.com/wp-content/uploads/2012/01/hunter-gatherer1.jpg
http://www.movnat.com/wp-content/uploads/2009/05/george_roger_wrestler-234x300.png
kaslarının iş görme kapasitesinin ve gücünün yerinde olduğunu anlayabilirsin ama bizim bodybuildingten kastımız, en minimal haliyle şu olduğu için;
http://hghfaqs.com/wp-content/uploads/2014/06/bodybuilding-with-weights.jpg
karbonhidrat miktarını arttırmak zaruridir. Çünkü yağlar beraberinde kaslarda glikojen stoğu oluşturmaz ve su tutmazlar. Bunlar da adaleyi olduğundan uzun ve zayif gösterecektir.
Genişletmek için tıkla...