Göbek Yağı, Üst Kaslar ve Kafa Karışıklığı

Konusu 'Yeni Başlayanlar Bölümü' forumundadır ve norther tarafından 18 Şubat 2017 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Herkese merhaba, ismim Özgür. Zayıflama ve fitness mevzusuna yeni el attığım için siteye de yeni üye oldum. Yorum yaparken kolaylık olması adına öncelikle fiziksel özelliklerimi yazayım sonra da sorularıma geçeyim.

    Yaş: 25
    Boy: 173 cm
    Kilo: 79 kg
    Beden ölçüleri: 104-98-100(Yorum yaparken bu bilgi işinize yarar mı bilmiyorum ama yine de yazayım dedim)

    Son 5 yıldır oldukça hareketsiz bir hayatım var, daha öncesinde düzenli olmasa da bisiklet, masa tenisi, yüzme ve biraz da basket sporuyla ilgilendim. Gördüğünüz üzere boyuma göre oldukça yüksek kilom var ancak şöyle de birşey var ki genel olarak bakıldığında yağ tulumu gibi görünmüyorum, hatta bir parça atletik bir yapım var diyebilirim. Öncelikli sorunum bel ve göbek bölgemde yavaş yavaş ciddi boyutlara ulaşmaya başlayan yağlanmalar. Abur cubur yemesem de öğünlerde sağlam yemek yiyorum ve sonra bolca oturuyorum. Bu sebeple 3 gün önce ve kararlı bir şeklide bu işe bir dur demeye karar verdim. Bu amaçla öncelikle basit karbonhidrat tüketimini tamamen kestim ve 3 gündür günde 15 kilometre yürüyüş yapıyorum, telefonun gösterdiğine göre de bu günde ortalama 500 kaloriye denk geliyormuş. Neyse...Buradaki asıl amacım göbek ve bel bölgesini uygun inceliğe indirmek ve aynı zamanda ağırlık çalışıp kaslarımı da kendine getirmek yani zayıflayacam diye de iri görüntümü kaybetmek istemiyorum. Bunu yanında asla kas yığını olmak gibi amacım da yok. Kısacası: göğüs ve kollar az daha genişlesin ve karın-bel bölgesi de azcık incelsin derdindeyim. Ağırlık çalışma işini evde halletmeyi düşünüyorum, çünkü spor salonuna gidersem kısa bir süre sonra üşenip bırakacağımı biliyorum. Bu amaçla internetten 20 kg'lik dumbell seti sipariş ettim bugün. Bu konuyla ilgili internette baya fazla makale okudum ve video izledim ve sonuç olarak kafam oldukça karıştı diyebilirim. Çünkü bilgi çokluğunun yanında bir de birbirinin tezini çürütmeye çalışan, birbirini yalanlayan hocalar var ki bu iyice suyunu çıkartıyor işin. Aslında benimi kafamın karıştığı tek nokta beslenme ile ilgili.

    Yani işin beslenme ayağıyla ilgili o kadar hesap kitap var ki, matematiğim iyi olmasına rağmen dört işlemden soğudum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla, yediğin içtiğin herşeyin gramajını ve bunun yanında içeriklerindeki bileşenlerin de gramajını bileceksin(protein, karbonhidrat). Yani bu gerçekten kolay bişey mi? Ben mutfakta heran bir tartıyla ve bunu protein-karbonhidrat gramajına çevirecek hesap makinesiyle mı yaşamam gerek?

    Asıl bir de şunu merak ediyorum, Ağırlık çalışmasından önce ve sonra beslenme durumu? Evimde ortalama bir Türk ailesi mutfağı var ve mutfağa giren yiyecekler ve onlardan yapılan yemekler belli. Omega yağları, soya sosları, yağsız kırmızı etler, balıklar...şunlar bunlar sürekli girmiyor mutfağa. Bunun yanında bu Whey muhabettine de şu aşamada girmek istemiyorum. Burada fakir edebiyatı yapmak istemem ama zaten bütçem de yetmez bütün bunlara. Yani mutfağında dolma, kuru fasülye, taze fasülye, patates salatası, karışık kızartma, mercimek çorbası, tavuklu patates tarzı yemekler pişen, kahvaltısında peynir, reçel, bal, tereyağı, yumurta, çay...vs tarzı gıdalar olan ve geliri sınırlı olan biri vücut işine girmemeli mi? Doğru beslenme sürecine nasıl uyum sağlamalı? Her yediğini içtiğini nasıl hesaplamalı? Bunun kolay ve ortalama bir yolu yok mudur illa profesyonelce ve elinde tartı ve hesap makinesiyle mi beslenmelidir?
     
  2. Dr_Surgeon
    Offline

    Dr_Surgeon Üye

    Katılım:
    15 Şubat 2017
    Mesajlar:
    25
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Kardeş öncelikle burada bukadar detaya girek yazdığına göre bu işte cidddi olduğunu düşünerek yazıyorum, 1. si matematik hesaplarından uzak dur, onlar ileri seviye muhabbetleri, günde şukadar şundan bundan ye muhabbeti türk erkeğine gitmez ama ne olursa olsun 3 beyazdan uzak dur, kısabildiğin kadar kıs, hatta mümkünse hiç tüketme. fitnes kısmına gelince kendine bi hedef belirleneliisn. yani evde dumbell larla biye kadar gidersin, tüm vücudu çalıştırman lazım, sağlıklı olan budur...
     
  3. marsfield
    Offline

    marsfield Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2010
    Mesajlar:
    293
    Beğenileri:
    124
    Ödül Puanları:
    53
    kesinlikle hesaplama yapman lazım. çok fazla tutarlı olmasa da iyi kötü bir yerden başlayıp, tecrübe kazandıkta zaten hesap yapmak daha kolay oluyor. önemli olan bir yerden başlayıp sonra kendine göre şekillendirmek. şöyle düşün, maaşını alıyorsun ve sonra harcama yapıyorsun, parayı kalori olarak düşün. eğer düzgün hesaplama yapmazsan ya çok harcarsın ve çok borcun olur veya çok az harcarsın, çok paran olur ama ihtiyaçlarını gideremezsin. kalori hesabı da aynen böyle. sen para biriktirmek mi istiyorsun yoksa harcamak mı? ihtiyacını belirleyip ona göre davranmalısın. bunları yapmasan da sonuç alma şansın var ama daha kısa sürede daha etkili sonuç almak varken niye işini şansa bırakıyorsun. telefon uygulamarı var, bloglar var, youtube videoları var, 15 sene önce belki bu bilgielre ulaşmak zordu ama şimdi çok kolay.
     
    RALTUNDA ve Güç ve Fitness bunu beğendi.
  4. boksbody
    Offline

    boksbody Özel Üye

    Katılım:
    9 Şubat 2012
    Mesajlar:
    4.471
    Beğenileri:
    2.870
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Carbosuz yasama karsiyim.
    Karbo mutlaka al ama kaliteli olsun.
    Sekerden kesinlikle uzak dur.
    Islenmis un ve turevlerinden uzak dur.
    Duzenli spor beslenme ve uyku
    Gerisi zaman
     
  5. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Öncelikle uzun yazımı sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Başta söylediğim ve sizin de dediğiniz gibi 3 beyazı ve türevlerini kesin bir şekilde kestim, o konuda sıkıntı yok...su tüketimimi baya arttırdım, mutlaka hergün yürüyüşümü de yapıyorum, onlar da tamam...Günde 8 saat kesin uyuyorum ama uykumun henüz düzenli olduğunu söyleyemem ama onu da halledecem...Evimde yaptığım çalışma, salondaki kadar verimli olmayacak onu da biliyorum ama sonuç olarak bana uygun program dahilinde kararlı ve sabırlı şekilde spor yapacağım için zamanla belirlediğim o "mütevazi" hedefe ulaşacağımı düşünüyorum, buna da şimdilik tamam diyelim...ve tekrar beslenmeye geliyorum. Okuduğum kadarıyla spor yaparken sık ve az yemek daha uygunmuş. Şimdi ben, ilk mesajımda saydığım standart bir Türk mutfağında pişen o tipik yemekleri öğlen ve akşam oturumunda(ana öğünlerde) "esmer renkli ekmek türevleriyle" normal şekilde yemeye devam edebiliyor muyum, yoksa ana öğünleri de revizyondan geçirmem mi gerekiyor veya bu öğünlere eklemeler mi yapmalıyım? Örneğin 4 gündür yemeyi ciddi şekilde azalttım, birtek kahvaltıyı sağlam yapıyorum onun dışında akşama kadar sadece hareket edip, su içiyorum diyebilirim. Sanırım biraz abartıyorum farkındayım ama yediklerimde hesap yapamadığım için acaba karbo ölçüsünü kaçırırım da yağ bağlar mıyım korkusuyla işi garantiye almak adına akşam yemeğine kadar hiç yememeyi tercih ediyorum. ve henüz ağırlık çalışmaya başlamadım, ağırlık seti siparişim geldiği gün(muhtemelen pazartesi) başlicam ve ozaman biliyorum ki şuanki yeme tarzım ciddi sıkıntı yaratacak. Haftada 3 gün fitness(günde 1 saat), 3 gün kardiyo, 1 gün dinlenme olarak geçirmeyi düşünüyorum. Şimdilik bana sadece şu konuda fikir verseniz yeter...Ağırlık çalışmalarını hangi saatlerde yapmalıyım ve daha önemlisi çalışmadan kaç saat önce "mevcut şartlarım dahilinde" mutfakta ne tarz şeyleri, ne miktarda yemeliyim? Aynı soru çalışmadan sonraki periyot için de geçerli...............(Acaba bu spor ve fitness olayını fazla mı büyütüyorum gözümde, baya stres oldum arkadaş...görmemişin biri spor yapmaya karar vermiş....:))
     
  6. enthe45
    Offline

    enthe45 Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2016
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Şeker ve un mamüllerini kesersen muhtemelen yediklerinin yüksek oranda bir kısmı sağlıklı olacaktır. Bunlardan alacağın protein,karb ve yağ miktarları da gayet tutarlı olur. Eğer için rahat etmezse proteine dikkat edebilirsin az kalmaması için. Kalori hesaplaması çok kolay bir şey, onu da üç aşağı beş yukarı yaklaşık bir değerle takip edebilirsin ve zamanla vücudunda gözle görülür bir değişim meydana gelir.
     
  7. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Eyvallah hocam. Ozellikle ilk cumleniz biraz daha fikir verici oldu zihnimde. Tabi bu demek degil ki 3 beyazi kestim diye diger yicekleri bol kese yicem...Zamanla deneme yanilma yontemini de kullanarak sistemimi oturturum diye düsunuyorum.
     
  8. enthe45
    Offline

    enthe45 Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2016
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Sağlıklı yemekleri dikkat edip tüketirsen zaten aşırı yemen zor olacak malum şeker gibi çekici değil :) Dediğin çok doğru; zamanla hem ağzının tadına, hem hedefine uyan sağlıklı yiyeceklerden bir beslenme oluşturursun kendine.
     
  9. desperatehousefat
    Offline

    desperatehousefat Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2017
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    basit seker, abur cubur, beyaz un ile yapilan her turlu mamul yani sagliksiz olsugunu artik kaniksadigimiz her turlu mamulu tuketmeyi birakmak bile basli basina bir revizyon olacaktir beslenmenizde. bunun uzerine ekstra hesaplamalar sporu saglikli kalmak ve fit gorunmek icin yapan biri icin gereksiz. fakat hic karbonhidrat ve yag tuketmemek gibi bir yol izlemek de yanlis. muhim olan karbonhidratin kompleks olmasi. tam bugday ekmegi, esmer ekmek, kepekli ekmek vs. ve zeytinyagi, tereyagi vs. ha bunlar butce icin mumkun degil mi mesela gunluk iki dilim normal ekmek ve bir tatli kasigi aycicek yagi gibi bir baraj belirlemek daha makul. aslinda kafa karistirmaya gerek de yok. un tuz seker yok, yag makul olcude ve kucuk porsiyonlarla mumkun oldugunca sebze agirlikli bir beslenme. boyle bir beslenme tarzini benimsemek olayin %70 %80ini hallediyor zaten. geriye kalan kismi da sportif aktivitenin yogunlugu. hedefinizi makul bir zaman dilimine yayarsaniz istediginiz hedefe hem daha saglikli hem de daha kalici bir sekilde ulasirsiniz.
     
    Son düzenleme: 18 Şubat 2017
  10. kursad_75
    Offline

    kursad_75 Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2011
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    28
    FatSecret uygulaması hesaplamayla ilgili her işini görür.
    Yine evde çalışmak için runtastic'in pushUps, situps, squats uygulamalarını kullan mutlaka. Yine kapı üstü bir barla barfiks çekersen çok daha iyi olur


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  11. kursad_75
    Offline

    kursad_75 Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2011
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    28
    Beslenme için sabah haşlanış yumarta, haşlanmış tavuk ve dardanel ton da her işini görür. Bunları salata olarak tüketirsen daha bereketli olur. Tabi çorba ve her türlü ev yemeğine de devam. Hamur işi, tatlı, pastadan birkaç ay uzak dur. Ceviz ve fındığı unutma. Bu arada günde 15 km yürüyüş 1000 kalori rahat götürür. Son 3 km. sini koşuya çevirebilirsen 1500 kalorileri görürsün ki bu üst seviye kardiyodur bence...
    Kararlı bir şekilde 6 ay sonra rahatlıkla hayallerine kavuşabilirsin...


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  12. Güç ve Fitness
    Offline

    Güç ve Fitness Üye

    Katılım:
    27 Ocak 2017
    Mesajlar:
    254
    Beğenileri:
    118
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    İdeal yöntemi sürekli olmasa bile en azından yaklaşık ne yediğini bilebilecek kadar süre takip etmektir. Fatsecret indirip üşenmeden yorulmadan 1-2 hafta toplam kalori alımını ve makrolarını takip etsen çok büyük bir adım atmış olursun. Kas yapmak için protein ve toplam kalori hedeflerini tutturmak yeterli olur, proteini de toz olmadan beyaz et ile tamamlayabilirsin. Özellikle tavuk ve dönemsel olarak balık için indirim takip etmen gerekecektir.
     
  13. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Tamamdır, az çok bir fikir oluştu kafamda beslenme kısmıyla ilgili, en azından internette okuduğum bilgi yığınını biarada toparlamış oldum anlattıklarınızla. Aletlerle ilgili de, dambıl seti dışında diğer ekipmanları da yavaş yavaş toparlicam eve. "Şimdilik" son bir sorum olacak bu Wheylerle ilgili...bu whey bir çeşit süt ürünü ve kas inşası aşamasında gerekli ve protein ihtiyacımı doğrudan karşılıyor sanırım. Yani, tavuk, et, süt, yumurta, peynir, yeşillik...vs gibi yiyeceklerin verdiği proteine daha kısa yoldan ulaşmamı sağlıyor değil mi, yanlış mı biliyorum? Whey kullanmanın bana sağlayacağı fayda, gerçekten onu alıp kullanmaya değecek düzeyde mi ve daha önemlisi benim hedefimdeki bir insan için gerekli midir? Belki sonuç almaya başlayıp gaza gelirsem birgün Whey olayına da girerim diye sorayım dedim.
     
  14. enthe45
    Offline

    enthe45 Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2016
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Hayır ihtiyacın yok. Olay tamamen pratiklik. İyi yemeye fırsat olmadığı zaman günü kurtarmak için kullanılır genelde. Tabi daha doğru düzgün beslenmesi olmayanlar whey kullanmaya başlıyor, hurafe hepsi.
     
  15. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Hmm...anladım eyvallah kardeşim.
     
  16. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Tekrar merhaba. 4 gündür süren günlük 15 km lik yürüyüş çalışmalarının ardından yarın programa ağırlık çalışmayı da ekliyorum. Pazartesi-Çarşamba-Cuma günlük 1 saat ağırlık, Salı-Perşembe-Cumartesi kardio(kardioyu genelde yürüyüş ve ip atlama şeklinde düşünüyorum ama bu sefer 15 km değil 8 km yürümeyi planlıyorum, ipte de 5'er dakikalık 3 set şeklinde) Pazar günü de dinlenme. Bu amaçla ekipman olarak, 22 kg'lik dumbell seti, kapı için chin-up bar, bir adet atlama ipi ve bir tane de dijital baskül aldım. Bench olarak da, evde bu iş için kullanmaya çok uygun dikdörtgen ince uzun bir koltuk var, neredeyse bench ölçülerinde, onu kullanacam. Bu sitedeki de dahil birkaç siteden yeni başlayanlar için evde dumbel programı adına altında birkaç program indirdim. Daha önce beslenmeyle ilgili sormuştum şimdi çalışmayla ilgili birkaç sorum olacak.
    Boyum 173 cm, kilom 79 ve genel olarak yapılı sayılabilecek bir vücudum olduğunu yazmıştım ilk mesajda, yani teknik anlamda mezomorfla endomorf arası bir formdayım diyebilirim. Bunun dışında basenim biraz geniş(100cm) ancak bacaklarım(zamanında çok uzun süre bisiklet sürmemden kaynaklı olsa gerek) hala ve yeterince kaslı, yani bunun bir tık ötesi roberto carlos'a gider diye düşünüyorum, bacak kalınlaşması insanı ekstra kısa gösteriyor, bunu istemiyorum açıkcası. Yani kısacası "bacaklara çok fazla dokunmadan bel-göbek-basen üçlüsünü toparlayıp, göğsü-omuz-kol bölgesini biraz daha genişletme" hedefindeyim. Dediğim gibi elimde birkaç tane başlangıç seviyesi için programlar var ancak yinede az önce yazdıklarım ışığında sizden son olarak daha spesifik öneriler veya uyarılar alırım belki diye sormak istedim. Teşekkürler.
     
  17. kursad_75
    Offline

    kursad_75 Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2011
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    28
    Yerinde olsam hergün bir bölgeyi her hareket 4x15 olacak şekilde 3 ya da dört farklı hareketle çalıştırır üzerine bahsettiğin 8 km'lik kardiyoyu eklerdim.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  18. kursad_75
    Offline

    kursad_75 Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2011
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    28
    Fitness Point Pro hareketleri açıklaması ce animasyonu ile faydalı olabilir.


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
  19. norther
    Offline

    norther Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2017
    Mesajlar:
    10
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    1
    Cinsiyet:
    Bay
    Peki basen ve yukarısını kaç bölgeye ayırmak uygun? Örneğin, bel-basen-karın bölgesi...göğüs bölgesi...omuz bölgesi...sırt bölgesi...kol bölgesi...şeklinde 5 bölge olarak düşünsem çok mu bölgeye ayırmış olurum?
     
  20. kursad_75
    Offline

    kursad_75 Üye

    Katılım:
    15 Ocak 2011
    Mesajlar:
    76
    Beğenileri:
    31
    Ödül Puanları:
    28
    Vakitle ilgili sıkıntın yok belli


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     

Sayfayı Paylaş