Pardon ya, zaten 5 günde bir çalışşıyormuş kas grupları. Ben nasıl baktıysam artık haftada 1 giriyorsun diye gördüm. 5 günde bir çalıştırma orta düzey için ideal. 3 ve 2 dedim, ama fazladan 1'er tane daha ekleyebilirsin diye de ekledim üstüne. Burada önemli olan senin nasıl br yoğunluğa dayanabileceğin. Eğer çok gelirse 3-2, gelmezse 4-3 iyidir.
Program yaparken şunu hesap etmek gerek, ilk defa spor salonuna giren birisi için haftada 3 gün tüm vücut çalışması idealdir çünkü kaslarını zorlasa da eklemlerini, bağları, sinirleri yeterince zorlayacak bir ağırlıkta çalışmaz. İlerleyip de ağırlıklar artmaya başlayınca eklemler ve sinir sistemi de zorlanmaya başlar. Bu noktada daha uzun dinlenme sürelerine ihtiyaç olur. Her bölgeyi haftada 3 yerine 2 girmek veya senin yaptığın gibi 5 günde bir girmek daha ideal olur. Daha ilerlemiş sporcular öyle ağırlıkların altına girerler ki bölgenin kendine gelmesi 1 haftayı bulur, bunlar da her bölgeyi haftada 1 çalışacak şekilde program kullanırlar. Tabi bunların hepsi steroidsizler için geçerli.
Bence bölümlemen iyi. Eğer bana hazır bir program önerin, hiç kafa yormayayım istiyorsan şu anda yaptığım rutini önerebilirim. Alt vücut/üst vücut şeklinde bölümleme yapıyor. Zaten bölge ayrımından ziyade alt/üst veya itme/çekme bölümlemeleri bana daha verimli geliyor.
Pazartesi: Alt
Squat: 3-4X6-8/3' (3-4 set of 6-8 tekrar 3 dakika dinlenme)
SLDL veya leg curl: 3-4X6-8/3'
Leg press: 2-3X10-12/2'
Another leg curl: 2-3X10-12/2'
Calf raise: 3-4X6-8/3'
Seated calf: 2-3X10-12/2'
Abs/low back
Salı: Üst
Bench press: 3-4X6-8/3'
Barbell Row: 3-4X6-8/3'
Incline bench veya omuz press: 2-3X10-12/2'
Pulldown/chin: 2-3X10-12/2'
Triceps: 1-2X12-15/1.5'
Biceps: 1-2X12-15/1.5'
Perşembe-cuma tekrar. Veya dediklerinde mesela pazartesi birisi, perşembe birisi şeklinde yapılıyor. Biceps ve triceps için temel hareketlerden herhangi birini seçebilirsin. Abs/lower back denilen yerde de 2şer set gene temel hareketlerden yapabilirsin, istersen daha çok.
Bu haliyle 3-4 güne bir antrenman yaptırır. Eğer çok yoğun gelirse paz-çar-cuma çalışarak 5 güne bir antrenman yapacak şekilde de çalışabilirsin, hiç sorun olmaz. Gayet dengeli ve çok popüler bir programdır.