Evrekli hoca, sütteki proteini yıkan renin enziminin yetişkinliklerde olmadığına dair bilgiyi verdi. Daha bir çok hoca zaten sütün deriyi kalınlaştırdığına dair tecrübesini paylaştı. Sütün sinrilmesi çok uzun saatler sürer ve sindirimi uzun olan her şey vücudu sulandırır. İnstagrama girip paylaşımlarında görebilirsin bunu.
Baktım. Kaynak gösterilmeden eklenen bir yayın var. Bir de altında bilim insanlığından, bilimsellikten bahseden biri. Bu kişi, akademisyenliğine devam ediyor mu bilmiyorum. Ancak bilmeli ki bir kaynağın referans gösterilmeden paylaşılması etik olarak suçtur. Bunu bilmediğini varsayalım, süt proteinini vücut sindirmez demek trajikomik. Süt ile sporcu içeriklerinin antrenman sonrası tüketimini ve mps üzerindeki etkilerini karşılaştıran çalışmalar var. Sindirilmeyen proteinin kas protein sentezini izokalorik karbonhidrat içeren kaynaklardan fazla yükseltmesini neyle açıklıyor peki?
Uluslararası Spor Beslenmesi Birliği protein için bu alanda çalışan 19 akademisyen ile güncel rehber yayınlayıp süt proteinlerinden bahsediyor. Rehberde 224 çalışma kullanılıyor sporcu beslenmesindeki proteinler için. Ve bu bilim insanlarının güncel hazırladığı rehberde süt proteinin sindirilmediğinden haberi yok öyle mi?
Haberleri olmadan süt proteini önerisinde bulunuyorlar? Çok ilginç geldi bana...
Buyrun kaynak:
https://jissn.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12970-017-0177-8
Deriyi kalınlaştırır konusuna hiç girmedim. Abd'de skinfold kaliper yıllardır yaygın olarak kullanılıyor. Süt tüketimiyle deri kalınlığının artıp artmadığını araştırmak çok basit bir çalışma metodu ile mümkün. Ancak "milk consumption and skin thickness" gibi aramalar yapınca sonuç yok. Bu sporculara bilimsel kaynak sorunca da cevap olmuyor. Bazı şeyleri sorgulayıp kendi süzgecinizden geçirip almanızı tavsiye ederim.[DOUBLEPOST=1545910628][/DOUBLEPOST]Effects of milk proteins on glycogen replenishment and skeletal muscle damage
Skeletal muscle glycogen stores are a critical element to both prolonged and high-intensity exercise. In skeletal muscle, glycogen synthase activity is considered one of the key regulatory factors for glycogen synthesis. Research has demonstrated that the addition of protein in the form of milk and whey protein isolate (0.4 g/kg) to a moderate (0.8 g/kg), but not high (1.2 g/kg) carbohydrate-containing (dextrose-maltodextrin) bever- age promotes increased rates of muscle glycogen replen- ishment following hard training [47]. Further, the addition of protein facilitates repair and recovery of the exercised muscle [12]. These effects are thought to be related to a greater insulin response following the exer- cise bout. Intriguingly, it has also been demonstrated that whey protein enhances glycogen synthesis in the liver and skeletal muscle more than casein in an insulin- independent fashion that appears to be due to its
capacity to upregulate glycogen synthase activity [171]. Therefore, the addition of milk protein to a post- workout meal may augment recovery, improve protein balance, and speed glycogen replenishment.
Health benefits of milk-based proteins
While athletes tend to view whey as the ideal protein for skeletal muscle repair and function it also has several health benefits. In particular, whey protein contains an array of biologically active peptides whose amino acids sequences give them specific signaling effects when liberated in the gut. Not only is whey protein high in β- Lactoglobulin and α-lactalbumin (75% of total bovine whey proteins), but it is also rich in EAAs (approxi- mately 50% by weight). Furthermore, whey protein ap- pears to play a role in enhancing lymphatic and immune system responses [106]. In addition, α-lactalbumin con- tains an ample supply of tryptophan which increases cognitive performance under stress [172], improves the quality of sleep [172, 173], and may also speed wound healing [172], properties which could be vital for recov- ery from combat and contact sporting events. In addition, lactoferrin is also found in both milk and in whey protein, and has been demonstrated to have anti- bacterial, antiviral, and antioxidant properties [174]. Moreover, there is some evidence that whey protein can bind iron and therefore increase its absorption and retention [175].
Referans:
https://jissn.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12970-017-0177-8