Bunu bilmiyordum, neymiş işin aslı diye baktım. Senin verdiğin linkte bahsedilen araştırma şu olsa gerek: http://rsta.royalsocietypublishing.org/content/368/1919/2317.abstractYahu bişey biliptemi yazıyonuz yoksa öylesine mi sölüyonuz bunları bilmiyorum. Ama küresel ısınmanın depremleri tetiklediğini bilim adamları senelerdir söylüyor.
Makaleden alıntı yapayım oku abi . Alakası varmı yokmu o zaman söle. Küresel ısınma depremleri tetikliyor deprenlerde tsunami yapıyor. Olay bu kadar basit.
Küresel ısınma depremleri tetikliyor!
New Scientist bilim dergisinin yayınladığı araştırmaya göre küresel ısınma yeni deprem ve volkanlar oluşmasına neden olmuyor.
Ancak küresel ısınma nedeniyle eriyen buz kütleleri yerkürede değişimlere neden olup zaten yaşanması beklenen sarsıntı ve volkanların tarihini erkene alıyor.
BM tarafından kurulan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), küresel ısınmanın doğal felaketlerin üzerinde yarattığı etkilerin araştırılacağı özel bir birim kurulacağını açıkladı.
Riskli bölgeler arasında Türkiye'de bulunuyor!
Amerikan New Scientist bilim dergisi, Türkiye’yi de oldukça ilgilendiren konuyla ilgili bugüne dek gerçekleştirilen araştırmalardan oluşmuş özel bir dosya hazırladı.
Buna göre küresel ısınma yeni deprem ve volkanlar oluşmasına neden olmuyor. Ancak küresel ısınma nedeniyle eriyen buz kütleleri yerkürede değişimlere neden olup zaten yaşanması beklenen sarsıntı ve volkanların tarihini erkene alıyor. Araştırmalar üzerindeki buz tabakası ne kadar büyükse fayın hareketinin o kadar yavaş olduğunu gösterdi.
Eriyen buz kütleleri nedeniyle yükselen deniz seviyesi faylarda ve yerkürenin katmanlarında oluşan enerji ve stresi artırıyor. Buz kaybı kara parçası altında bulunan fayları ortaya çıkarıyor. Yükselen deniz seviyesi de kıyıya yakın olan ve bir deprem beklenen fay hatlarında gerginliği artırarak deprem zamanını erkene çekiyor.
Bu durumun tehlike oluşturduğu bölgeler arasında Türkiye de gösterildi.
Örnek: Alaska
Kuzey Anadolu, ABD’deki San Andreas ve Y. Zelanda’daki Alpin fay hatlarında küresel ısınma nedeniyle depremin erken gerçekleşebileceği ifade ediliyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, önümüzdeki 100 yılda deniz seviyesinde görülecek artışın, erken depremlere yol açabileceğini bildirdi. Uzmanlar bu duruma örnek olarak Alaska’da yaşanan buz kaybının, 2003 ila 2006 arasında, bölgede yaşanan küçük çapta depremlerin sayısının artmasına neden olduğunu belirtiyor.
kaynak: http://www.veteknoloji.com/kuresel-isinma-depremleri-tetikliyor-46573--.html
Gelecekteki tehlikelerden bahsediyor, şu anda da bu etkilerin görülüyor olabileceğini söylüyor. Şurada Japonya tsunamisiyle bu araştırma arasında bağ kurulmuş: http://grist.org/climate-change/2011-03-11-todays-tsunami-this-is-what-climate-change-looks-like/ Görebileceğin gibi yazar da bu bağın zayıf olduğunu farketmiş ve okuyucuları yanlış yönlendirmemek için yazıda düzeltmeler yapmış. Yazının düzeltilmeden önceki halinin eleştirisi şurada: http://www.washingtonpost.com/blogs...d-global-warming/2011/03/04/ABA2fGS_blog.html Bu şekilde zayıf bağlantılar kurmanın tutuculara küresel ısınmanın hikaye olduğunu söylemeleri için argüman verdiği için çok zararlı olduğundan bahsediyor. Düzeltme yapan yazar da yanlış yönlendirdiği için özür dilemiş. Araştırmada bahsedilen deprem tipleriyle Japonya tsunamisinin alakası olmadığını söylemiş.
Çok bilgili olduğum konular değil, bundan sonrasını benim de okumam lazım ama senin dediğin tehlike gerçek ama Japonya tsunamisiyle alakasız gibi gözüküyor. Küresel ısınma yüzünden oluşacak depremlerin başka mekanizmalarla tetikleneceğini söylüyorlar, okyanus tabanındaki metan depolarının boşalması tehlikesini yazmışlar mesela. Okumak lazım.
Konuyla direkt bağlantılı değil ama ekleyeyim, bana karşı bir daha üslubunu bozarsan hakettiğin üslupta karşılık alacaksın.