Definasyon İçin En Sık Yapılan 5 Diyet Hatası

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Gokkker86 tarafından 8 Şubat 2018 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. Gokkker86
    Offline

    Gokkker86 Üye

    Katılım:
    16 Mayıs 2011
    Mesajlar:
    673
    Beğenileri:
    93
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Definasyon Nedir?
    Yaz aylarına doğru sıkça karşımıza çıkan bu “definasyon” kelimesi ne anlama geliyor önce onu tanımlayalım. Definasyon ya da definasyon dönemi: kaslarımızı parçalayarak daha belirgin hale getirmek için yağ yakmaya yönelik antrenman ve diyet uygulama dönemidir.

    Özellikle bodybuilding içinde sürekli olarak “bulking” ve “definasyon” dönemi görürüz. Bulking döneminde elde edilen kas kütlesini daha da belirgin hale getirmek için definasyon diyeti yapılır. Eğer profesyonel vücut geliştirici değilseniz özellikle böyle 2 dönem halinde çalışmak zorunda değilsiniz. Hatta profesyonel sporcu olsanız dahi aynı anda kas geliştirerek yağ yakabilirsiniz.

    Yağ yakımı veya definasyon için nasıl bir diyet yaparsanız yapın, bu 5 hatayı yapmamaya özen gösterin.

    Definasyonda Yapılan Hatalar
    Definasyon Diyeti Hatası #1: Diyetten Yağı Çıkarmak
    Hepimiz yağsız yemeğin diyet yemeği olduğunu, yağın diyete ve definasyona karşı olduğunu duyuyoruz. Fakat diyetten yağı tamamen çıkarmak doğru yol değil. Yağ tüketmek yağın metabolizmasında, bir başka deyişle yağ yakımında önemli rol oynuyor. Aynı zamanda yağ tüketimi vücuttaki hormonal sisteme olumlu etki ederek metabolizmamızın daha hızlı işlemesine ve genel olarak daha sağlıklı olmamıza yarıyor. Yağ tüketmeyi bırakmak yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin kullanılamamasına sebep olur. Bu kadar işlevi varken yağ tüketmemek söz konusu bile olmamalı. Tabi yağ kaynaklarına ve kalorisinin fazla olduğuna dikkat etmeliyiz. Zeytinyağı, kavrulmamış badem, fındık, ceviz ve avokado seçilebilecek sağlıklı kaynaklardandır.

    Definasyon Diyeti Hatası #2: Çok Düşük Kalorili Diyetler!
    Definasyonun en basit açıklaması matematikten geçer. Yaktığımız kaloriden daha az kalori aldığımız sürece yağ yakarız. Buna kalorik açık yaratmak deriz. Fakat bu kalorik açığı çok yüksek tutarsak kas kaybı, vücut direncinde düşme, hastalanma, bitkinlik gibi durumlarla karşılaşabiliriz. Bu da uzun vadede metabolizmanın yavaşlaması dolayısıyla definasyon diyetinin bozulması anlamında gelir. Çözüm olarak kendimizi aç bırakmak yerine, dengeli ve düzenli bir beslenmeyle kilomuzu takip etmeliyiz. Sabırlı olmak ve spor yaparak aktiviteyi arttırmak uzun vadede çok daha verimli olacaktır.

    Ağırsağlam’da günlük ihtiyacınız olan kaloriyi hesaplayın!

    Hata #3: İçeriğini Bilmeden Supplement Kullanmak
    Sporcu ürünlerinin reklamlarında yağ oranları düşük, fit ve estetik bir fiziğe sahip olan modeller kullanılıyor. Bu reklamları gören insanlar da o ürünü kullanınca o modellere benzeyecekleri algısını oluşturuyor. Ama o kişinin senelerce sporuna ve beslenmesine verdiği emeği bilmiyoruz. Bu ürünler tabi ki yardımcı olabilir fakat kesinlikle işin tek sırrı değiller. Yardımcı olması için de kullanırken içeriklerine çok dikkat etmeliyiz.

    Yağ yakıcı ve enerji verici olarak tanıtılan ürünlerde bu işlevlere yardımcı etken maddeler bulunabilir. Fakat içerisinde ekstradan kalori içeren şeker gibi farklı maddeler de bulunabilir. Aynı zamanda protein takviyesi amacıyla ürün kullanırken de dikkatli olmalıyız. İçerikleri proteinden de oluşsa kullandığımızda kalori aldığımız anlamına gelir. Dikkatli olmuyorsak bu ürünler definasyon diyetine engel olabilirler. Bu yüzden dikkatli bir araştırma yapmadığımız, diyetimize etkisini hesaplamadığımız sporcu besin takviyelerini, yani supplementleri kullanmamalıyız.

    Tekdüze Beslenmek! (Hata #4)
    Kilo vermek için yemeği azaltıp besin çeşitliliğinden fedakarlık edip tekdüze beslenmek çok sık görülen bir hata. Kolay olması için sadece tavuk-salata ile beslenmek buna bir örnek. Tekdüze beslenmede çeşitli besinlerden almamız gereken vitamin ve mineralleri alamayız. Bunların eksikliğinden kaynaklanan hastalıklara yakalanabiliriz ve aynı zamanda bağışıklık sistemimiz güçsüzleşebilir. Bu da hastalıklara karşı savunmasız kalmamıza sebep olabilir. Genel sağlığımızın yağ yakmamıza etkisini çoğu insan görmezden geliyor. Fakat uzun vadede düşünürsek öncelikle genel sağlımızı gözetmek, daha verimli ve kalıcı kilo vermemizi sağlayacaktır; dolayısıyla definasyon diyetimiz bir anlam ifade edecek.

    Diyeti Çekilmez Hale Getirmek! (Hata #5)
    En iyi diyet uygulayabildiğimiz diyettir. Doğru beslenme işkenceye dönüşmek zorunda değil. Tabi ki yapılması gereken fedakarlıklar var. Fakat uygulayamadıktan sonra 2 saatte bir yemek yemeye çalışmak, sevdiğiniz yiyeceklerden tamamen uzak durmaya çalışmak diyetin devamlılığına zarar verebilir.

    Örnek olarak şekere düşman, kötülüğün kaynağı olarak bakan insanlar diyetlerini bozduklarında genelde ilk akıllarına şeker tüketmek gelir. Halbuki bize zarar vermeyecek kadar şeker tüketebilirsek, diyetimizi sürdürülebilir bir hal alır. Aynı durum öğün saatlerinde de geçerli, yoğun çalışma saatlerinin aralarına öğün sığdırmaya çalışarak kendimizi yormaktansa öğünlerimizi daha sonrasına bırakabiliriz. Bunun için “intermittent fasting” gibi esnek diyet teknikleri kullanabiliriz. Eğer ki önceliğimiz diyetin mükemmelliğinden çok devamlılığı olursa çok daha istikrarlı sonuçlara ulaşabiliriz.


    Kaynak: https://www.agirsaglam.com/definasyon-5-diyet-hatasi/
     

Sayfayı Paylaş