Uzun süre kas çalıştığımdan dolayı artık kol kalınlaklarım felan baya arttı ama kasla alakalı olmayan biri benim kası görünce sanki bu kas herşeyi başarması gerekir gibi geliyor ancak sadece ağırlık çalıştığımdan dövüş performansım iyi değil gözüm döndüğünde felan ayrıda . böyle okulda banada arada bulaşıyorlar sınıfta eğer döversem başıma bela olcak bir tip var onun yüzünden millet rahat bana haşır , neşir yapıyor. bendede işte dövüş refleksi özgüveni yok o yüzden dövüş sporuna başlamak istiyorum.
Foruma bu aralar bakamadığım halde şu dövüş sanatını araştırdım judo teakwando felan genelde bana göre ring ve sahne sporu çünkü trafik kavgalarında felan kotla döner tekme atılmaz ama boks refleksleri ve dayanıklığı geliştirebilir . Muay Thai gelince bu da yeni popüler olan ve daha çok teknik ve dirsek içerikli bu tabi iyi yöntem ama Dövüş tekniği geliştirmek isteyne insan için iyi değil hele benim yaşım için şuan öğrenciyim okulda bazen birisi felan dalga geçince bir anlık tepki verince ''Kas lısın diye adammı oldun'' , yok işte '' Ben gitsem bilmem ne ye ben daha iyi olurum '' daha ilerisi Bazen okulda tamamen birine saldırınca ''sen çalışıyorsun o çalışmıyor '' gibi şeyler duydum . Yaşayan arkadaşlar iyi bilir. bu yüzden muay thai çok belli edici .
Son olarak kusura bakma biraz uzun yazıyorum . Ben ücretliyede giderim sorun değilde genel olarak birde gözüme birşey battı sanki boks ta çok teknikleri ve gelişimi pek açmıyorlar genelde düz yoldan ilerliyorlar gibi bazı salon tanıtım videolarını izledim 40 kişi sıra olup önce bir eğitmen hareket yapıyor diyerleri tekrarlıyor böyle hep toplu eğitimmi veriyorlar yoksa bireyselde oluyormu .
her paragrafa göre görüşlerinizi bildiriseniz sevinirim.
Görüş bildiren olarak belirteyim ki ben normal bir dövüşçü değilim. Bir amacın yokluğundaki saflıkla hayatımda dövüşe yer verdim, gerçekten yaşadığımı sadece antrenmanlarda hissediyorum, gözümde ne bir iş ne bir hobi. Dövüşün ve insan sağlığının her detayını uzun yıllar araştırdım, bilimden ve mantıktan uzak olmayan bir şekilde içtenlikle yapıyorum ve tavsiyelerde bulunuyorum.
Paragraflarını ayrı ayrı değil ama yukarıdaki sorularının soru işaretlerini kaldıracak şekilde cevaplıyorum.
Dövüşü spor olsun diye yapana "judo yapıyor, kick boks yapıyor" denir, düşmanıyla dövüşen birine "kavga ediyor, dövüşüyor" denir. Bildiklerimden mma, kafes dövüşü ve krav maga adı altında yapılanlar serbest dövüş, işte dövüşmek bu tarzdır. Muay thai en sert dövüş sporudur, teknik olarak en çılgın olanı krav maga'dır fakat diğerleri dahil hiçbir dövüş stilinin birbirine üstünlüğü yoktur, aradaki üstünlük farkı ustalaştıktan sonra ortaya çıkar. Buradan sonra genetik üstünlük, stil, iq, beslenme vs önem kazanır. Profesyonel bir muay thai'ci,
çalışma esasından dolayı baldıra bir kaval vuruşuyla bütün dünya ağır sıklet boksörlerini indirir, fakat profesyonel bir kick boksçunun kaval vuruşu bunu yapamaz. Ben de muay thai yapıyorum fakat dövüş stilim bu değil ve bir adı yok, doğaçlama. Bir dövüş stili kişiye nasıl yumruk atacağını değil, sadece yumruk atmayı öğretmelidir. Spor olarak yapmak isteyen kişiler oram acımadan buram kırılmadan şuram çürümeden dövüş öğrenmek istiyorum der, bu kişiler sokağa çıkınca dövüş kabiliyetlerini yitirirler. Şu belgesel yapımcısı HISTORY'nin Spartalılar adında bir belgeseli var, demek istediğimin anlaşılması için büyük katkı sağlar.
Anlattıklarına bakınca vücut tipinin mezomorf olduğunu düşünüyorum, böyleysen kolay güçlenirsin ama normal bodybuilding yaparsan dövüşme kabiliyetin azalır. Vücut tipini öğrenmeli ve ona göre kas geliştirme türünü seçmelisin.
Sen "dövüş sporu, dövüş sanatı" değil "dövüş" öğrenmek istiyorsun. Dövüşmeyi seven kişiler vardır, onlarla kursta tanışabilirsin, onlarla birlikte ayrı bir şekilde antrenman yapmanız gerekir, sert spanik yapmalısınız. Salondaki hocalar bununla ilgilenmez. Onlar dövüş sporcusu oldukları için dövüş sporcusu yetiştirir, spordan öteye geçmek için aynını isteyen kişileri bulmalı ve birlikte ayrı antrenmanlar yapmalısınız ya da gerçek dövüşçü olan bir hocadan kurs almalısın. Kurs hocaları kendilerini dövüşçü olarak gösterirler, teknik falan bilirler, bu hocalardan basit bir istekte bulun ve dövüşçü olmadıklarını gör: "Hocam, müsait bir zamanınızda denginiz biriyle bir raunt maç yapsanız da bir görsem?" Dövüşemediklerini görürsün. Sözüm dövüş antrenörü olduğunu söyleyen hocalara değil, dövüşçü olduğunu söyleyen hocalara.
Okuldakilerin ya da çevredekilerin söylediklerini ileriki yıllarda önemsemeyeceksin, bunlar boş ve gereksiz durumlar demem. Hayatın her safhasında, toplum içinde yer alındığı sürece, psikolojik ve fiziksel mücadele olacak. Felsefik konuşmaya gerek yok, dövüş sporcusu ya da dövüşçü olursun.
"genel olarak birde gözüme birşey battı sanki boks ta çok teknikleri ve gelişimi pek açmıyorlar genelde düz yoldan ilerliyorlar gibi bazı salon tanıtım videolarını izledim 40 kişi sıra olup önce bir eğitmen hareket yapıyor diyerleri tekrarlıyor böyle hep toplu eğitimmi veriyorlar yoksa bireyselde oluyormu" Dövüş sporu salonuna giderek dövüşmeyi öğrenemezsin. İnsanlarımız, üzerinde sıkça durduğum, bu "dövüş sporcusu ve dövüşçü" ayrımını yapamıyor. Salonda bir tane antrenör olur, nadir yerlerde ikidir. O ikincisi de antrenör değildir antrenör yardımcısıdır. Onlar da bilir adam gibi eğitim vermeyi ama öğrenci sayısı çok olunca "40 kişi sıra olup önce bir eğitmen hareket yapıyor diğerleri tekrarlıyor" ya da o kadar kişi sıraya geçip hocanın tuttuğu lapaya sırayla vuruyor. Burada sadece teknik öğrenirsin, biriyle anlaşıp salon içinde veya dışında ayrıca antrenmanlar yapmanız gerekir. Bireysel eğitim veren, gerçek dövüşçü yetiştiren yerler aylığı 300-500 tl arasında. Bu yerlerde bulacağın kaliteyi, normal salonlarda kendin gibi dövüşçü olma isteği taşıyan kişilerle birlikte ekstra antrenman yaparsan da sağlayabilirsin. Gerçek dövüşçü demek herkesi dövebilen kişi demek değildir, dövüşme kabiliyetini kazanmış kişi demektir. Bu konuyla ilgili olarak, henüz geçen ay izlediğim, 1999 yapım Dövüş Kulübü filmini izlemeni öneririm.