Dövüş sanatına başlıcam ve Spor hakkında yaşadıklarım . Herkez okusun

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve tetik34 tarafından 1 Kasım 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. Erenceelik
    Offline

    Erenceelik Üye

    Katılım:
    28 Kasım 2015
    Mesajlar:
    104
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    :d
     
  2. beta32
    Offline

    beta32 Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2015
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay

    Görüş bildiren olarak belirteyim ki ben normal bir dövüşçü değilim. Bir amacın yokluğundaki saflıkla hayatımda dövüşe yer verdim, gerçekten yaşadığımı sadece antrenmanlarda hissediyorum, gözümde ne bir iş ne bir hobi. Dövüşün ve insan sağlığının her detayını uzun yıllar araştırdım, bilimden ve mantıktan uzak olmayan bir şekilde içtenlikle yapıyorum ve tavsiyelerde bulunuyorum.


    Paragraflarını ayrı ayrı değil ama yukarıdaki sorularının soru işaretlerini kaldıracak şekilde cevaplıyorum.

    Dövüşü spor olsun diye yapana "judo yapıyor, kick boks yapıyor" denir, düşmanıyla dövüşen birine "kavga ediyor, dövüşüyor" denir. Bildiklerimden mma, kafes dövüşü ve krav maga adı altında yapılanlar serbest dövüş, işte dövüşmek bu tarzdır. Muay thai en sert dövüş sporudur, teknik olarak en çılgın olanı krav maga'dır fakat diğerleri dahil hiçbir dövüş stilinin birbirine üstünlüğü yoktur, aradaki üstünlük farkı ustalaştıktan sonra ortaya çıkar. Buradan sonra genetik üstünlük, stil, iq, beslenme vs önem kazanır. Profesyonel bir muay thai'ci, çalışma esasından dolayı baldıra bir kaval vuruşuyla bütün dünya ağır sıklet boksörlerini indirir, fakat profesyonel bir kick boksçunun kaval vuruşu bunu yapamaz. Ben de muay thai yapıyorum fakat dövüş stilim bu değil ve bir adı yok, doğaçlama. Bir dövüş stili kişiye nasıl yumruk atacağını değil, sadece yumruk atmayı öğretmelidir. Spor olarak yapmak isteyen kişiler oram acımadan buram kırılmadan şuram çürümeden dövüş öğrenmek istiyorum der, bu kişiler sokağa çıkınca dövüş kabiliyetlerini yitirirler. Şu belgesel yapımcısı HISTORY'nin Spartalılar adında bir belgeseli var, demek istediğimin anlaşılması için büyük katkı sağlar.

    Anlattıklarına bakınca vücut tipinin mezomorf olduğunu düşünüyorum, böyleysen kolay güçlenirsin ama normal bodybuilding yaparsan dövüşme kabiliyetin azalır. Vücut tipini öğrenmeli ve ona göre kas geliştirme türünü seçmelisin.

    Sen "dövüş sporu, dövüş sanatı" değil "dövüş" öğrenmek istiyorsun. Dövüşmeyi seven kişiler vardır, onlarla kursta tanışabilirsin, onlarla birlikte ayrı bir şekilde antrenman yapmanız gerekir, sert spanik yapmalısınız. Salondaki hocalar bununla ilgilenmez. Onlar dövüş sporcusu oldukları için dövüş sporcusu yetiştirir, spordan öteye geçmek için aynını isteyen kişileri bulmalı ve birlikte ayrı antrenmanlar yapmalısınız ya da gerçek dövüşçü olan bir hocadan kurs almalısın. Kurs hocaları kendilerini dövüşçü olarak gösterirler, teknik falan bilirler, bu hocalardan basit bir istekte bulun ve dövüşçü olmadıklarını gör: "Hocam, müsait bir zamanınızda denginiz biriyle bir raunt maç yapsanız da bir görsem?" Dövüşemediklerini görürsün. Sözüm dövüş antrenörü olduğunu söyleyen hocalara değil, dövüşçü olduğunu söyleyen hocalara.

    Okuldakilerin ya da çevredekilerin söylediklerini ileriki yıllarda önemsemeyeceksin, bunlar boş ve gereksiz durumlar demem. Hayatın her safhasında, toplum içinde yer alındığı sürece, psikolojik ve fiziksel mücadele olacak. Felsefik konuşmaya gerek yok, dövüş sporcusu ya da dövüşçü olursun.

    "genel olarak birde gözüme birşey battı sanki boks ta çok teknikleri ve gelişimi pek açmıyorlar genelde düz yoldan ilerliyorlar gibi bazı salon tanıtım videolarını izledim 40 kişi sıra olup önce bir eğitmen hareket yapıyor diyerleri tekrarlıyor böyle hep toplu eğitimmi veriyorlar yoksa bireyselde oluyormu" Dövüş sporu salonuna giderek dövüşmeyi öğrenemezsin. İnsanlarımız, üzerinde sıkça durduğum, bu "dövüş sporcusu ve dövüşçü" ayrımını yapamıyor. Salonda bir tane antrenör olur, nadir yerlerde ikidir. O ikincisi de antrenör değildir antrenör yardımcısıdır. Onlar da bilir adam gibi eğitim vermeyi ama öğrenci sayısı çok olunca "40 kişi sıra olup önce bir eğitmen hareket yapıyor diğerleri tekrarlıyor" ya da o kadar kişi sıraya geçip hocanın tuttuğu lapaya sırayla vuruyor. Burada sadece teknik öğrenirsin, biriyle anlaşıp salon içinde veya dışında ayrıca antrenmanlar yapmanız gerekir. Bireysel eğitim veren, gerçek dövüşçü yetiştiren yerler aylığı 300-500 tl arasında. Bu yerlerde bulacağın kaliteyi, normal salonlarda kendin gibi dövüşçü olma isteği taşıyan kişilerle birlikte ekstra antrenman yaparsan da sağlayabilirsin. Gerçek dövüşçü demek herkesi dövebilen kişi demek değildir, dövüşme kabiliyetini kazanmış kişi demektir. Bu konuyla ilgili olarak, henüz geçen ay izlediğim, 1999 yapım Dövüş Kulübü filmini izlemeni öneririm.
     
  3. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Öncelikle yorumun için sağol.
    Ben illa mükemmel dövüşcü yenilmez yıkılmaz olmak gibi birşey isteğim yok zaten . Herkez dövüş üslübunu, yerini ve savunma şeklini öğrenmeli benim içimde kavga psikolojisi yok bunu getirmek istiyorum .

    Teknikleri fazla açmıyorlar derken şunu kastettim . Herhangibi bir küçümseme felan amacım yok . Genel uygulama hareketlerini gösteriyorlar bununda bana faydası olmucağından dedim tabi benim onada yapacağım birşey yok . Bazı yabancı az tanılmış dövüş filmi oyuncularının antremanlarını izliyorum youtube da Vücudun dayanıklılığnada çok önem veriyorlar illa yumruklardan sıyrılma yada tekme çalışmıyorlar . Lapa mı deniliyor ona bilmiyorum onu böyle şekilden şeke sokup tekme atıyorlar birine atarken hemen diğerine atma şeklini geliştiriyorlar ben bu şekilde istiyorum çok düz yönden değil.

    Valla bende isterdim çok kaliteli yerlerde eğitim almak durumum yok . Aile de üniversite öğrencisi okutuyoruz şehir dışında zor şuan o sistemde çalışmak.

    Peki birşey sorcam böyle minderli ve kum torbası olan birde eğitmen orda antreman yapabilceğim yer toplu eğitim verilmeyen . Türkiyede varmıdır bilmiyorum youtubedeki içerikler az gelince yabancı dildede baktım.
     
  4. beta32
    Offline

    beta32 Üye

    Katılım:
    27 Kasım 2015
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    11
    Cinsiyet:
    Bay
    Kavga psikolojisi. Öz güveni tavan biri bile kavga etmekle burun buruna gelince dizlerinin bağı çözülür, kollarını kaldıramayacak derecede güçsüzlük hisseder adına da heyecan derler ama bilimde bunun yeri dopamin ve endorfinin ani şekilde vücutta imha edilmesi olarak açıklanır tıpkı adrenalinin anında yükselmesi gibi. Bu ani güçsüzlüğe sebep olan şey "kaybetmişlik" hissidir. Rakip kelimesini kullanayım, rakibini yenemeyeceğini anladığında bu olur ve beynimiz yaşamımızı korumak amacıyla tepkisizliğe yönelir bunu da hormonlar yoluyla yapar. Çok defa bizi daha kötü bir akıbetten korumuştur bu savunma sistemimiz. Bunu tersine çevirmenin yolu dayak yeme yani hasar alma endişeni kaldırmak ve panik yapmanı engelleyecek olan dövüşe "alışkanlık" kazanmandır. Darbe almaktan korktuğun yerine, çoğu kişide burun ve gözdür, bu çekincen geçinceye kadar darbe almalısın. Arada da dövüş antrenmanı yaparak alışkanlık kazanırsan "kavga psikolojin" olumlu şekilde değişir.


    "Genel uygulama hareketlerini gösteriyorlar bununda bana faydası olmucağından" spor olarak yaparsan işine yarar ama sokakta işine yaramaz bu çalışmalar. İsteyen denesin, bir milyon defa bir hareketi kendi kendine çalış, kavgada uygulayamazsın o hareketi. Bu, hareketin işlevsiz oluşundan değil, gerçekte tatbik eksikliğinden.


    Ben muay thai'yi reklam yapmam, övmem de. Fakat diğer dövüş stil ve kültürlerinden daha önde. Muay thai'de dayanıklılık esastır, dövüş kabiliyetinden önce dayak yeme kabiliyeti geliştirilir. Kültürü budur, salonlarda uygulanmıyor. O filmlerde görülen darbeye dayanıklılık çalışmaları işin en önemli kısmı. Muay thai dövüşçüsü yavaş dövüşür, diğer dövüş stilleri kadar hızlı değildir stili ama daha sağlam vurur. Siyah kuşak tekvandocu bir arkadaşım var, aramızda maç yapıyoruz, puan olarak on kat önümde, vuramıyorum çok hızlı kaçıyor, darbe alıyorum çok seri vuruyor, fakat darbeleri etkisiz kalıyor. Bir kere tekmesini kavalımla blokladım, bir tane de baldırına isabetli midıl kick attım, tekrar kalkamadı. Dövüşte amaç dayanıklılık ve yıkıcılık olmalı.
    Sorarsan tekvandoyu bırakıp muay thai'ye geçti mi? Hayır.


    "böyle şekilden şeke sokup tekme atıyorlar birine atarken hemen diğerine atma şeklini geliştiriyorlar ben bu şekilde istiyorum çok düz yönden değil." Doğaçlamayı kendin geliştirirsen pratikte uygulayabilirsin. Sadece temel teknikte tekme yumruk atmayı öğren, nasıl(açı-yön-hız) atacağını kendin geliştirmelisin.


    "Valla ben de isterdim çok kaliteli yerlerde eğitim almak durumum yok" Şahsen ben vermem ayda 300 500, kârun kadar zengin olsaydım da vermezdim. Ben salonda öğrencilerime de söylüyorum, burada temelini öğrendikten sonra alın 50 liraya ellik, gidin bahçede evde arazide birlikte çalışın. Bandaj sarıp spanik yapın, aklınıza estikçe boğuşun diyorum. Salonlara veya eğitmenlere bağlı kalmaya gerek yok, dövüş sporcusu için salon/antrenör şarttır, dövüşçü için değil.


    "böyle minderli ve kum torbası olan birde eğitmen orda antreman yapabilceğim yer toplu eğitim verilmeyen . Türkiyede varmıdır bilmiyorum"
    Türkiyede de var hepsi, her ilde yok. Birebir eğitim verenlerin hepsinin ücreti kabarık. Onlar profesyonel sporcu yetiştirmeye yönelik yerler. Normal bir salonda üç ay geçirdikten sonra çok şey netleşir. İnsan kendi doktoru olmalıdır ya, kendi eğitmeni de olmalıdır. Birkaç ay salona gider stili kaparsın, alırsın bir eldiven, bir kum torbası; evde kendin çalışırsın. Bir de kafa dengi arkadaş bulursun -kaynağı spor salonları- birlikte spanik klinç boğuşma yaparsınız, başka şeye gerek yok. Bekar biri evlenmeyi gözünde büyütür, evlendikten sonra haa abartılacak bir şey değilmiş der. Hiç salonda çalışmamış biri kafasında iyi kötü kurgu yapar, bir iki ay gittikten sonra haa bu muymuş der.


    İnternette fazla yazı yok bu şekilde, soru işareti olan başkalarına da fikir vermesi için uzunca anlattım.
     
  5. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Uzun ve Felsefik paragrafların için sağol ancak şuan dövüş sporununa , sporlarına gitmekten vazgeçtim . Vazgeçme sebebim bana birebir ve sıkı eğitim lazım diğer türlü dediğim gibi düz mantıktan ilerleniliyor . Kimsenin olmadığı antreman aletlerinin olduğu yer lazım buda aynen senin dediğin gibi ücret yüksektir. Şuan eğer bir salona gidersem bana bunun anca seneler sonra faydası olur şuan gitsem Çakma özgüvenden başka birşey kazandırmıcak belki yanlış düşünüyorum kimilerine göre . Evde ayak esnetiyorum ağır el yayı alıcam belki kum torbasıda alırım .

    Benim şu Dövüş sporu ile ilgili konularımdan sıkılan çok olmuştur. :) Merak etmeyin şimdide Evde nasıl dövüş sporu yapabilirim diye konu açmıcam :D
     
  6. Mertcan44
    Offline

    Mertcan44 Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2015
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Kardeşim bende muay thai ile başladım ama belimden sakatlık geçirince bırakmak zorunda kaldım şuan düz boks yapıyorum
    muay thaimi boksmu desen ben ikisi de derim çünkü benim ilgi alanlarıma dahil ve severek yaptığım dövüş sanatlarıdır
    sokakta kavga edeceğim zaman sakin dururum ve karşımdaki kişinin sol bacağına diz kapağın yukarısındaki kas grubuna tek vuruş(kaval vuruşu) yap :D :D adam zaten pert sonra yumruk kombinelerini yap gitsin kavgayı kolay bir araç olarak gör o zaman çok rahat dövüşürsün kendinden güçlü ve uzun boylu kişileri bile indirirsin
    haa açıkçası benimde kavga etmekten korktuğum insanlar var sebebi psikolojik aslında başka bir durumdan ibaret değil tek yumrukla indireceğim çocuktan kaçıyorum sebebi sadece psikolojik tipi bile bana korku veriyor :D
     
  7. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    geçen sene bendede vardı ful kemikti kısa boyluydu herkeze kavga dedikodusu yapıyor onu dövebilirmisin , şunu dövebilirmisin diye dayak yese tam babasını çağırcak tip.
    Valla geçen yıl okulda bir çocuk vardı çocuk kendini öyle birşey zannediyorki kimse ne yaparsa yapsın beni dövemez durumuna getirmiş olurda onu dövsem arkadaşları hoplardı. bu yüzden geçen sene ona vurmamamdan beslenenler bana bulaştı sonra bendede korku pskolojisi oldu yani kısacası özet bu
     
  8. Mertcan44
    Offline

    Mertcan44 Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2015
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    tabi kardeşim korku sadece psikolojik bir durumdur.
    misal sen git pitbull un insanlara veya diğer hayvanlara saldırdığı videoları izle pitbulldan psikolojik olarak korkarsın ama gerçekte görsen sadece tedirgin olursun
    kavga da böyle bir şey ben kavgadan korkman diyen insanlar yumruk yememiş kendi yumruğunu balyoz sanan tiplerdir
    dünyaca ünlü boksörler bile maçlardan önce korktuklarını söylemişler halbuki bir araba dolusu tecrübeleri var
    sonuçta insanız her şeyin olması normal ve doğal önemli olan sorunları aşmaya çalışmaktır.
     
  9. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Karşımdaki en güçsüz insan bile Benim korkumun hissinden beslendiği zaman artık kendisi direk karşılık haline geçiyor . Sonra beyin altta kalmış hissi veriyor ve tepkisiz kalıyor o yüzden gerçekten korkmamak lazım biz ne kadar çok tepki verirsek karşıdaki okadar düşüyor .

    Ama bende dayak yeme korkusu yok . Ben dayak yemekten çok çocuğun yenilgi psikolojisinden yapacaklarından korkuyorum yani düşünüyorum mesela bana sürekli bulaşan biri olsa ben sesimi çıkarmasam bundan yararlannsa . Daha sonra bi gün okulda ben geçerken kapıyı hızla kapasa gözüm dönüp çocuğa saldırsam sonra İdare Ivır zıvır felan . olcak sonra o çocuk aynısını yapmak için bana yer arıcak birde Çocuk yanlız başına bir anda bayılsa yere yığılsa acaba omu yaptı sorusu bunu benden bilcekler . Benim arkamda durcak kimse yoktu en yakın arkadaşım bile geçen sene arkamdan vurup onla bir olup benle oyun oynamaya çalıştı .
     
  10. Mertcan44
    Offline

    Mertcan44 Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2015
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    kimse seni düşünmüyorsa sende kimseyi düşünme su akar yolunu bulur sana karışan musallat olan olursa yapıştır 2 tane bak bakayım bida yapıyor mu kendini ezdirme gerek yok tek vuruşla adam öldürecek halin yok yani en fazla bayılır
    sen işin başka boyutlarını düşünüyorsun olaya başından değil sonundan bakıyorsun bu algını değiştir boşver hayat kısa ne istiyorsan onu yap :D :D
     
  11. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    vur , et , yap , söyle gibi hazır cevaplarla olmuyor bu iş . adam ölmez ama diyer dedğim olayları yaşadım zaten geçen sene benim uğraştığıım kişiler 2 ,3 değildi hepsi birbiriyle bağlantılı bir gün biriyle çakışsam birkaç gün sonra onun arkadaşı hoplucak yazıyla belki öyle basit anlaşılıyor ancak yaşasan daha iyi anlarsın . Şu birşey olması olanın da da daha ciddilerinide çevremdekilerden gördüm . .Bana boks un bile bana fayda etceğini düşünmüyorum anca yıllar sonra böyle sürekli müsabakalara çıka çıka karşımdaki kişiye karşı korku gider . , belki 1 2 sene sonra daha sinirli yapılı biri olurum ozaman belki korkusuzca tepki veririrm.

    Konu bir kaç gün sonra kapanabilir cevaplar alınmıştır yetkili arkadaşlar . Belki sıkı ve yorucu antreman lar sürekli vücuda baskı uygulamaktan kemik dayanıklığını , sinirsel enerjiyi arttırabilir bu da bana özgüven kazandırabilir . Ancak benim tek başıma bir salonda birebir eğitim alcak karma dövüş sanatı uygulayabilcek imkanım yok .
     
  12. Mertcan44
    Offline

    Mertcan44 Üye

    Katılım:
    9 Nisan 2015
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul

    kardeşim senin kendine güvenin yoksa ister 1 kişiyle baş et ister 10 kişiyle fark etmez geçmişte yaşadıklarını unutmazsan gelecekte hep karşına çıkar boks un sana faydalı olmayacağını düşünüyorsan hiç yapma daha iyi zaman kaybı

    merak etme bende yaşadım senin yaşadıklarını oturduğum mahalleyi görmen ya da hakkında bilgi alman yetecek sana saat 9 dan sonra kimse dışarı bile çıkmıyordu.
    ayrıca insan nasıl geliştirdiyse kendini öyle gider sinirli bir yapıya sonradan sahip olunmaz doğuştan gelen bir sistem ama kullanmayı bilirsen.

    benim sana söyleyeceklerim bu kadar yardımcı olmaya çalışıyorum ama sen beni yanlış anladın bundan eminim.
     
  13. tetik34
    Offline

    tetik34 Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2015
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    9
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    Kardeşim benim kendine güvenim varda , o sonradan başıma gelecekler konusu bana göre hiç altta durmuyor hem bu sene sınıftaki çift dikişliler sıkı yönetimde kimseye bulaşmıyorlar ama kimseyi rahata da bırakmıyorlar bir olay olduğu zaman hemen araya giriyorlar , bu sene sadece bana toplu oyun oynamazlar arkamdan o konuda içim rahat . Şimdi çıkar biri beni tahrik eder bende bir anda sinirlenip dalarsam yenilgi psikolojisinden ağlar sonra onlar da bana sarar . Hep yaşadım bunları . Bunlar hikaye değil benim kaderim .

    Doğrudur orası . Kötü , Ama okulda da böyle olaylar olunca insanın gidesi gelmiyor . İnsan böyle durumlar da da '' Amaaan olur böyle şeyler ''deyip geçemiyor malesef . Devamsızlığım dan ve derslere odaklana mamdan dolayı meslek lisesine düştüm .
     

Sayfayı Paylaş