Birkaç farklı protein kaynağının beraber tüketimi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Testoman16 tarafından 8 Ocak 2019 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Testoman16
    Offline

    Testoman16 Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2019
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Öncelikle foruma baktım ama buna benzer bir konu bulamadım daha önceden açıldıysa affola :) Değerli ustadlarım hocalarım yaklaşık 5 senedir bu işin içindeyim yalan yanlış birçok şeyle karşılaşıyoruz yanlış bilgileniyoruz. Bir süredir aklıma takılan bir soru vardı bu konuda beni aydınlatmanızı istiyorum. Öğün farketmeksizin birden fazla farklı protein kaynağını(bitkisel protein ve hayvansal gibi) aynı öğünün içinde tüketmenin birkaç yerde protein bazında besin değerini öldürdüğünü duydum. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
     
  2. Kırkfitman
    Offline

    Kırkfitman Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2019
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Bence protein değerini öldürmesi olağan bir durum değil bende genel olarak kalori ve makro yetişyirmek istediğimde hayvansal ve bitkisel proteinleri karışık yedim ama gelişimimde olumsuz bi yönü olduğunu da hissetmedim
     
    Testoman16 bunu beğendi.
  3. ShreddedLion
    Offline

    ShreddedLion Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2018
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    171
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Genel hesaba bakılırsa ölmüş gibi görünür. Sadece besinlerin kimlik özellikleri ve gereken enzimlerin oranı farklıdır. Onun dışında bitkisel proteinler ile hayvansal proteinlerin bir arada olması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle bitkilerde eksik kalan biyolojik değeri yükseltmede etkili oluyor. Herşeyi hesapla yapmamak gerekir. Her besin her insanda aynı etkiyi yapmaz. Bazı insanların bünyeleri bazı besinleri tüketmeye diğerlerinden daha uygundur. Şahsen ben fıstık tüketmeyi sevsem de bende sindirimi zor oluyor. Fakat gel gör ki çok rahat sindiren nice insan var. Bu böyle birçok besinde mevcut. Farklı proteinlerin bir arada tüketilmesi bence olabilir. Fakat iki farklı hayvansal proteini bir arada tüketmektense farklı öğünlere paylaştırmak bence daha mantıklı çünkü bu konuda çok farklı çalışmalar mevcut. Henüz kesinleşmiş birşey yok. Her insan aynı değildir.
     
    Testoman16 bunu beğendi.
  4. Testoman16
    Offline

    Testoman16 Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2019
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    İşin en can alıcı noktasıda burda. Herşeyi hesap etmemek gerekir katılıyorum bünyeden bünyeye gelişen tepkiler elbette farklı olacaktır ama sayılar aynı. Besin oranları yağ oranları şekerler bunları alım yüzdeleri bünyeden bünyeye değişmez. Farklı öğünlerde yesem bana güzel protein verecek farklı besinleri sırf aynı öğün yedim diye öldüreceksem ikisindende alacağım proteinleri birbirine kırdıracaksam yazık olur
     
  5. ferhat.54k
    Offline

    ferhat.54k Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2019
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Kesin bildiğimden konuşmuyorum ama ben doğru bulmuyorum. Sebebini de kullanılan enzim ve sindirim surelerine bağlıyorum. Bir besin erken sindirilirken, diğeri geç sindirilirse, önceki sindirilen vücudu meşgul edecek ve diğeri rahat sindirilemeyecek. Gerisi; su tutumu, yağlanma, vücudu boşa yormak, bazı organlara fazla yüklenme falan filan..
     
  6. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Sindirim mekanizmaları/süreleri farklı olduğu sürece birbirlerini olumsuz etkilemez hatta olumlu yanları dahi olabilir. Buna benzer bir basit/kompleks karbonhidrat çalışmasında ikisinin birlikte tüketilmesinin, farklı sindirim mekanizması ve hızlarına sahip olduklarından birbirini engellemediği için toplamda daha fazla net enerji sağladığı sonucu çıkmıştı. Protein için de benzer bir durum söz konusu olabilir. Asıl soru bu gerçekten dikkate alınması gereken bir durum mu :) Etli kurufasülye/nohut yediğinde eyvah proteinler kapışacak diye düşünmek ne derece gerekli.
     
  7. ferhat.54k
    Offline

    ferhat.54k Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2019
    Mesajlar:
    66
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Enzim konusunda haklı olabilirsin. Sindirim konusunda da karbonhidratlar hakkında haklisin. Ben proteinler için konuştum. Ve kırmızı-et beyaz et ilişkisinden falan bahsettim. Diğer türlü nohut tavuk ilişkisinde falan sorun olmaz zaten. Olsa da dikkate alınacak bir şey olmaz.
     
  8. Testoman16
    Offline

    Testoman16 Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2019
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaşlarım konu biraz yanlış anlaşıldı galiba bahsettiğim etli kurufasulye gibi kolay kompleksler değil :) Lor-yulaf-yumurta karışımlı bir protein deposu krep ne kadar doğru konu başlığımda bahsettiğim soru bu tip karışımlar için geçerli. Cevaplarınız için teşekkür ederim yinede
     
  9. ulaire
    Offline

    ulaire Üye

    Katılım:
    21 Mart 2013
    Mesajlar:
    2.020
    Beğenileri:
    1.190
    Ödül Puanları:
    123
    Anlaşılan şekilde sorsan çok daha mantıklı bir soru olacaktı. Birçok sporcunun vazgeçilmez kahvaltı karışımı bu.
    Yukarıda yazdığım gibi sindirim mekanizmaları farklı, içerdikleri protein cinsleri farklı. Bunlar birbirini öldürür, katleder, kesinlikle caiz değil yediğin protein kabul olmaz diye kimden duyduysan yav he deyip arkana bakmadan uzaklaş, kaale alma.

    Moto G (4) cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    igormami bunu beğendi.
  10. Testoman16
    Offline

    Testoman16 Üye

    Katılım:
    8 Ocak 2019
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    İşin detayına kaçtıkça afallamaya başlıyosun valla usta rahatladım sağol bilgilendirme için iyi çalışmalar
     

Sayfayı Paylaş